Sunday , April 28 2024

Interpretul și actorul Harry Belafonte a murit la 96 de ani (VIDEO)

Celebrul cântăreț și actor Harry Belafonte a murit la 96 de ani, relatează AFP. Cauza decesului a fost insuficiența cardiacă congestivă, a declarat purtătorul său de cuvânt pentru New York Times. Pe lângă faptul că a interpretat hituri mondiale precum Day-O (The Banana Boat Song), a câștigat un premiu Tony pentru interpretare și a apărut în numeroase filme, Belafonte și-a petrecut viața luptând pentru o varietate de cauze.

El a finanțat numeroase inițiative din anii 1960 pentru a aduce drepturi civile pentru americanii de culoare; a militat împotriva sărăciei, apartheidului și SIDA în Africa; și a susținut personalități politice de stânga precum Fidel Castro din Cuba și Hugo Chavez din Venezuela. Belafonte s-a născut în 1927 în clasa muncitoare din Harlem, New York, și și-a petrecut opt ani din copilărie în Jamaica, țara natală a părinților săi săraci. S-a întors la New York pentru a urma liceul, dar s-a luptat cu dislexia și a abandonat școala la începutul adolescenței. A avut slujbe ciudate, lucrând în piețe și în districtul de confecții al orașului, iar apoi s-a înrolat în marina americană la 17 ani, în martie 1944, lucrând ca încărcător de muniții la o bază din New Jersey.

După încheierea războiului, a lucrat ca asistent de portar, dar a aspirat să devină actor după ce a urmărit piesele de teatru de la American Negro Theatre din New York – împreună cu Sidney Poitier, un alt actor aspirant. A urmat cursuri de actorie – printre colegii săi de clasă se numărau Marlon Brando și Walter Matthau – pe care le-a plătit cântând numere de folk, pop și jazz la concertele din cluburile din New York, unde a fost acompaniat de grupuri în care se aflau, printre alții, Miles Davis și Charlie Parker.

Și-a lansat albumul de debut în 1954, o colecție de cântece populare tradiționale. Cel de-al doilea album al său, Belafonte, a fost primul nr. 1 în noul clasament Billboard al albumelor din SUA, în martie 1956, dar succesul său a fost depășit de cel de-al treilea album, Calypso, din anul următor, care conținea cântece din moștenirea sa jamaicană. Acesta a adus pentru prima dată stilul calypso pentru mulți americani și a devenit primul album care s-a vândut în peste un milion de exemplare în SUA.

Vezi si

Artistul fenomen Burna Boy vine la vară la UNTOLD

Untold, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, anunță noi nume de artiști îndrăgiți …