Tuesday , April 30 2024

”SPUNE NU DEPENDENȚEI!” – proiect de prevenire a consumului de droguri și alcool, lansat la Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni

La data de 30septembrie 2022, la Liceul Tehnologic” Mihai Eminescu” Dumbrăveni a fost lansat Proiectul de prevenire a consumului ilicit de droguri/prevenirea consumului de alcool în mediul școlar ”SPUNE NU DEPENDENȚEI!”.

Parteneri în cadrul proiectului sunt: Inspectoratul Școlar Județean Suceava, respectiv școlile gimnaziale și colegiile/liceele din subordine; Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava ; Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava; ”Salvați Copiii” – filiala Suceava și Asociația EUROACTIV Suceava.

În cadrul proiectului va fi organizat un concurs în rândul elevilor de gimnaziu/liceu pe tema elaborării unor materiale informativ-preventive destinate prevenirii consumului de droguri/alcool.  Materialele preventive vor consta într-un afiș (format 100x70cm) și un clip video (durata de maxim 3 minute) care să transmită mesaje de descurajare a consumului de droguri/alcool, sub sloganul ”SPUNE NU DEPENDENȚEI !”.

Concursul se va adresa tuturor unităților de învățământ care au clase de gimnaziu/liceu, materialele realizate fiind rezultatul efortului întregului colectiv de elevi care vor fi coordonați în acest scop de către profesorii diriginți.

La nivelul fiecărei unități de învățământ va fi desemnată o singură clasă câștigătoare la fiecare secțiune, în baza votului exprimat de elevii școlii.

Materialele câștigătoare vor fi înaintate către Inspectoratul Școlar Județean Suceava până la data de 10.06.2023 în vederea desemnării unității de învățământ câștigătoare.

Câștigătorii concursului vor fi anunțati în data de 26 iunie 2023 cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale de luptă împotriva traficului și consumului ilicit de droguri.

La activitatea delansare a proiectului au participat polițiști din cadrul Biroului Siguranță Școlară, reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava și voluntari din cadrul Asociației” Salvați Copiii” Suceava.

Aceștia au prezentat aspecte privind tipurile de droguri, consecințele consumului de alcool și droguri de către tineri, consecințele legale ale posesiei sau consumului de droguri.

În cadrul activității au fost organizate și jocuri demonstrative în care s-au folosit ochelarii care deformează realitatea, simulând efectele consumului de alcool sau droguri.

De asemenea, la activitate a participat un ofițer din cadrul Serviciului Rutier care a prezentat reguli de circulație pe drumurile publice, categoriile de vehicule care pot fi conduse pe drumurile publice de minori cu vârste între 14 și 18 ani, pericolele reprezentate de consumul de alcool sau droguri de către participanții la trafic.

Participanților la activitate le-au fost distribuite material informative preventive cuprinzând recomandări privind circulația pe drumurile publice dar și veste cu elemente reflectorizante pentru participanții la trafic în calitate de bicicliști.

Activitățile de acest fel vor continua la unitățile de învățământ din județ pe durata întregului an școlar 2022-2023.

Mesajele transmise către tineri pentru a nu deveni consumatori de alcool/droguri sunt:

Învață să spui” NU”. Este bine să susții lucrurile în care crezi și să nu faci parte dintr-o ”turmă”.

– Schimbă-ți grupul de prieteni în cazul în care aceștia exercită o presiune negativă asupra ta. Cunoaște persoane noi și implică-te în activități SĂNĂTOASE.

-Fii puternic! Câteodată presiunea de a începe  sau de a nu începe să consumi droguri este foarte mare și este greu  să te simți diferit de ceilalți. Întotdeauna când ai de făcut astfel de alegeri gândește-te la ceea ce este mai bine pentru tine.

Câteodată alegerile pe care le facem în viață ne vor afecta mereu. Este mai bine să nu inițiezi consumul decât să renunți la tot ce–ai clădit până acum!

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …