Thursday , May 16 2024

Spirometrii gratuite `n perioada 14-25 noiembrie, pentru suceveni


Testarea s\n\t\]ii pl\m=nilor va putea fi f\cut\ gratuit la cabinetul de pneumologie al doctori]ei Tatiana Montia, `n cadrul campaniei na]ionale organizate de Societatea Rom=n\ de Pneumologie n `n intervalul 14-25 noiembrie, sucevenii se pot testa `n zilele de mar]i, miercuri [i vineri, `ntre orele 17.00 – 18.00

Societatea Rom=n\ de Pneumologie ofer\ sucevenilor [ansa de a se testa gratuit pentru depistarea afec]iunilor legate de pl\m=ni, `n perioada 14-25 noiembrie. Campania a fost ini]iat\ la nivel na]ional de reprezentan]ii SRP cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopneumopatia obstructiv\ cronic\) [i se afl\ la cea de-a treia edi]ie `n care `[i propune s\ atrag\ aten]ia popula]iei asupra importan]ei unor investiga]ii periodice ale func]iei pulmonare [i a consultului periodic efectuat la medicul pneumolog.
Pentru depistarea BPOC, sucevenii `[i vor putea efectua spirometria la cabinetul de pneumologie al doctori]ei Tatiana Montia, situat pe strada M\r\[e[ti nr. 7, `n zilele de mar]i, miercuri [i vineri, `ntre orele 17.00 – 18.00. Ac]iunea este adresat\ `n special fum\torilor, pentru care riscurile de `mboln\vire sunt mult mai ridicate, dar [i celor care lucreaz\ `n medii industriale, cu eliberare de noxe chimice [i de fum prin arderea de c\rbune sau lemn.
Bronhopneumopatia obstructiv\ cronic\ este o afec]iune pulmonar\ care afecteaz\ la nivel mondial 210 milioane de oameni, un milion dintre ace[tia fiind rom=ni. Simptomele cele mai frecvente sunt dispnee (senza]ie de sufocare), tuse cronic\, secre]ie de mucus `n exces, dar [i alte probleme respiratorii care sunt de obicei puse pe seama fumatului sau a v=rstei `naintate. Boala explodeaz\ de multe ori dup\ v=rsta de 40-45 de ani, iar `n lipsa tratamentului poate afecta serios stilul de via]\. Societatea Rom=n\ de Pneumologie estimeaz\ c\ `n urm\torul deceniu, BPOC va deveni a treia cauz\ de deces `n lume, fiind vorba despre o boal\ subdiagnosticat\. (A.D.)

Vezi si

Loc de joacă modernizat de firmele de salubrizare lângă biserica Sf. Andrei din Burdujeni

Firmele de salubrizare Diasil și Ritmic fac două noi locuri de joacă în Suceava, unul …