Tuesday , May 14 2024

RFI: Ultima încercare din 2023 pentru aderarea României la Schengen a eșuat

România a făcut vineri o ultimă încercare anul acesta de a îndupleca Austria pentru intrarea in spațiul Schengen. Ambasadorii UE s-au reunit și au constat însă că Viena rămâne inflexibilă, după cum indică surse europene, citate de RFI.ro

Condițiile erau reunite (acordul politic privind Pactul UE pentru migrație care a fost urmat de  Olanda care a ridicat veto-ul împotriva Bulgariei, etc), dar Austria spune mai departe că nu poate accepta România nici parțial, nici integral, nici acum și nici altădată.

În aceste condiții, e greu de zis cum trebuie să reacționeze Bucureștiul.

România ar putea bloca în 2024 Pactul pentru migrație. Ar putea de asemenea  să pornească o acțiune la Curtea Europeană de Justiție.

În 2024, președinția belgiană a UE va cere reforma Schengen (adică va sista extinderea acestuia ), dar nu poate face nimic dacă Comisia Europeană nu prezintă formal o propunere.

Toate semnele arată că , cel puțin până acum, Comisia a încercat să ajute România, prin urmare propunerea a tot întârziat să apară.

Dacă nu este prezentată până în luna aprilie, când UE intră în campanie electorală, nu se știe când o va mai pune pe masă viitoarea Comisie, după alegerile europene din iunie), relateaza RFI.

Vezi si

Cum va fi vremea în următoarele 2 săptămâni, pe regiuni. Se încălzește și vor fi ploi

Administraţia Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Meteorologii transmit că …