Friday , October 7 2022

Acord între transportatori şi ASF: Poliţele de asigurare se pot încheia şi pe o lună

Negocierile privind polițele RCA la Autoritatea de Supraveghere Financiară s-au încheiat. Deşi nu au ajuns la o înţelegere privind preţurile, transportatorii şi ASF au stabilit ca din aprilie şoferii să poată încheia asigurări pe o lună.

masini

La negocierile de la ASF între reprezentanţii transportatorilor şi şefii instituţiei s-a convenit ca în curând, posibil chiar din luna aprilie, poliţele RCA să poată fi încheiate şi pe o perioadă de o lună, perioada minimă fiind în prezent de 6 luni. Totodată, şoferii care nu folosesc maşina o perioadă, pot conveni cu asigurătorul suspendarea temporară a poliţei, informează România TV.

O altă schimbare convenită de transportatori şi ASF este legată de plata daunelor. Un şofer lovit trafic de o altă maşină îşi va putea repara autoturismul în baza propriei poliţe RCA, urmând ca firma de asigurare la care are încheiat RCA să îşi recupereze apoi banii de la asigurătorul şoferului vinovat.

Transportatorii au obţinut de la ASF promisiunea că RCA va putea fi plătită şi în rate, măsură avantajoasă pentru şoferii cu maşini de capacitate mare şi pentru transportatorii cu un parc auto mare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a fost, însă, de acord cu alte revendicări ale transportatorilor, precum eliminarea taxei de 10 lei pe zi, percepută din momentul în care expiră poliţa şi până la semnarea uneia noi, sau preţul poliţelor de asigurare, care a crescut, acuză transportatorii, şi cu 300%, deşi înţelegerea privind majorarea viza un cuantum de cel mult 50%.

Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, a declarat că discuţiile pe marginea noii legi vor continua. “Sa nu credeti ca toate cele 9 firme de asigurari vor fi de acord. Asta tine de client si asigurator, nu este obligatoriu. Dar esentialul este ca pot sa o fac. chiar daca am costuri cu un leu mai mult. Dar se va trece in lege ca putem sa incheiem asigurari intre o luna si 12 luni si se poate face si suspendare pe perioada cât nu circul”, a declarat Ştefănescu.

Augustin Hagiu, reprezentant al transportatorilor, spune că plata în rate a RCA este o posibilitate şi că lucrurile trebuie puse la punct în următoarele 30 de zile, pentru ca proiectul să poată fi depus apoi la Comisiile Parlamentului şi, ulterior, supus votului în plen. “Dacă suntem harnici, cel târziu la sfârşitul lunii aprilie ar putea să plece spre Monitorul Oficial”, a declarat Hagiu.

 

 

Vezi si

Antreprenorii susțin majorarea salariului minim la 3.000 de lei, dar numai după ce dă colțu’ ierbii

Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CNIPMMR) susține majorarea salariului minim la 3.000 de …