Monday , May 13 2024

Multi primari suceveni spun ca nu mai pot returna banii dati de Guvern `ntrucat i-au cheltuit deja

Municipiul Suceava se afl\ `n situa]ia fericit\ de a nu fi nevoit s\ returneze banii la Guvern n de cealalt\ parte, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a atras aten]ia c\ sunt localit\]i `n mediul rural, unde situa]ia poate fi dramatic\ pentru c\ posibilit\]ile financiare sunt mult mai sc\zute n prim\riile care au primit sume mici de bani, au reu[it s\ `i cheltuiasc\ mai rapid, `n schimb, prim\riile care primiser\ fonduri mai mari [i care `[i fixaser\ la Trezorerie termene de plat\ dup\ 10 mai au fost lovite `n plin de hot\r=rea noului Guvern n „Domnul Ponta a copil\rit pe la Cacica, la P`rte[ti [i are cunoscu]i care `[i mai aduc aminte de el. Probabil c\ a[a `n]elege dumnealui s\ fac\ un cadou acestei comunit\]i”, a spus Petru Todosi, primarul comunei Cacica, una din localit\]ile sucevene favorizate de Guvernul Ungureanu [i defavorizate de Guvernul Ponta

Primarii din majoritatea localit\]ilor sucevene care au primit bani din Fondul de rezerv\ al Guvernului spun c\ au inclus banii `n bugetele locale [i i-au [i cheltuit pentru c\ aveau de pl\tit datorii. Exist\ [i c=teva cazuri, `n special la localit\]ile din mediul rural, unde nu s-au putut cheltui, p=n\ luni sear\, to]i banii primi]i [i din aceast\ cauz\ exist\ riscul ca acestea s\ achite banii necheltui]i, fiind vorba `ns\ de sume de 5 p=n\ la 15% din totalul fondurilor primite de la Guvernul condus de Mihai R\zvan Ungureanu.
Recenta hot\r=re a Guvernului condus de Victor Ponta, luat\ `n [edin]a de mar]i, de a recupera din conturile autorit\]ilor locale banii aloca]i de fostul Guvern din Fondul de Rezerv\ Bugetar\, prevede c\ vor fi retra[i doar banii care `nc\ nu au fost cheltui]i de prim\rii. ~n acest caz, prevederile acestei hot\r=ri, nu pot fi aplicate `n municipiul Suceava, dac\ ]inem cont de afirma]iile primarului Ion Lungu potrivit c\ruia cei 550.000 de lei aloca]i `n ultima [edin]\ a Guvernului Ungureanu au fost utiliza]i imediat ce au fost aloca]i. „Noi suntem harnici la Suceava [i i-am cheltuit. Banii au fost da]i la Termica”, a spus Ion Lungu, ad\ug=nd c\, `n cazul `n care Guvernul ar insista s\ dea banii `napoi, atunci probabil c\ maniera `n care se va face ar fi cea de re]inere a unei sume de 550.000 de lei din cotelor defalcate care vin de la nivel central. „Nu ne va destabiliza pe noi, c\ nu e vorba de o sum\ mare, dar probleme vor avea prim\riile unor localit\]i mici care abia au din ce s\ tr\iasc\”, a spus Ion Lungu.
Primarul municipiului R\d\u]i, Aurel Ol\rean, (PDL) a declarat c\ suma primit\ din Fondul de rezerv\, respectiv 250.000 de lei, a fost introdus\ `n buget, prin hot\r=re a Consiliului Local. „Eu am propus ca banii s\ fie aloca]i pentru lucr\ri de repara]ii la str\zi, dar consilierii locali au decis s\-i dea pentru m\turat. Am `ncercat s\-i conving c\ mai `nt=i trebuie s\ repar\m str\zile ca s\ avem ce m\tura, dar ei au decis s\ m\tur\m gropile”, a spus Aurel Ol\rean. El a precizat c\ nu a f\cut `nc\ pl\]i din banii respectivi, dar c\ pentru a fi returna]i e nevoie de o nou\ rectificare bugetar\.
Primarul municipiului F\lticeni, Vasile Tofan (PDL), a declarat c\ banii aloca]i din Fondul de rezerv\, 250.000 de lei, au fost pl\ti]i deja constructorului unei noi gr\dini]e. „Am rectificat bugetul [i am [i achitat banii `n contul datoriei pe care o avem pentru lucr\rile f\cute la o nou\ gr\dini]\ din municipiu. Mai avem de pl\tit la gr\dini]\ lucr\ri executate de peste 300.000 de lei”, a spus primarul. El a precizat c\ lucr\rile la gr\dini]\ nu sunt finalizate, dar c\ nici pe cele care au fost deja executate nu a reu[it s\ le achite, constructorul fiind tot mai nemul]umit.
Primarul municipiului Vatra Dornei, Ioan Moraru (PNL), de altfel singurul liberal din jude]ul Suceava care a beneficiat de fonduri alocate de fostul Guvern, a declarat c\ suma de 200.000 de lei primit\ de municipiu de la Guvern a fost cheltuit\ pentru plata subven]iei la termoficare. „Banii sunt cheltui]i. Sunt deja istorie”, a spus primarul care a men]ionat c\ Guvernul nu-i mai poate lua `napoi. El a ar\tat c\ fondurile primite erau necesare pentru termoficare [i a subliniat c\ suma solicitat\ a fost de un milion de lei din care s-a primit o cincime. „Nu cred c\ banii de la Vatra Dornei vor fi recupera]i pentru c\ noi, `n trei ani, am primit prin trei Hot\r=ri de Guvern doar 330.000 de lei, cam c=t prime[te o comun\ am\r=t\ `ntr-o singur\ tran[\”, a spus Ioan Moraru. El a spus c\, atunci c=nd a primit 200.000 de lei de la Guvernul Ungureanu a crezut c\ poate cei de la centru au gre[it.
Un num\r de 50 de localit\]i din jude]ul Suceava au primit `n total 15,82 milioane de lei din Fondul de rezerv\ bugetar\ potrivit Hot\r=rii de Guvern publicat\ `n Monitorul Oficial, din care doar dou\ localit\]i cu primari din PSD – R\d\[eni [i Dr\gu[eni – [i una de la PNL – Vatra Dornei, restul fiind primari PDL sau care candideaz\ din partea PDL. Primarul comunei R\d\[eni, Paul Bulhlea, nu a putut fi contactat, el motiv=nd c\ are semnal slab la telefonul mobil. Primarul comunei Dr\gu[eni, Vasile Cepoi, a precizat c\ suma de 200.000 de lei pe care a primit-o a fost virat\ de la bun `nceput `n conturile unor societ\]i la care Prim\ria avea datorii mai vechi, printre care [i E.ON. Primarul Vasile Cepoi a precizat c\ datoriile la energia electric\ pentru iluminat public nu au mai fost achitate de aproape un an de zile iar E.On a somat de mai multe ori Prim\ria s\ le achite,`n caz contrar sisteaz\ furnizarea energiei electrice.
n apropae to]i banii aloca]i comunei Cacica vor fi lua]i `napoi de Guvern
Pe de alt\ parte, sunt `n jude] [i unele cazuri de prim\rii care nu au reu[it s\ cheltuie to]i banii. Spre exemplu, la Dolhasca, a fost cheltuit\ `n jur de 85% din suma de 1,01 milioane de lei. Primarul Maria Cojocariu a declarat c\ una din cele mai presante probleme a fost legat\ de restan]a la iluminatul public, pentru care E.On o avertizase c\ va sista energia electric\ dac\ nu achit\ banii. Dup\ ce a primit fonduri de la fostul Guvern, datoria la E.On a fost achitat\, la fel ca [i alte arierate [i ni[te desp\gubiri impuse prin hot\r=re judec\toreasc\. Singura sum\ care nu a mai fost pl\tit\ este cea de 140.000 de lei pentru ni[te lucr\ri f\cute la o [coal\ din Probota. „Nu au fost pl\tite restan]ele la aceast\ lucrare pentru c\ pl\]ile se fac prin Trezorerie dup\ o anumit\ planificare iar noi, Prim\ria Dolhasca am fost planifica]i la Trezorerie pe data de 11 mai. ~ntre timp a venit aceast\ hot\r=re de Guvern [i nu mai putem face plata pentru c\ ni se iau cei 140.000 de lei `napoi”, a explicat Maria Cojocariu.
O alt\ prim\rie unde s-au dat fonduri de la Guvern a fost cea a comunei D\rm\ne[ti. Primarul Dan Chidove] a spus c\ a reu[it s\ fac\ pl\]i pentru 95% din cei 640.000 de lei, c=t a reprezentat suma de bani alocat\ de la Guvern. „Au fost [i datorii pe care nu le-a achitat Prim\ria `nc\ din 2007, fiind f\cute de fostul primar”, a ]inut s\ precizeze Dan Chidove]. El a explicat c\ `n jur de 35 de mii de lei vor trebui s\ fie returnate la stat pentru c\ suma respectiv\ a fost prev\zut\ pentru cheltuieli de organizare a alegerilor, dar suma nu a mai putut fi inclus\ `n genul de cheltuieli ce se pot deconta din banii primi]i din Fondul de Rezerv\.
Cea mai critic\ situa]ie este tocmai `n comuna Cacica, adic\ `n localitatea unde au fost da]i cei mai mul]i bani de fostul Guvern Ungureanu – 2,05 milioane de lei. Potrivit primarului Petru Todosi, aproape to]i banii vor fi lua]i `napoi de Guvernul Ponta iar asta pentru c\ p=n\ `n prezent, din motive ce ]in de birocra]ie, de ordinea de efectuare a unor pl\]i [amd, nu au putut fi cheltuite toate fondurile. „Am avut nevoie foarte mare de fonduri pentru cofinan]area unor proiecte pe fonduri europene iar banii de la Guvern erau foarte buni [i m\ ajutau foarte mult. Numai c\ ne-am lovit de ni[te obstacole cum ar fi data pentru efectuarea unor pl\]i ca de exemplu la unele lucr\ri cu finan]are prin Programul Opera]ional Regional unde data fixat\ a fost cea de 18 mai”, a spus, printre altele, primarul Petru Todosi. El a ad\ugat c\ a pl\tit din arieratele pe care le avea Prim\ria comunei Cacica `n jur de 100.000 de lei. Primarul a spus c\ mai erau de pl\tit [i alte arierate, dar `n buget erau pe trei trimestre stabilite pl\ti]ie [i de aceea o mare parte din arierate nu au putut fi `nc\ achitate, mai ales `n condi]iile `n care nu se a[tepta nimeni la o astfel de r\sturnare de situa]ie. „Domnul Ponta a copil\rit pe la Cacica, la P`rte[ti [i are cunoscu]i care `[i mai aduc aminte de el. Probabil c\ a[a `n]elege dumnealui s\ fac\ un cadou acestei comunit\]i”, a spus primarul Petru Todosi.
Discutabila m\sur\ a Guvernului Ponta
Premierul anun]ase, luni, `n plenul Parlamentului, c\ a cerut speciali[tilor din Ministerul Finan]elor s\ propun\ `n [edin]a de mar]i a Guvernului o solu]ie prin care banii acorda]i de fostul Guvern c\tre prim\rii s\ fie recupera]i [i folosi]i la salarii [i pensii. Optica noului Guvern condus de Victor Ponta este ca primarii s\ fie obliga]i s\ returneze fondurile necheltuite din aloca]iile primite de la fostul Cabinet Ungureanu `n termen de trei zile de la publicarea `n Monitorul Oficial a hot\r=rii prin care actualul Executiv a decis, mar]i, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finan]elor. „Banii trebuie restitu]i `n trei zile de la apari]ia `n Monitorul Oficial a hot\r=rii de Guvern”, a spus ministrul Finan]elor, Florin Georgescu.
Ulterior, `n [edin]a de mar]i, Guvernul a decis prin hot\r=re, s\ recupereze din conturile autorit\]ilor locale banii aloca]i de fostul Guvern, din Fondul de rezerv\ bugetar\, [i `nc\ necheltui]i. Premierul Victor Ponta a amintit c\ a criticat `n numeroase r=nduri modul `n care Guvernul Ungureanu a cheltuit „ilegal [i ilegitim” 170 milioane euro din Fondul de rezerv\, pentru a finan]a campania electoral\ a unor ale[i locali PDL. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Graficul desfășurării probelor de aptitudini, pentru admiterea la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava

Săptămâna aceasta au loc înscrierile în vederea admiterii în învățământul liceal vocațional, în zilele de …

No comments

  1. Inca o lectie pentru alegatori . Atentie ce votati ! Daca primarul vostru nu are sprijinul guvernului , degeaba ati mers la vot . Doar daca nu vreti decat sa-i faceti un loc de munca .