Wednesday , December 7 2022

Acord ISTORIC: Gazprom va livra Chinei gaze ruseşti pe o perioadă de 30 de ani

gazprom

Gazprom si compania chineza CNPC au semnat miercuri dimineata un contract de livrare a gazelor rusesti in China, contract cu valabilitate pe 30 de ani, cu prilejul vizitei lui Vladimir Putin in tara asiatica, anunta Interfax si Itar-Tass.

Acest contract este esential pentru ca Rusia sa isi diversifice pietele de desfacere a gazului natural, in conditiile in care Europa incearca sa isi reduca dependenta de importurile de gaze rusesti.

Documentul a fost semnat in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin si a omologul sau chinez Xi Jinping, informează  Hotnews.ro.

Presedintele Gazprom, Alexei Miller, a anuntat ca valoarea contractului este de 400 de miliarde de dolari, cu o durata de 30 de ani.

Marti, China si Rusia nu ajunsesera inca la un acord privind contractul, in timpul vizitei presedintelui rus Vladimir Putin la Shanghai. Negociatorii din cele doua tari nu se intelesesera inca in privinta preturilor, dupa cum a declarat un purtator de cuvant al lui Putin in Shanghai, iar semnarea contractului nu s-a reusit marti, asa cum multi din industrie se asteptau.

Vizita lui Putin a creat mari asteptari in privinta semnarii contractului ce prevede ca Gazprom sa furnizeze 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an in urmatorii 30 de ani catre China National Petroleum Corp.

Negocierile pe acest contract se desfasoara de peste 10 ani.

Consumul de gaze in China este asteptat sa se dubleze in perioada 2014 si 2020.

 

 

Vezi si

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de buget pentru 2023

Ministerul Finanțelor a publicat aseară proiectul de buget pentru 2023, configurat pe un cadru economic …