Tuesday , May 14 2024

Finlanda a devenit oficial membru NATO. Putin a obținut opusul a ce își dorea, granița NATO cu Rusia s-a dublat

Finlanda a devenit marţi, în mod oficial, al 31-lea stat membru al NATO, după 30 de ani de nealiniere militară, relatează AFP. Ministrul finlandez de Externe a semnat documentul aderării şi i l-a înmânat secretarului de stat american Antony Blinken.

Finlanda devine marţi membră a NATO, finalizând o schimbare istorică a politicii sale de securitate despre care şeful Aalianţei, Jens Stoltenberg, spune că a fost declanşată chiar de invazia pe care liderul rus Vladimir Putin a decis-o în Ucraina, relatează Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a obținut „exact opusul” a ceea ce își dorea prin invadarea Ucrainei, Finlanda urmând să dubleze astăzi granița NATO cu Rusia, a afirmat marți șefului alianței.

“Preşedintele Putin a avut ca obiectiv declarat al invaziei Ucrainei să obţină mai puţin NATO”, a declarat Stoltenberg reporterilor la sediul NATO din Bruxelles, cu câteva ore înainte ca Finlanda să devină oficial al 31-lea membru al Alianţei. “El obţine exact opusul. Finlanda astăzi şi, în curând, şi Suedia vor deveni membre cu drepturi depline ale Alianţei”, a declarat Stoltenberg.

Kremlinul a declarat că Rusia va fi forţată să ia “contramăsuri” la aderarea Finlandei, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, afirmând că această decizie ridică perspectiva unei noi escaladări a conflictului din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că extinderea NATO – criticată de mult timp la Moscova – reprezintă o “intruziune în securitatea şi în interesele naţionale ale Rusiei”, iar Moscova va urmări îndeaproape orice desfăşurare militară a NATO în Finlanda.

Ca răspuns la ultimele anunţuri ale Moscovei, Stoltenberg a declarat că NATO îşi evaluează în mod constant propria poziţie, organizând mai multe exerciţii şi având o prezenţă mai mare în regiunea nordică.

Vezi si

Putin pune un nou ministru la Apărare. Şoigu, numit secretar al Consiliului rus de Securitate în locul lui Patruşev 

Actualul ministru rus al apărării Serghei Şoigu nu va mai face parte din noul guvern …