Tuesday , May 14 2024

Peste 20.000 de suceveni si-au gasit un loc de munca `n primele 11 luni ale anului


De[i pia]a sucevean\ a locurilor de munc\ pare c\ se mi[c\ [chiop\t=nd,
Suceava figureaz\ ca fiind jude]ul `n care s-au f\cut cele mai multe `ncadr\ri `n munc\ p=n\ `n luna decembrie a acestui an N marea majoritate a celor recruta]i figurau `n eviden]ele AJOFMului ca fiind [omeri neindemniza]i

Cel pu]in pe hârtie, pia]a muncii sucevene pare s\-[i fi recuperat for]a [i chiar s\ înregistreze un avânt. De[i pia]a locurilor de munc\ sucevene `nc\ v\dit [chiop\teaz\, un studiu realizat la nivel na]ional de c\tre Agen]ia pentru Ocuparea For]ei de Munc\ privind stadiul de ocupare al for]ei de munc\ pentru primele 11 luni ale anului 2011, relev\ faptul c\ jude]ul nostru ocup\ pozi]ia frunta[\ `ntr-un clasament al celor mai multe locuri de munc\ ocupate `n acest interval al anului 2011.
Astfel, dac\ `n urma unei analize efectuate doar pentru primele nou\ luni ale acestui an (primele trei trimestre) jude]ul nostru era devansat doar de Bucure[ti, ultimul studiu care include [i lunile octombrie [i noiembrie relev\ c\ `n Suceava 21.345 de persoane au fost `ncadrate pe pia]a muncii `n timp ce `n Bucure[ti 21.082 de [omeri au fost recrutra]i. Alte jude]e `n care au fost `ncadrate peste 10.000 de persoane sunt Neam], Timi[. Hunedoara, Prahova, Mure[, Ia[i, Olt [i Dolj. Cele mai pu]ine locuri de munc\ (sub 3000 de [omeri `ncadra]i pe un post) au fost ocupate `n jude]ele C\l\ra[i, Vrancea [i Covasna. M\surile active ce au avut impactul cel mai mare asupra ocup\rii for]ei de munc\ sunt reprezentate de medierea muncii, informarea [i consilierea profesional\, acordarea de subven]ii pentru `ncadrarea `n munc\ a persoanelor dezavantajate pe pia]a muncii [i formarea profesional\.
Din cei peste 21.000 de suceveni care [i-au g\sit un loc de munc\, mai mult de jum\tate provin din mediul rural, cei mai mul]i av=nd `ntre 35 [i 45 de ani. De[i beneficiaz\ de anumite subven]ii din partea statului `n cazul `n care angajatorii recruteaz\ persoane peste 50 de ani, aceasta este categoria pentru care s-au realizat cele mai pu]ine angaj\ri. P=n\ la data de 31 octombrie, 5.228 de tineri sub 25 de ani s-au angajat cu carte de munc\, iar persoanele `ntre 25 [i 35 de ani care au reu[it s\ se `ncadreze pe pia]a muncii p=n\ la `nceputul lunii noiembrie au fost `n num\r de 5.026.
De[i la nivel jude]ean, num\rul b\rba]ilor [omeri este u[or mai mare dec=t cel al femeilor aflate `n c\utarea unui loc de munc\, num\rul b\rba]ilor care s-au angajat p=n\ `n luna noiembrie a acestui an este aproape dublu dec=t cel al femeilor care au fost recrutate pe un anumit post. Astfel, p=n\ la `nceputul lunii noiembrie, au fost angajate 6.692 de sucevence [i 12.651 de b\rba]i.
Mai mult de o treime din persoanele recrutate `n decursul primelor zece luni ale anului sunt absolven]i ai `nv\]\m=ntului gimnazial, urma]i de cei care au absolvit o form\ de `nv\]\m=nt profesional [i doar 1.549 de absoloven]i de diplom\ universitar\ au reu[it s\-[i g\seasc\ un post `n conformitate cu calificarea dob=ndit\ `n decursul preg\tirii academice. 16 persoane cu handicap [i 42 de romi au fost recruta]i de angajatorii suceveni. Aproape 17.000 din cei care au fost recruta]i `n primele zece luni ale anului figurau `n eviden]ele AJOFMului ca fiind [omeri neindemniza]i.
Totodat\, `n acest interval, `n Suceava, 13 [omeri au reu[it s\ demareze o afacere pe cont propriu ca urmare a serviciilor de consultan]\ [i asisten]\, cifr\ similar\ ca cea `nregistrat\ `n primele nou\ luni ale anului. Din acest punct de vedere, jude]ul nostru se situeaz\ pe pozi]ia a patra dup\ Bucure[ti, Harghita [i Ia[i. Totodat\, prin `ncheierea de contracte de solidaritate, s-a realizat `ncadrarea altor 106 suceveni. De regul\ ace[tia provin din mediul rural, sunt tineri cu v=rsta sub 25 de ani, cu o preg\tire profesional\ sc\zut\.
Pentru anul 2011, Agen]ia Na]ional\ pentru Ocuparea For]ei de Munc\, prin Programul na]ional de ocupare, a estimat `ncadrarea a 324.000 de persoane, la nivel na]ional.
N doar 16 locuri disponibile pentru [omerii suceveni `n aceast\ s\pt\m=n\
De[i, perioada dintre Cr\ciun [i revelion, nu reprezint\ tocmai un interval `n care cei care sunt `n c\utarea unui loc de munc\ s\ manifeste un interes fervent `n acest sens, totu[i cei care `nc\ consult\ eviden]ele AJOFMului Suceava pare c\ o fac `n zadar. Lista posturilor vacante centralizat\ de agen]ia sucevean\ `n cursul zilei de ieri cuprinde numai 16 locuri de munc\, cea mai mare parte a joburilor disponibile fiind adresate celor care doresc s\ lucreze `n industria auto (mecanic auto, tinichigiu carosier, vopsitor auto), servicii (osp\tar, lucr\tor buc\t\rie) sau ca agent (agent de v=nz\ri, agent de paz\, agent curier, agent de turism). De mai bine de dou\ luni num\rul posturilor vacante scoase spre ocupare prin AJOFM urmeaz\ o pant\ descendent\, asta ]in=nd cont c\ `n var\ num\rul locurilor vacante se situa `n jurul cifrei de 200.
N la nivel jude]ean, cheltuielile destinate protec]iei sociale a [omerilor au crescut cu 155% din 2008 p=n\ `n 2010
Potrivi unei analize realizate de Econtext, diferen]ele dintre sumele alocate pentru protec]ia social\ a [omerilor dintre anul 2008 [i anul 2010 (primul [i al treilea an al crizei) sunt uria[e, o cre[tere puternic\ `nregistr=ndu-se [i `n jude]ul Suceava. ~n 2008, cheltuielile pentru protec]ia [omerilor au totalizat 39.091.225 de lei, doi ani mai t=rziu, `n 2010, aceste cheltuieli `nsum=nd 99.797.889 de lei, procentual asta `nsemn=nd un avans de 155%.
Conform celor de la Econtex, cheltuielile cu protec]ia social\ a [omerilor vizeaz\ ajutorul de [omaj, ajutorul de integrare profesional\, plata absolven]ilor, pl\]i compensatorii pentru persoanele concediate `n cadrul programelor de privatizare, pl\]i pentru stimularea [omerilor care se angajeaz\ `nainte de expirarea perioadei de [omaj, cheltuieli pentru formare profesional\- calificare, recalificare, pl\]i c\tre angajatorii care angajeaz\ anumite categorii de [omeri. }in=nd cont de cheltuielile pentru protec]ia social\ a [omerilor din 2008 [i p=n\ `n 2010, jude]ul Suceava se claseaz\ pe pozi]ia 30, devans=nd jude]e mari precum Ia[i, Bra[ov sau Bac\u. Pe ansamblul `ntregii ]\ri, cheltuielile cu [omajul au crescut de aproape trei ori (176%) de la `nceputul crizei [i p=n\ `n anul 2010. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

ADU, AUR, PSD și REPER, obligate de Biroul Electoral Municipal Suceava să respecte legea privind afișajul electoral

Viceprimarul Lucian Harșovschi a reiterat avertismentul pe care l-a făcut la adresa formațiunilor politice care …