Friday , April 16 2021

Acord al zonei euro în vederea unui Mecanism permanent de securitate

Miniştrii de Finanţe ai UE au adoptat luni seara proiectul de tratat al Mecanismului European de Stabilitate (ESM) destinat apărării zonei euro de criza datoriilor, dar de care vor beneficia doar ţările care au ratificat un pact de disciplină bugetară consolidată.

Textul aprobat în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, potrivit unor surse diplomatice, stabileşte reguli de funcţionare ale ESM, destinat să înlocuiască permanent Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) din zona euro, care va fi dotat cu 80 de miliarde de euro fonduri proprii.

Tratatul precizează că pentru a beneficia de ajutorul financiar al ESM, va fi necesar ca statele participante să ratifice Pactul ce consolidează disciplina bugetară a zonei euro, aşa-numitul “compact fiscal”, care urmează să fie adoptat la 30 ianuarie şi semnat la începutul lui martie.

Pe o perioadă de tranziţie de un an, între intrarea în vigoare a ESM – în iulie 2012 – şi încetarea FESF – jumătatea lui 2013 -, capacitatea lor de împrumut combinată va fi de 500 de miliarde de euro, dar acest plafon ar putea fi revizuit până la intrarea în vigoare a ESM, potrivit textului.

Acest punct face obiectul unor negocieri intense.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a îndemnat luni Berlinul şi statele din zona euro să se doteze cu un “mecanism de apărare mai vast” împotriva crizei, cu “o creştere substanţială a resurselor reale disponibile actual”, în special o creştere a “taliei” ESM.

Citeste si: Lagarde cere zonei euro să crească fondul de urgenţă şi să analizeze emisiuni de obligaţiuni comune

Mai multe ţări din zona euro, inclusiv Italia, pledează de asemenea pentru o forţă de impact financiar consolidată, în vederea asigurării pieţelor şi soluţionării durabile a crizei datoriilor. Însă Germania se lasă rugată în acest sens.

Vezi si

Obligativitatea întocmirii fișei postului, eliminată pentru microîntreprinderi

Obligativitatea întocmirii fișei postului, a condicii de prezență și a regulamentului intern a fost eliminată …