Thursday , May 16 2024

ÎPS Pimen a sfintit Biserica „Sfintii Împarati Constantin si Elena” din Vicovu de Jos

Slujba de sfin]ire a fost oficiat\ de un sobor de 15 preo]i [i diaconi în frunte cu Înalt Prea Sfin]itul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei [i R\d\u]ilor n la Sf=nta Liturghie au asistat peste 1.500 de credincio[i  

Duminic\, la Vicovu de Jos a avut loc sfin]irea bisericii Parohiei „Sfin]ii Împ\ra]i Constantin [i Elena”. Slujba de sfin]ire a fost oficiat\ de un sobor de 15 preo]i [i diaconi în frunte cu Înalt Prea Sfin]itul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei [i R\d\u]ilor împreun\ cu protopopul Petru Lup\[tean Barf\ [i arhimandritul Mihail Balan, stare]ul m\n\stirii Rî[ca.
Dup\ slujba de sfin]ire a bisericii, în agheasmatarul din curtea bisericii a fost s\vâr[it\ Sfânta liturghie la care au asistat peste 1.500 de credincio[i. La finalul Sfintei liturghii ÎPS Pimen a împ\rt\[it un num\r impresionant de copii care au participat la slujba religioas\.
În cuvântul s\u de înv\]\tur\, ÎPS Pimen a vorbit celor prezen]i despre cum Dumnezeu în multe feluri ne d\ vindecarea trupului [i a sufletului, vindecarea sufletului se d\ prin iertarea p\catelor prin sfânta tain\ a spovedaniei, “Mântuirea o d\ Dumnezeu în multe feluri, vindecarea în multe feluri, a[a a dat lumin\ ochilor unui orb din na[tere. Am sfin]it ast\zi aceast\ biseric\. A ars una, a fost un necaz foarte mare, dar de îndat\ a]i f\cut alta nou\ cu o jertf\ neînchipuit de mare într-un timp atât de scurt, o construc]ie a[a de frumoas\. O mân\ de oameni sunte]i aici în aceast\ parohie [i totu[i e credin]a mare [i pentru cel care a dat pu]in din prea-pu]inul lui [i pentru cel care a dat mai mult din prea-plinul lui, to]i sunt deopotriv\, fiecare prime[te plata sa. Nu-i u[or s\ renun]i la o bucat\ de p\mânt în zona aceasta, s-a renun]at la pâine pentru c\ pe locul acesta unde este biserica se f\cea atâta pâine [i Dumnezeu d\, spore[te, [tie el cui s\ dea. O jertf\ mare aceast\ biseric\ frumoas\ [i în\untru [i în-afar\, icoanele acestea, toate ornamentele, clopotni]a, agheasmatarul, pr\znicarul. De unde atâ]ia bani ? Este o minune a lui Dumnezeu datorit\ credin]ei dumneavoastr\. Nic\ieri de când slujesc, nu am împ\rt\[it atâ]ia copii. Ave]i con[tiin]a, credin]a aceasta adev\rat\. Dac\ nu ve]i mânca din trupul fiului Domnului, nu ve]i bea sângele lui, nu ve]i avea via]\ în Domnul. Cuvintele mele nu vor r\mâne în van dac\ mânca]i trupul fiului Domnului [i be]i sângele lui. A[a se explic\ de ce oamenii se r\t\cesc cu scriptura în mân\. De ce? Pentru c\ nu se împ\rt\[esc din trupul [i sângele Mântuitorului ci numai cuvântul lui Dumnezeu. Este bine, îns\ nu-i de-ajuns! Binele are trepte [i atunci de ce s\ nu ascult\m de înv\]\tura cre[tin\ pe care au tr\it-o înainta[ii no[tri începând de la Sfin]ii Apostoli. Aceasta este calea pe care au mers to]i înainta[ii no[tri [i credin]a noastr\ a rodit tot ce este mai frumos în via]a oamenilor [i pentru gospod\rie, [i pentru biseric\ [i pentru trup [i pentru suflet. Frumuse]ile ortodoxiei sunt percepute, sim]ite, apreciate [i de str\ini, se minunau mai ales pe timpul regimului comunist cum ne p\str\m credin]a. A[a cum [tim, din lucrurile acestea m\runte, acea lumân\ric\, acel pomelnic, acea bucat\ de pâine de grâu [i a[a mai departe. Felul nostru de a gândi, dragostea, faptele de milostenie, nu d\m cuiva ca s\ vin\ la credin]a mea ci în Numele Domnului, a[a oamenii se unesc între ei, pentru c\ ascultând rug\ciunile [i cânt\rile bisericii, privind sfintele icoane, ne desprindem mai u[or de cele p\mânte[ti cu mintea, cu gândul [i sim]irile, ne ajut\ foarte mult. De aceea este frumoas\ [i valoroas\ credin]a noastr\ cre[tin\ ortodox\. Rog pe bunul Dumnezeu ca jertfa pe care a]i închinat-o acestei sfinte biserici s\ fie bine primit\ în împ\r\]ia lui Dumnezeu, iar numele celor care au jertfit s\ fie scrise în Cartea Vie]ii ve[nice cu bucuria mântuirii, Amin!”, a spus ~PS Pimen.
De asemenea preotul paroh Nicolai Rusu a mul]umit bunului Dumnezeu [i tuturor celor ce au acordat sprijin ca s\ poat\ avea loc aceast\ sfin]ire de biseric\.

Vezi si

Loc de joacă modernizat de firmele de salubrizare lângă biserica Sf. Andrei din Burdujeni

Firmele de salubrizare Diasil și Ritmic fac două noi locuri de joacă în Suceava, unul …

No comments

  1. Un lucru maret,o adevarata bijuterie, a reusit parintele Nicolai impreuna cu o mina de oameni sa ridice atit de repede.Felicitari tuturor,dar mai ales parintelui Nicolai.Asa cum spunea IPS Pimen aveti nota 20 si din partea tuturor vicovenilor,parinte NICOLAI RUSU