Thursday , May 16 2024

Clasa zero nu a “aerisit” grupele de prescolari la gradinitele din municipiu

Cu toate c\ grupa preg\titoare a intrat `n componen]a `nv\]\m=ntului primar, directorii gr\din]elor cu program prelungit afirm\ c\ organizarea claselor zero nu a descongestionat grupele de pre[colari care func]ioneaz\, `n continuare, cu un efectiv mult prea mare u de cealalt\ parte, reprezentan]ii gr\dini]elor cu program normal spun c\ formarea clasei preg\titoare a mai aerisit grupele, chiar dac\ ele se situeaz\ peste prevederile legii u directorii unit\]ilor pre[colare atrag aten]ia cu privire la efectele pe care le-ar putea avea trecerea“preg\titoarei” `napoi la gr\dini]\ supraaglomerarea grupelor, imposibilitatea `nscrierilor celor mici `n grupa mic\ [i lipsa spa]iului, fiind principalele lor argumente

 
Organizarea claselor preg\titoare nu a decongestionat gr\dini]ele din municipiu, institu]iile de `nv\]\m=nt pre[colar fiind nevoite s\ func]ioneze cu un efectiv de copii cu mult peste num\rul impus de reglement\rile Legii Educa]iei Na]ionale. Astfel, cu toate c\ preg\titoarea a intrat `n componen]a `nv\]\m=ntului primar, reprezentan]ii gr\dini]elor se confrunt\ cu acelea[i probleme `n ceea ce prive[te num\rul de copii din grupe.
An de an scenariul e acela[i, gr\dini]ele din mediul urban, [i `n special cele cu program prelungit, fiind puse `n situa]ia supliment\rii num\-rului de locuri pentru a nu exista ca-
zuri de excludere din sistemul pre[co-lar.
Astfel s-a ajuns `n situa]ia ca `n cadrul unor unit\]i pre[colare din municipiu s\ existe grupe cu mai mult de 35 de copii, chiar dac\ legea prevede ca maximul s\ fie de 20. De cealalt\ parte directorii gr\dini]elor cu program normal spun c\ formarea clasei preg\titoare a mai aerisit grupele chiar dac\ ele se situeaz\, `n continuare, peste prevederile legii.
“Nu am sim]it o schimbare semnificativ\ `n ceea ce prive[te num\rul de copii dintr-o grup\ o dat\ cu `n-
fiin]area clasei preg\titoare. Poate dac\ anul trecut aveam [i 35 de copii `ntr-o grup\, anul acesta func]io-
n\m cu 30 de pre[colari `ns\ diferen]a nu este semnificativ\, iar cifra se situeaz\ tot peste prevederile legii. ~n vara acestui an, au plecat la [coal\ dou\ grupe de copii, dintre care una la clasa preg\titoare, dar `n acela[i timp alte dou\ grupe de copii s-au `nscris pentru a frecventa gr\dini]a”, a declarat Dorina Vieriu, directoarea Gr\dini]ei cu Program Prelungit “A[chiu]\”.
Aglomera]ie mare la gr\dini]ele cu program prelungit din Burdujeni
~n cartierul Burdujeni, func]ioneaz\ doar dou\ institu]ii de `nv\]\m=nt pre[colar cu program prelungit, iar reprezentan]ii acestora sus]in c\ se confrunt\, `n continuare, cu un num\r foarte mare de cereri din partea p\rin]ilor. “Chiar dac\, `ncep=nd din acest an, s-a organizat clasa preg\titoare, grupele sunt la fel de aglomerate. {ase grupe de pre[colari au plecat la [coal\ `ns\ [i num\rul `nscri[ilor e la fel de mare. Au fost [i p\rin]i care `[i `nscriseser\ copiii pe liste de a[teptare [i au fost [i persoane care s-au `ntors din str\in\tate `mpreun\ cu copiii [i au solicitat `nscrierea la gr\dini]\. ~n fiecare an ne propunem s\ respect\m num\rul de pre[colari pe care `l prevede LEN, `ns\ nu reu[im”, a declarat Ani[oara T=rnovan, directoarea GPP “Prichindel” din Burdujeni. “Grupele sunt formate din 30- 35 de copii. Chiar dac\ `n var\ patru grupe de copii au plecat la clasa preg\titoare, grupele sunt la fel de aglomerate. Avem solicit\ri [i din Salcea sau Ad=ncata, asta `n vreme ce noi nu putem r\spunde tuturor cererilor de aici. Cartierul Burdujeni are o popula]ie numeroas\, iar `n ultimii ani s-a extins foarte mult, asta `n timp ce `n zon\ sunt doar dou\ gr\dini]e cu program prelungit”, a explicat Niculina Ni]\, directoarea GPP “1-2-3” din Burdujeni. Potrivit acesteia, situa]ia a cunoscut o `mbun\t\]ire la gr\dini]ele cu program prelungit unde, `n prezent, grupele num\r\ `n jur de 20- 27 de copii.
Trecerea clasei preg\titoare `napoi la gr\dini]\, neagreat\ de directorii unit\]ilor pre[colare
La `nceputul acestui an [colar, oficialii din Ministerul Educa]iei au sus]inut c\, în cazul în care clasa preg\titoare nu va `nregistra rezultatele dorite, este “necesar [i util” ca aceasta s\ fie transferat\ înapoi, la gr\dini]\. Directorii gr\dini]elor atrag aten]ia cu privire la efectele nefavorabile pe care le-ar putea avea trecerea preg\titoarei `napoi la sistemul de `nv\]\m=nt pre[colar, prin supraaglomerarea grupelor [i imposibilitatea `nscrierilor celor mici `n grupa mic\.
„~n cazul `n care clasa zero ar fi transferat\ la gr\dini]\, ne-am afla `n imposibilitatea de a mai `nscrie copiii de trei ani `n grupa mic\, `n principal, din cauza lipsei de spa]iu”, a afirmat Dorina Vieriu.
„Mutarea clasei preg\titoare la gr\dini]\ ar perturba serios activitatea cel pu]in pe parcursul unui an de zile”, a mai completat Ani[oara T=rnovan.
Pentru anul [colar 2012- 2013, la nivelul jude]ului func]ioneaz\ 395 de gr\dini]e cu program normal [i 20 cu program prelungit. 393 dintre acestea nu au personalitate juridic\, urm=nd a func]iona ca structuri. Toate gr\dini]ele cu program prelungit se afl\ `n mediu urban. Planul de [colarizare al jude]ului Suceava `n noul an [colar cuprinde, pentru înv\]\mântul pre[colar, cu 68 de grupe mai pu]in fa]\ de c=te au func]ionat `n 2011- 2012, respectiv 915 grupe cu 19.907 copii. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Loc de joacă modernizat de firmele de salubrizare lângă biserica Sf. Andrei din Burdujeni

Firmele de salubrizare Diasil și Ritmic fac două noi locuri de joacă în Suceava, unul …