Tuesday , April 30 2024

Un avion de luptă rusesc a lansat o rachetă în apropierea unei aeronave britanice deasupra Mării Negre

Un avion rusesc a lansat „accidental” o rachetă în apropierea unui avion britanic care patrula în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, a declarat joi ministrul apărării Ben Wallace, care a descris incidentul drept unul periculos.

Wallace a declarat în parlamentul britanic că a suspendat patrulele în urma incidentului și i-a transmis îngrijorarea ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. „În scrisoarea mea am precizat clar că aeronava (RAF) era neînarmată, în spațiul aerian internațional și urma o cale de zbor notificată în prealabil”, a declarat Wallace în Camera Comunelor, potrivit Sky News, relatează Digi24.

Incidentul a avut loc pe 29 septembrie, când aeronava RAF, care se afla într-o patrulă de rutină, a interacționat cu două avioane de vânătoare rusești. Wallace a precizat că un avion „neînarmat RAF RC-135 Rivet Joint” a fost „abordat” de două SU-27 rusești, dintre care unul „a lansat o rachetă în apropierea RAF Rivet Joint, dincolo de raza vizuală”.

El a adăugat că Regatul Unit nu consideră incidentul o „escaladare deliberată” și „analiza ar dovedi că a fost o defecțiune”. „Durata totală a interacțiunii dintre aeronava rusă și Rivet Joint a fost de aproximativ 90 de minute. Wallace a precizat că patrulele de rutină au fost „reluate”, dar de această dată sunt escortate de avioane de vânătoare. Secretarul apărării a mai spus că Rusia a recunoscut că interacțiunea a avut loc în spațiul aerian internațional.

 

Vezi si

Doar SUA pot opri un asalt israelian asupra orașului Rafah, afirmă Mahmoud Abbas

Președintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în …