Monday , April 29 2024

Sindicatele cred ca în învatamânt se va reveni la vechile salarii peste câtiva ani

Noua form\ a grilelor de salarizare pentru personalul din înv\]\mânt, cu coeficien]i de ierarhizare u[or îmbun\t\]i]i, prezentate joi, la întâlnirea liderilor din educa]ie cu mini[trii Muncii [i ai Educa]iei, ar urma s\ se aplice în doi ani.

“Grilele prezentate se refer\ la o perioad\ ulterioar\, dup\ anul 2013 [i nu la 1 ianuarie 2011. Am cerut insistent aplicarea cu data de 1 ianuarie 2011. Oamenii tr\iesc ast\zi, nu peste doi ani, m\nânc\ azi nu peste doi ani. Au rate [i ast\zi, ei nu pot a[tepta doi ani” a spus Gheorghe Isvoranu, pre[edinte Federa]ia Spiru Haret.
Acesta a ar\tat c\ în discu]ii nu s-a dorit abordarea anului viitor ceea ce-l face s\ aprecieze c\ “prin aceast\ lege a salariz\rii [i prin eventuala ei asumare de c\tre Guvern se va permanentiza diminuarea salariilor”.
Referindu-se la situa]ia din înv\]\mântul universitar pre[edintele Alma Mater, Anton Had\r, a ar\tat c\ “s-au f\cut ceva pa[i, nu foarte importan]i”. De pild\ un asistent universitar va avea la debut coeficientul de ierarhizare de 2,43. De asemenea, dup\ renun]area la sporul de doctorat, s-a introdus premiul anual de excelen]\ care va fi acordat la 60% din personal. “Astfel, sper\m c\ va fi încurajat\ competi]ia [i performan]a în înv\]\mântul universitar”, a spus Anton Had\r.
Marius Nistor a spus c\ lipsa de transparen]\ a Ministerului Educa]iei în privin]a construc]iei bugetare pentru anul 2011 arat\ c\ [i anul viitor salaria]ii din înv\]\mântul preuniversitar nu vor recupera reducerile suferite în 2010.
La rândul s\u, pre[edintele Federa]iei Educa]iei Na]ionale, Constantin Ciosu, a apreciat c\ noua form\ a grilelor care vor deveni anexe la legea salariz\rii ar trebui ref\cut\. “Consider\m c\ întâlnirea de azi nu poate fi ultima pe aceast\ tem\. A[tept\m o nou\ rea[ezare a coeficien]ilor de ierarhizare [i totodat\ sper\m în adoptarea unei legi care s\ creeze stabilitate financiar\ cadrelor didactice”, a spus Constantin Ciosu.
Ministrul Muncii, Ioan-Nelu Boti[ le-a promis sindicali[tilor înc\ o întâlnire în primele zile ale s\pt\mânii viitoare, ace[tia sperând c\, pân\ atunci, profitându-se de prezen]a delega]iei Fondului Monetar Interna]ional la Bucure[ti, se va [ti valoarea salariului minim pe economie care st\ la baza calcul\rii salariilor bugetarilor anul viitor. Sindicali[tii doresc 700 de lei, iar Guvernul 600 de lei. Adoptarea propunerii guvernamentale ar duce la salarii foarte mici.

Vezi si

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de Florii

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, …