Wednesday , May 8 2024

S-a redeschis muzeul “Ion Irimescu” din Falticeni

Dup\ 10 ani de lucr\ri de repara]ii, muzeul [i-a redeschis por]ile u bugetul de renovare [i reabilitare a dep\[it cinci milioane de lei 

Muzeul de Art\ “Ion Irimescu” [i-a redeschis, s=mb\t\, por]ile dup\ ce a fost `nchis timp de zece ani pentru lucr\ri de repara]ii [i dup\ ce a fost reabilitat print-un proiect cu finan]are european\. Proiectul european POR a vizat modernizarea, repararea [i reabilitarea cl\dirii muzeu care ad\poste[te cea mai mare colec]ie de autor din Rom=nia. Acesta a presupus co-finan]area al\turi de Guvernul Rom=niei, care a contribuit cu 1,4 milioane de lei [i municipiul F\lticeni, cu o parte `n valoare de 285.495 lei.
Banii au fost repartiza]i `n restaurarea unei suprafe]e de 1.379 metri p\tra]i [i refacerea aleilor carosabile [i a celor pietonale, a c\ror suprafe]e dep\[esc o mie de metri p\tra]i. ~n cadrul aceluia[i proiect au mai fost achizi]ionate vitrine, rafturi de bibliotec\, mese pentru sala de studiu, mobilier de protocol, garderob\, banchete pentru vizitatori, echipament audio-video [i un sistem de televiziune cu circuit închis.
Din fondurile proprii, Prim\ria F\lticeni a mai achizi]ionat supor]i de expunere a sculpturilor [i alte dot\ri necesare. De[i lucr\rile s-au finalizat `n 25 mai 2012 Muzeul de Art\ “Ion Irimescu” a intrat într-o perioad\ de stabilizare a microclimatului de trei luni, astfel încât operele de art\ s\ fie expuse în condi]ii optime.
Muzeul ad\poste[te cea mai mare colec]ie de autor din ]ar\ cu 314 de sculpturi, o mie de lucr\ri de grafic\ [i pictur\ [i 5.500 de volume de art\, fiind unicul de acest gen din România [i al doilea din lume dup\ Colec]ia Rodin de la Paris. Odat\ cu renovarea muzeului se `ndepline[te [i ultima dorin]\ a artistului sculptor, Ion Irimescu, care [i-a donat majoritatea lucr\rilor municipalit\]ii F\lticeni, alte opere monumentale ale sale put=nd fi întâlnite în localit\]i din întreaga ]ar\. Aproape fiecare muzeu de art\ din România de]ine cel pu]in o lucrare semnat\ de Ion Irimescu. (Crina VOLO{ENIUC)

Vezi si

Săptămâna viitoare începe procesul de admitere în învățământul liceal vocațional și clasele bilingve. Locuri disponibile și mediile de admitere din 2023

Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini și cele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă …