Monday , April 29 2024

Prețurile producției industriale au fost în august cu 53% mai mari față de perioada similară din 2021

Prețurile producției industriale, pe piața internă și externă, au crescut în august cu 53% față de august 2021, anunță INS.

Cele mai mari creșteri sunt în industria energetică, de 158%, urmată la mare distanță de industria bunurilor intermediare, cu un plus de 24%, în timp ce industria bunurilor de folosință îndelungată și cea a bunurilor de uz curent au înregistrat un avans de 17%.

În același timp, prețurile din Industria bunurilor de capital au urcat cu 11% an la an.

Per total piață, față de iulie 2022, în august prețurile producției industriale s-au majorat cu 1,9%.

Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la prețurile de pe piața internă, cu 70% mai mari față de august 2021, în timp ce pe piața externă creșterile au fost de 22%.

Raportat la diferitele ramuri industriale, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat s-a scumpit cu 200%, iar prețurile din industria extractivă au urcat cu 92%, în condițiile în care pentru segmentul de extracție a petrolului brut și a gazelor naturale prețurile sunt cu 148% mai mari în acest an.

În Industria prelucrătoare creșterile au ajuns la 22%, cu un vârf de 72% pe segmentul de Fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului și de 44% la Fabricarea substanțelor și a produselor chimice.
Sectorul de Distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare are de asemenea prețuri în creștere, cu un avans de 19% în august 2022 față de august 2021. (Mediafax)

Vezi si

Mecanismul privitor la salariul minim european începe de la 1 iulie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va …