Tuesday , April 23 2024

40% dintre români iau în calcul posibilitatea de a-și schimba furnizorul de electricitate

Aproape jumătate dintre români, respectiv 40%, iau în considerare posibilitatea de a încheia un contract pentru furnizarea de electricitate cu altă companie decât în prezent, a afirmat, marți, Remus Ştefureac, director INSCOP, într-o conferință de presă.


El a participat la lansarea celei de-a treia ediții a Barometrului de Securitate Energetică, de către Institutul de științe Politice și Relații internaționale “Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), bazat pe un sondaj realizat de către INSCOP Research în colaborare cu think-tank-ul Strategic Thinking Group.
“40% dintre respondenți iau în considerare posibilitatea de a schimba furnizorul de energie electrică. Cred că este un procent important și, în contextul dezbaterilor din ultima vreme din spațiul public, acest lucru înseamnă o conectare mai bună la informații privind tarifele. De asemenea, 36% dintre respondenți indică intenția de a-și schimba furnizorul de gaze”, a spus Ştefureac.
Cei mai mulți dintre românii care au aceste intenții au studii superioare, trăiesc în mediul urban, în zonele cele mai dezvoltate, precum București sau regiunea Vest, și reprezintă o populație activă, cu vârsta între 30 și 44 de ani.
De asemenea, 86% dintre participanții la sondaj sunt de acord ca gazele din Marea Neagră să fie exploatate, iar o pondere de 93,8% dintre respondenți cred că deblocarea acestor investiții este importantă și foarte importantă pentru relansarea economică a țării.
Rusia va fi principalul beneficiar, dacă gazele din Marea Neagră nu vor fi extrase, consideră 45% dintre cei intervievați.
Românii mai cred în proporție de 78,3% că statul ar trebui să păstreze controlul la companiile energetice unde este acționar majoritar, mai arată sondajul INSCOP.
Totodată, 65,9% dintre românii sunt de acord ca statul român să dezvolte producția de energie din surse nucleare.
Sondajul a fost realizat în perioada 4-13 mai 2021, pe un eșantion de 1.056 de persoane și are un grad de eroare de plus/minus 3%. (Agerpres)

Vezi si

Operatorii de transport rutier de mărfuri spun că au pierdut 2, 55 miliarde de euro în 2023, din cauza întârzierilor de la frontiere

Industria de transport rutier de mărfuri a pierdut anul trecut 2,55 miliarde de euro din …