Monday , April 29 2024

Prezentator Russia Today dat afară după ce a îndemnat la arderea sau înecarea copiilor ucraineni

Un prezentator al postului de televiziune Russia Today din Rusia, Anton Krasovski, a fost demis din funcţie după ce a îndemnat, în acest weekend, într-o emisiune, la „arderea” și „înecarea” copiilor ucraineni care consideră Moscova stat ocupant.

Anton Krasovski, în vârstă de 47 de ani, a îndemnat la „aruncarea” acestor copii „direct într-un râu cu un curent puternic” sau la „arderea (lor) într-o cabană”.

În acelaşi interviu, jurnalistul ia în derâdere acuzaţii de viol formulate împotriva militarilor ruşi în Ucraina. „Aceste bunici şi-ar cheltui toate economiile pe care le-au făcut pentru înmormântare pentru a fi violate de soldaţi ruşi”, a declarat el pe un ton amuzat.

El răspundea astfel unei anecdote a scriitorului rus de SF Serghei Lukianenko, invitat pe platoul de filmare, care-şi povestea o călătorie în Ucraina pe timpul URSS, în anii ’80, şi sentimentul unor tineri ucraineni care i-au spus că ar avea o viaţă mai fericită fără ocupaţia rusă.

Directoarea RT în Rusia Margarita Simonian a condamnat rapid aceste declaraţii, în noaptea de duminică spre luni, drept „sălbatice” şi „dezgustătoare”.

„Pentru moment, am oprit colaborarea noastră”, a anunţat ea într-un comunicat postat pe Telegram, subliniind că RT nu are aceeaşi opinie cu jurnalistul. „Este dificil de crezut că Krasovski gândeşte sincer că copiii ar trebui să fie înecaţi”, a apreciat ea,

Sugerând că aceste vorbe i-ar fi „scăpat” pur şi simplu jurnalistului, ea s-a întrebat despre „nebunia trecătoare” care l-ar fi cuprins pe Anton Krasovski. Luni dimineaţa ea a anunţat că vrea „să-i avertizeze pe cei care îndeamnă la atrocităţi”. „Nu e nevoie să faceţi asta”, a dat ea asigurări.

Anton Krasovski şi-a cerut scuze pe reţele de socializare, declarându-se „cu aderărat jenat”. „Cer scuze tuturor celor care au fost stupefiaţi de asta” şi care consideră aceste declaraţii drept „sălbatice, de neconceput”, scrie el.

Comitetul rus de anchetă – însărcinat cu principalele investigaţii în Rusia – a anunţat că a cerut „un raport” cu privire la acest incident, în urma unei plângeri a unui telespectator.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a îndemnmat duminică, pe Twitter, la „interzicerea RT în întreaga lume” şi a denunţat intervenţia lui Anton Krasovski drept o „incitare agresivă la genocid (…), care nu are nmimic a face cu libertatea de exprimare”.

 

Vezi si

Situaţia de pe front s-a ”deteriorat”, afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene

Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat duminică în social media că situaţia de …