Tuesday , April 30 2024

Amânare în privința votului pentru sensul giratoriu de la intersecția cu strada Traian Vuia

O răsturnare de situație s-a produs la ședința de ieri a Consiliului Local Suceava. Primarul Ion Lungu a propus un proiect cu privire la realizarea unui sens giratoriu la intersecția străzilor Traian Vuia și Apeductului cu Calea Unirii. Era, de fapt, vorba despre o reactualizare a studiului de fezabilitate mai vechi și, implicit, a indicatorilor tehnico-economici rezultați. Iar suma depășea patru milioane de lei și a fost considerată prea mare.

Discuțiile s-au întins pe mai bine de zece minute cu privire la acest proiect. Dar nicicum nu a fost posibil ca primarul Ion Lungu – inițiatorul proiectului de hotărâre – să fie de acord cu lamentațiile consilierilor locali. Deși nu erau prezenți la ședință toți consilierii PNL, ceea ce nu era un avantaj pentru edil, Ion Lungu a avut replici la toate argumentele aduse în discuție. Și nu au fost tocmai puține. „Nu am pus eu nimic. Probabil că au fost indicatori tehnico-economici mai generoși pentru ca să vină cineva la licitație”, a afirmat de la bun început Ion Lungu, care a spus că realitățile cotidiene arată clar că sunt mari schimbări de la zi la zi. Între altele, edilul a spus că firma care a actualizat studiul de fezabilitate este cea care a făcut în întregime studiul de fezabilitate pentru întreaga rută alternativă Suceava – Botoșani din care face parte și acest sens giratoriu. Argumentul principal folosit de primarul Ion Lungu a fost legat de prețul materialelor de construcție și părea să aibă câștig de cauză.

După aproape 17 minute de discuții, răsturnarea a venit ca urmare a intervenţiei lui Radu Constantin Pricope (Pro-România) care a precizat – ca o replică voalată la adresa lui Dan Ioan Cușnir (PSD) care făcuse trimitere la un alt proiect de sens giratoriu din 2017 (este adevărat că pe fondul unor afirmații făcute de Ion Lungu în spațiul public) de circa 500 de mii de lei – că în cazul dezbătut la ședință este vorba despre reactualizarea unui alt proiect de sens giratoriu, făcut în 2019.

Din câte se pare, replica asta nu a atins în vreun fel destinatarii, iar continuarea argumentației lui Radu Pricope a fost ca în bancul „Unde dai … și unde crapă!”. „Era important (a se face această precizare) pentru a se putea clarifica un anumit element: valoarea de actualizare procentual exprimată față de documentația din 2019 când a fost și aprobată. Pe de altă parte, (despre) ceea ce efectiv înseamnă sens giratoriu rog colegii (și se uită înspre consilierii PSD care făcuseră vâlvă cu privire la datele din deviz) să citească foarte bine (și să observe) că aici intră la jumătate din valoare (total deviz general – n.r.) întrucât se poate constata, pe capitalele bugetare, că la lucrările ce presupun „construcții – montaj” aferente strict obiectivului de investiții „sens giratoriu” avem 2,4 milioane lei, și nu patru milioane și … De aceea, restul cheltuielilor sunt legate de cu totul și cu totul alte elemente ce sunt cuprinse în Capitolul 1 (cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului – n.red.) și cred că ar fi bine să discutăm în acești parametri și anume am vrea și noi o justificare mai mult a cheltuielilor ce intră la capitolul 1”, a spus Radu Pricope.

În mod cu totul surprinzător, Ion Lungu – la nici două secunde după ce consilierul Picope a încheiat cu această solicitare – anunță că retrage acest proiect de pe ordinea de zi. „Domnule consilier, m-ați convins! Retrag proiectul de pe ordinea de zi. Domnilor consilieri, nu este niciun secret, suntem transparenți, vă rog să veniți la primărie și să stăm de vorbă cu proiectantul. Îl chemăm, stăm cu „picioarele în apă rece” numai ca să fim siguri că facem niște indicatori tehnico-economici corecți și să vină cineva la licitație”, a spus Ion Lungu, rugându-i însă pe consilierii care au avut de făcut obiecțiuni să vină la discuții, ca la viitoarea ședință să nu aibă loc același gen de discuții. (D. P.)

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …