Thursday , May 2 2024

Isărescu: Nu am avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă cu prețul la energie decât să punem un tampon, cursul de schimb

Banca Națională a României nu a avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă cu prețul la energie decât să pună un tampon de aceeași putere, și anume cursul de schimb, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.


“Nu poți să te joci cu cursul de schimb, și vă spun și dumneavoastră și am spus-o și la începutul iernii, nici cu prețul la energie. Se duce în prea multe prețuri. Noi nu am avut altă soluție acum de a tempera ce se întâmplă cu prețul la energie, 60-80% din inflația din România este din prețul la energie, direct sau indirect, decât să îi punem un tampon pe un factor care aceeași putere de impact: cursul de schimb. și ne-am asumat un risc. Nu avem balanță de plăți excendentară”, a afirmat Isărescu, la evenimentul de lansare a volumelor “Băncile Centrale și calibrarea politicii monetare” și “Central Banks and Monetary Policy Calibration”.
El a menționat că volumele lansate fac parte dintr-un proiect dedicat aniversării a 140 de ani la la înființarea Băncii Naționale a României.

Vezi si

Peste 1.800 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primul trimestru al acestui an

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă în primul trimestru …