Sunday , August 14 2022

Absența forței de muncă este o amenințare majoră pentru creșterea economică a României

Potențialul de creștere economică a României este pus sub semnul întrebării de lipsa forței de muncă, iar aceasta ar trebui să fie una dintre cele principalele preocupări ale Guvernului, a afirmat, luni, Ionuț Simion, președintele Camerei de Comerț Americane în România (AmCham România), în cadrul unei conferințe de presă.


Reprezentanții AmCham au prezentat rezultatele sondajului din acest an privind calitatea mediului investițional în România, în rândul membrilor organizației.
“Situația pieței muncii este îngrijorătoare, iar răspunsurile atrag un mare semn de întrebare și un semnal de alarmă pentru evoluția economiei: în ultimii doi ani, procentul celor care cred că piața muncii este una relaxată a scăzut de la 27% la 2%. În același timp, a crescut de la 60% la 92% procentul celor care cred că este o piață tensionată. Acest lucru arată că piața cunoaște o tensiune foarte mare, iar potențialul de creștere economică a României este pus sub semnul întrebării de lipsa forței de muncă calificate”, a spus Simion.
Potrivit acestuia, din sondaj reiese că doar patru companii, adică 2% dintre respondenți, cred că piața este relaxată.
“Absența forței de muncă calificate reprezintă o amenințare majoră pentru potențialul de creștere a economiei românești. Într-un studiu pe care l-am comisionat sub egida Coaliției pentru Dezvoltarea României în anul 2019 se arăta că, pentru a asigura o creștere de 3 – 3,5% pe an în România, pe o perioadă de cinci ani, este nevoie de un milion de locuri de muncă noi”, a mai spus președintele AmCham.
Emigrările au continuat într-un ritm alert și România nu a reușit să vină cu măsuri care să compenseze sau să oprească această migrație.
“Politica fiscală cu privire la impozitarea muncii joacă aici un rol extrem de important. Impozitarea totală a forței de muncă plasează România printre țările cu nivel de impozitare cel mai ridicat. Atâta timp cât ai o impozitarea semnificativă a muncii nu știu cum poți să atragi pe cineva care este impozitat la fel în Anglia”, a continuat Simon.
Înainte de a se gândi la impozitare progresivă este nevoie de măsuri pe piața muncii, iar aceasta ar trebui să fie una dintre cele mai importante teme de discuție pentru Guvern, consideră el.
La rândul său, Ionuț Sas, prim-vicepreședinte al organizației, a arătat că autoritățile române nu par să fie conștiente de această problemă.
“Un asemenea proiect ar trebui să aibă întâi o fază de acceptare, noi suntem în faza de negare. Trebuie să acceptăm faptul că avem un exod al capacităților intelectuale în toate domeniilor. În ultimii ani peste un sfert din populația activă a României a emigrat și lucrează în străinătate. Ar fi însemnat o creștere economică între 0,6 și 0,9% dacă această forță de muncă ar fi rămas. Cred că ar trebui să fim onești cu noi, să ne uităm în oglindă și să spunem “Ok, avem o problemă, hai să oprim acest exod în primă fază. După ce reușim să stabilizăm acest lucru și să oprim acest exod, cred că abia atunci urmează să venim cu măsuri să atragem diaspora”, a declarat Sas.
Acest lucru se poate face prin elemente care să ducă la creșterea nivelului de trai în România și nivelul de a dori să rămână în România.
“Foarte mulți își pun întrebări fundamentale: vom avea un sistem educațional, un sistem de sănătate, autostrăzi? Pentru aceste lucruri lumea ar dori să rămână în România”, a completat responsabilul AmCham.
Şi în ceea ce privește educația ar trebui să existe un proiect de țară, pentru că foarte puțini dintre tinerii care au plecat să studieze în afară s-au mai întors.
AmCham a prezentat luni rezultatele sondajului privind calitatea mediului investițional, ediția 2022. Studiul a fost realizat în perioada mai – iunie 2022, în rândul a 168 de companii membre ale organizației.  (Agerpres)

Vezi si

Preţul benzinei a scăzut în medie cu 58 de bani faţă de finele lunii iunie, iar al motorinei cu 56 de bani

Preţurile carburanţilor practicate de marile lanţuri de benzinării au scăzut comparativ cu finele lunii iunie, …