Wednesday , September 28 2022

100 de milioane de euro fonduri pentru construirea de sere și solarii în România

Legumicultorii care doresc să construiască sere şi solarii sau depozite au posibilitatea să acceseze 150 de milioane de euro din fonduri europene, în următorii doi ani, a declarat, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

“Trebuie ştiut că, pe lângă acest program de minimis (legume în spaţîi protejate – n. r.), există sprijinul cuplat vegetal – 4.600 euro/ha, iar în luna septembrie vom lansa măsura 4.1 cu o sub-măsură distinctă pentru legumicultură. Sunt 100 de milioane de euro în următorii doi ani pentru construcţia de sere şi solarii şi 50 de milioane de euro pentru depozitare şi procesare doar pentru legumicultură şi cartofi”, a spus ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.

Prin aceste fonduri sunt încurajate cooperativele care vă duce la o formă de organizare care să le permită să funcţioneze pe piaţă, astfel încât să aibă o producţie predictibilă prin contracte care să le confere posibilitatea de a-şi desface şi de a-şi vinde toată producţia.

În ceea ce priveşte programul “Legume în spaţîi protejate”, lansat anul acesta în locul programului “Tomata”, Adrian Oros a precizat că acesta a fost schimbat cu ajutorul asociaţiilor de legumicultori. În ceea ce priveşte controlul în cadrul acestui program, ministrul a subliniat că reprezentanţii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vor verifica existenţa culturilor, iar cei ai Direcţiilor Agricole (DG) vor evalua producţia.

“De piaţa neagră se ocupă alte instituţîi, Ministerul Agriculturii face strategii alături de formele asociative pentru dezvoltarea sectoarelor din agricultură, dar şi pentru diverse forme de sprijin, atât pentru bani europeni, cât şi din bani de la bugetul naţional. Sigur, este de dorit că, dacă se opreşte această piaţă neagră a legumelor, atunci şi sprijinul care vine din partea statului prin Ministerul Agriculturii să aibă un efect mult mai bun”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Pentru programul “Legume în spaţîi protejate” au depus cereri până la data de 20 iulie, când s-a încheiat perioada de înscriere, 14.239 de beneficiari, pentru o suprafaţă de 1.532,2 hectare. Cuantumul sprijinului este 2.000 de euro/1000 mp şi se referă la cei care cultivă roşii, ardei, vinete şi castraveţi.

Vezi si

Contribuția totală a sectorului silvic și a industriilor bazate pe lemn a ajuns la 9,86 miliarde euro anual

Contribuția totală a sectorului silvic și a industriilor bazate pe lemn a ajuns la 9,86 …