Thursday , May 16 2024

Dumitru Morhan, in corzile Justitiei

Pe 22 octombrie, lunea viitoare, Curtea de Apel Suceava va stabili dac\ pre[edintele autodeclarat al UUR va intra sau nu pentru 6 ani `n `nchisoare n Morhan a fost condamnat acum un an la aceast\ pedeaps\ pentru `n[el\ciune, `n afacerile sale cu produse de balastier\ n la sf=r[itul s\pt\m=nii, ~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie va stabili dac\ [i pedeapsa dat\ de instan]ele sucevene `ntr-un alt dosar de `n[el\ciune, va r\m=ne valabil\ n este vorba despre `mprumutul pe care Dumitru Morhan l-ar fi acordat acum mai bine de zece ani defunctului pre[edinte UUR {tefan Tcaciuc, calculat la aproape 100.000 de euro, anchetatorii stabilind c\ documentele care au stat la baza solicit\rii de recuperare a acestei sume erau false

Luni, Curtea de Apel Suceava a l\sat `n pronun]are decizia `n dosarul `n care omul de afaceri Dumitru Morhan, pre[edinte a Uniunii Democrate a Ucrainenilor din Rom=nia [i desemnat, `n vara acestui an, pre[edinte al Uniunii Ucrainenilor din Rom=nia, este condamnat la [ase ani de `nchisoare, `ntr-un dosar de `n[el\ciune. Hot\r=rea se va lua `n data de 22 octombrie 2012.
La `nceputul lunii octombrie a anului trecut, Tribunalul Suceava s-a pronun]at `n dosarul 6147/86/2006 `n care afaceristul Dumitru Morhan a fost condamnat pentru `n[el\ciune [i complicitate improprie la evaziune fiscal\ la 6 ani de `nchisoare, pedeaps\ cumulat\ [i interzicerea pe o perioad\ de trei ani a drepturilor civile.
~n acela[i dosar a fost condamnat la 12 ani de `nchisoare pentru `n[el\ciune Luca Nicu[or, n\scut `n Ad=ncata, cu domiciliul `n Bucecea, jude]ul Boto[ani, administrator de firm\, cu antecendente penale. Luca Nicu[or a mai primit o pedeaps\ de 4 ani de `nchisoare pentru instigare la evaziune fiscal\ [i al]i doi ani pentru participa]ie improprie la evaziune fiscal\ plus un an [i [ase luni pentru refuzul pred\rii documentelor contabile administratorului desemnat. Instan]a a decis c\ Luca Nicu[or va executa pedeapsa cea mai grea – 12 ani de `nchisoare [i interzicerea drepturilor civile pe o perioad\ de [apte ani dup\ executarea pedepsei principale.
Al treilea actor din acest dosar – Constantin Ioan Ciobanu, n\scut `n 1985 `n Suceava, cu domiciliul `n P\tr\u]i, absolvent a opt clase, av=nd [i el calitatea de administrator de firm\ a fost condamnat de Tribunal la 8 ani de `nchisoare pentru `n[el\ciune, 2 ani de `nchisoare pentru evaziune fiscal\. El a mai avut anterior de lucru cu justi]ia, fiind condamnat la [apte ani de `nchisoare pentru lipsire de libertate `n mod ilegal [i 5 ani de `nchisoare pentru viol, `n anul 2007. Aceste dou\ pedepse au fost descontopite [i repuse `n individualitatea lor. Instan]a a decis c\ individul va executa pedeapsa cea mai grea – 8 ani de `nchisoare [i interzicerea drepturilor civile pe o perioad\ de 4 ani ca pedeaps\ complementar\, dup\ executarea pedepsei principale.
N trei miliarde [i jum\tate, bani pe care Morhan [i Luca vor trebui s\-i pl\teasc\ firmei `n[elate
Tribunalul Suceava a stabilit totodat\ c\ Dumitru Morhan, `n solidar cu Luca Nicu[or este obligat s\ pl\teasc\ suma de 2,9 miliarde de lei vechi c\tre SC Select 95 SRL Bucure[ti [i `nc\ 620 de milioane de lei vechi cu titlu de comision c\tre aceea[i firm\, ambele sume urm=nd a fi actualizate cu indicele de infla]ie la care se va ad\uga dob=nda legal\, p=n\ la data efectu\rii pl\]ii.
Vreme de cinci ani, dosarul penal `n care Dumitru Morhan a fost trimis `n judecat\ pentru `n[el\ciune a stat oarecum `n umbr\. ~n anul 2006, procurorii nu au f\cut public rechizitoriul iar ulterior, dosarul a stat o lung\ perioad\ la Curtea Constitu]ional\ pentru c\ Morhan, Luca [i Ciobanu au contestat constitu]ionalitatea legilor `n baza c\rora au fost da]i pe m=na instan]ei. ~n cele din urm\, Curtea Constitu]ional\ a respins excep]iile de neconstitu]ionalitate invocate iar `n luna aprilie a acestui an, dosarul a intrat `n linie dreapt\.
Dumitru Morhan a fost trimis `n judecat\ pentru s\v=r[irea infrac]iunii de `n[el\ciune, complicitate la participa]ie improprie la evaziune fiscal\ [i instigare la fals sub semn\tur\ privat\. S-a stabilit c\ `n luna august a anului 2004, `mpreun\ cu Nicu[or Luca, au indus `n eroare firma Select 95 SRL Bucure[ti, de la care a `ncasat `n total 3,5 miliarde de lei vechi dar nu a livrat nicio marf\. Este vorba despre produse de balastier\. Dumitru Morhan i-a `nlesnit lui Nicu[or Luca, patronul firmei Adomir SRL, prin care s-a derulat `n[el\ciunea, leg\tura cu firma Select 95 SRL Bucure[ti. ~n fruntea firmei Adomir a fost instalat ca administrator de fa]ad\ Constantin Ion Ciobanu, un t=n\r de 20 de ani la acea vreme cu serioase probleme psihice, confirmate de medici, care a fost convins s\ `nregistreze `n contabilitatea acestei firme activitatea comercial\ desf\[urat\ cu SC Select 95 SRL Bucure[ti. ~n plus l-a determinat pe un angajat – Ionel Iordan, s\ `ntocmeasc\ `n fals avizele de `nso]ire a m\rfii , cunosc=nd c\ `n mod real aceast\ marf\ nu a fost niciodat\ livrat\ c\tre firma bucure[tean\. Anchetatorii au mai stabilit c\ partenerul de afaceri a lui Dumitru Morhan, Nicu[or Luca, `n perioada iunie 2003 – iunie 2004 `mpreun\ cu Constantin Ioan Ciobanu, numit administrator la Adomir SRL Cost=na a indus `n eroare mai multe societ\]i comerciale din Suceava [i din ]ar\, de la care a achizi]ionat diverse m\rfuri, pentru achitarea c\rora au eliberat file CEC f\r\ acoperire bancar\.
N `ncercare nereu[it\ a lui Dumitru Morhan de a deveni candidatul ucrainenilor `n Parlament
La jum\tatea lunii iulie a acestui an, Dumitru Morhan a fost ales `n unanimitate, `ntr-un referendum organizat la Casa de Cultur\ Suceava la care au participat circa 500 de persoane de etnie ucrainean\, pre[edinte al Uniunii Ucrainenilor din Rom=nia (UUR). ~n acest fel, deputatul UUR {tefan Buciuta a fost detronat din func]ie iar dac\ sor]ii politici i-ar fi fost `n continuare favorabili, Dumitru Morhan ar fi putut deveni candidatul UUR pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an. Luna trecut\ `ns\, Biroul Electoral Central a respins candidatura lui Dumitru Morhan la alegerile din 9 decembrie, consider=ndu-se c\ nu el reprezint\ UUR ci deputatul `n func]ie al minorit\]ii ucrainene, {tefan Buciuta.
Cam `n aceea[i perioad\ `n care lupta pentru putere politic\, una dintre afacerile sale importante se ducea de r=p\ `n mod oficial. ~n vara acestui an, Tribunalul Suceava a dispus deschiderea procedurii insolven]ei la SC CENTO – GIMMY IMPEX SRL, prin care Morhan desf\[ura afaceri de balastier\, firma av=nd ca principal obiect de activitate activitate extractia pietri[ului [i nisipului, extrac]ia argilei [i caolinului. ~nfiin]at\ `n anul 1994, societatea a acumulat `n ultimii doi ani datorii declarate de peste 41 de miliarde de lei vechi, la parteneri de afaceri, la b\nci [i la bugetul de stat.
~ncerc=nd s\ o men]in\ pe picioare, Dumitru Morhan a mutat sediul social al societ\]ii comerciale de la Slobozia – Gr\nice[ti, jude]ul Suceava tocmai `n Bucure[ti. Crez=nd c\ `n acest fel ar putea sc\pa, pe moment, de creditori. C=nd la Tribunalul Suceava, o firm\ bucure[tean\ a depus `n prim\vara acestui an cerere de deschidere a procedurii insolven]ei pentru datorii nepl\tite, ap\r\torii administratorului de firm\ Morhan, au invocat necompeten]a teritorial\.
N vineri, ~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie este chemat\ s\ se pronun]e `ntr-un alt dosar de `n[el\ciune, marca Dumitru Morhan
Dumitru Morhan mai are de clarificat o alt\ problem\ important\ `n instan]a penal\. La ~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie, pe data de 19 octombrie a.c., se va judeca a doua oar\ dosarul de `n[el\ciune `n care Dumitru Morhan este inculpat `ntr-un caz deja cunoscut. Dumitru Morhan a fost trimis `n judecat\ la sf=r[itul lunii octombrie 2009, de c\tre Parchetul de pe l=ng\ Tribunalul Suceava `ntr-un dosar `n care procurorii au probat faptul c\ Morhan s-a folosit de falsuri `n acte [i de martori mincino[i pentru a ob]ine de la familia defunctului pre[edinte al UUR, {tefan Tcaciuc, aproape 100.000 de euro, sum\ provenit\ dintr-un a[a zis `mprumut acordat de Morhan lui Tcaciuc ce nu a mai fost restituit.
Ani `n [ir, pre[edintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din Rom=nia, Dumitru Morhan, a sus]inut c\ a `mprumutat sume foarte mari de bani at=t fostului pre[edinte al Uniunii Ucrainenilor din Rom=nia (UUR) – {tefan Tcaciuc, c=t [i Uniunii ca atare, `ntr-o perioad\ `n care d=nsul de]inea func]ia de prim – vicepre[edinte al acestei forma]iuni politice. A declan[at ac]iuni `n instan]\ pentru recuperarea acestor “`mprumuturi” demostrate prin prezentarea unor documente semnate olograf de c\tre {tefan Tcaciuc, c=t [i cu martori. Dup\ ce {tefan Tcaciuc a murit, Dumitru Morhan s-a `ndreptat `mpotriva v\duvei acestuia, Virginia Tcaciuc. ~ntr-unul dintre procese, `n care Dumitru Morhan a cerut s\ i se restituie suma de 97.643 de euro – provenit\ dintr-un `mprumut ini]ial de 80.000 de dolari ce l-ar fi oferit lui {tefan Tcaciuc `n 2001, plus dob=nzile aferente, instan]a i-a dat dreptate [i a pus-o la plat\ pe v\duv\, `n baza unor expertize care certifica faptul c\ semn\tura de pe contractul de `mprumut a lui {tefan Tcaciuc nu este fals\ iar doi martori au confirmat c\ au fost de fa]\ la oferirea `mprumutului, `n casa lui Dumitru Morhan. ~n cel de-al doilea proces ini]iat de Morhan pentru recuperarea unui `mprumut de 2,2 miliarde de lei vechi, acordat de aceast\ dat\ Uniunii Ucrainenilor din Rom=nia, `n numele c\reia a semnat, `n martie 2003, acela[i {tefan Tcaciuc, instan]a nu s-a pronun]at. Ulterior s-a dovedit c\ Dumitru Morhan ar fi folosit h=rtii semnate `n alb de c\tre {tefan Tcaciuc, pentru a confec]iona a[a-zisele contracte de `mprumut. ~n acest dosar, Dumitru Morhan a fost condamnat ini]ial la [ase ani de `nchisoare de Tribunalul Suceava, pentru `n[el\ciune, Curtea de Apel Suceava a confirmat sentin]a Tribunalului, cauza a fost trimis\ `n rejudecare la instan]ele sucevene care nu au modificat nimic din dispozitivul sentin]ei date iar ~nalta Curte de Casa]i trebuie s\ se pronun]e vineri, `n acest dosar. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Loc de joacă modernizat de firmele de salubrizare lângă biserica Sf. Andrei din Burdujeni

Firmele de salubrizare Diasil și Ritmic fac două noi locuri de joacă în Suceava, unul …