Wednesday , May 8 2024

Lung sir de manifestari religioase in urmatoarele sapte zile, in judetul Suceava

La m\n\stirile Sl\tioara, Bogdana [i Putna sunt a[tepta]i s\ participe mii de credincio[i, zeci de jandarmi urm=nd s\ asigure la fiecare din aceste l\ca[uri de cult m\surile de paz\ [i ordine, la Putna urm=nd a fi [i un ceremonial militar

~n urm\toarele [apte zile vor avea loc, `n diferite localit\]i din jude]ul Suceava un [ir lung de evenimente religioase, pe l=ng\ s\rb\toarea Sfin]ilor Apostoli Petru [i Pavel, toate celelalte s\rb\tori fiind importante pentru comunit\]ile respective [i av=nd rezonan]\ chiar dincolo de limitele jude]ului. Dat\ fiind amploarea manifest\rilor, la toate evenimentele religioase mari care vor avea loc `n urm\toarele [apte zile, `n jude]ul Suceava a fost cerut sprijinul Jandarmeriei pentru a asigura m\surile specifice de ordine public\.
Un prim eveniment de acest fel ar urma s\ aib\ loc `n zilele de 27 [i de 28 iunie, la M\n\stirea Sl\tioara, acolo unde este sediul Mitropoliei cre[tinilor ortodoc[i pe stil vechi. ~n aceste zile este s\rb\torit Sf=ntul Glicherie cel Nou, unul dintre cei mai venera]i sfin]i de c\tre credincio[ii care ]in de Mitropolia Ortodox\ pe Stil Vechi din Rom=nia. ~n acele zile, moa[tele sf=ntului vor fi scoase `n curtea m\n\stirii Sl\tioara. Dat\ fiind amploarea evenimentelor, `n zona m\n\stirii vor fi trimise mai multe efective de jandarmi pentru a pre`nt=mpina evenimente nepl\cute. Potrivit [efului Inspectoratului de Jandarmi Jude]ean (IJJ) Suceava, general Eugen {alar, la Sl\tioara vor fi trimi[i, `n zilele de 27 [i 28 iunie, c=te 25 de jandarmi.
Un alt eveniment religios de referin]\ pentru cre[tinii ortodoc[i, `ns\ de aceast\ dat\ pentru cei de pe stil nou, va avea loc la R\d\u]i, pe data de 1 Iulie. Atunci este s\rb\torit Sf=ntul Ierarh Leontie de la R\d\u]i, ceremonia religioas\ urm=nd a avea loc la M\n\stirea Bogdana. M\surile de ordine public\ vor fi asigurate de un efectiv de 12 jandarmi, conform purt\torului de cuv=nt al IJJ Suceava, maior Bogdan Cornaci.
Cele mai ample manifest\ri religioase vor avea loc luni, 2 iulie, la Putna. Atunci este a[teptat\ participarea c=torva mii de credincio[i la s\rb\toarea lui {tefan cel Mare, morm=ntul s\u fiind `n incinta bisericii M\n\stirii Putna. An de an, la Putna este un adev\rat pelerinaj la M\n\stirea Putna, pe data de 2 Iulie, dat\ la care marele domnitor rom=n ar fi trecut `n lumea celor drep]i dup\ 47 de ani de domnie pe tronul Moldovei. Datorit\ `nsemn\t\]ii nu dor religioase, ci [i istorice a acestui eveniment, va avea loc, pe l=ng\ slujba religioas\ propriu – zis\, [i o ceremonie militar\. Conform celor spuse de generalul Eugen {alar, m\surile de ordine public\ vor fi asigurate de 12 jandarmi, `ns\ acestora li se vor mai ad\uga `nc\ 52 de jandarmi care vor asigura ceremonialul militar, cu precizarea c\ fanfara va fi de la Poli]ia de Frontier\ iar jandarmii care vor asigura garda la drapelul de lupt\ sunt de la {coala Militar\ de Subofi]eri de Jandarmi de la F\lticeni. Totodat\, ceremonia militar\ include, pe l=ng\ garda drapelului de lupt\, o gard\ de onoare, o gard\= la monument, dar [i g\rzi la depunerea de coroane. (D.P.)
 

Vezi si

Săptămâna viitoare începe procesul de admitere în învățământul liceal vocațional și clasele bilingve. Locuri disponibile și mediile de admitere din 2023

Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini și cele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă …