Tuesday , May 7 2024

Un vaccin contra astmului alergic a generat rezultate promitatoare în Franta

Cercet\torii francezi au pus la punct un vaccin eficient contra astmului declan[at de alergiile provocate de acarieni, în cadrul unor teste clinice realizate pe animale, informeaz\ lefigaro.fr.

Cunosc oare tratamentele contra astmului o nou\ perioad\ de avânt? Printre noile piste care merit\ studiate în lupta contra acestei maladii respiratorii cronice, cea care se refer\ la vaccinare face progrese tot mai mari. Cercet\torii de la departamentul de Inova]ii în bioterapie din cadrul Institut du thorax (CNRS/ INSERM/Universitatea din Nantes) au testat cu succes pe animale un vaccin revolu]ionar contra unui alergen întâlnit frecvent la pacien]ii astmatici, generat de acarianul Dermatophagoides farinae.
Principiul aplicat este cel aplicat în cazul oric\rei vaccin\ri, întrucât este vorba de inocularea unei doze mici din acel alergen responsabil cu apari]ia irita]iilor într-un organism, cu scopul de a stimula organismul în cauz\ s\ se imunizeze singur. Cercet\torii au prelevat un fragment de ADN din proteina alergen\ sintetizat\ de acarian [i l-au introdus într-un “nanotaxi”, o nanoparticul\ creat\ de aceea[i echip\ de oameni de [tiin]\. Nanotaxiul a fost injectat apoi în ]esutul muscular al [oarecilor astmatici. “Rezultatul este foarte satisf\c\tor. [oarecii au sintetizat anticorpi specifici care permit sistemului imunitar s\ se reorienteze spre o reac]ie protectoare [i nealergic\, atunci când organismul este pus în contact cu alergenul. Sper\m s\ putem efectua teste pe oameni începând de anul viitor”, a declarat Bruno Pitard, coordonatorul studiului.
Astmul afecteaz\ peste 300 de milioane de persoane pe plan mondial. Cifra este cu atât mai alarmant\, cu cât ea urmeaz\ o progresie constant\ [i maladia afecteaz\ o treime dintre copii. Patologia, ce poate cauza uneori un grad sever de invaliditate, se afl\ la originea deceselor a peste 1.000 de persoane în Fran]a. Crizele de astm sunt imprevizibile. Ele se caracterizeaz\ printr-o jen\ sever\ respiratorie, respira]ie [uier\toare [i accese de tuse care perturb\ de o manier\ considerabil\ calitatea vie]ii pacien]ilor. Astmul se trateaz\ cu ajutorul bronhodilatatoarelor, care u[ureaz\ respira]ia în timpul crizelor, [i prin medicamente – adeseori pe baz\ de corticoizi inhala]i, asocia]i uneori cu antiinflamatoare – care trebuie luate în fiecare zi. Aceste tratamente diminueaz\ simptomele, dar nu vindec\ maladia definitiv.

Vezi si

Dr. Cobuz: Masa de Paști și alimentația echilibrată după post

Persoanele care au ținut o perioada lungă de post înainte de Paşti trebuie să acorde …