Thursday , May 16 2024

700.000 de lei pentru manifestări cu o încărcătură spirituală și istorică deosebită pentru Suceava

Consiliul Județean Suceava susține financiar programul „Moștenirea mușatină – credință, cultură, istorie”.

Un proiect de hotărâre referitor la Acordul de asociere între Județul Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, orașul Solca și Comuna Todirești, pentru organizarea și desfășurarea manifestărilor aniversare „Moștenirea mușatină – credință, cultură, istorie” a fost aprobat în ședința de luni a Consiliului Județean Suceava. Pentru finanțarea cheltuielilor vor fi alocați Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților 700.000 lei din bugetul propriu al județului Suceava. Suma respectivă a fost aprobată întocmai cu cea specificată în cererea adresată de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Manifestările aniversare „Moștenirea mușatină – credință, cultură, istorie” sunt prilejuite de împlinirea a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, 500 de ani de la sfințirea Bisericii Părhăuți și 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii Solca, conform anexei care face parte integrantă din hotărâre.

Evenimentele cuprinse în programul „Moștenirea mușatină – credință, cultură, istorie”, care se vor desfășura începând cu data de 1 iunie 2022 până la data de 6 noiembrie 2022.

Dintre acțiunile finanțate inclusiv cu bani de la bugetul Județului Suceava este de menționată și tipărirea cărții „Minunile Sfântului Mare Mc. loan cel Nou de la Suceava” în 10.000 de exemplare, 120 de exemplare cu placheta omagiale Biserica “Sf Gheorghe” a Mănăstirii „Sf loan cel Nou” de la Suceava – 500, 50 de plachete omagiale – Mănăstirea Solca. Desigur, numărul activităților care vor fi susținute este mult mai mare. Amintim, între altele, că biserica Sf. Gheorghe a Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava este încadrată între monumentele UNESCO din cuprinsul județului nostru, având în prezent funcțiuni de catedrală arhiepiscopală. Și bisericile de Solca și Părhăuți sunt monumente istorice, doar de importanță națională însă, nu și universală. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Un premiu I și patru mențiuni, dar mai ales o selectare în lotul lărgit al României, la Olimpiada Națională de Chimie

Olimpiada Națională de Chimie pentru clasele VII – XII s-a desfășurat la Buzău, în perioada …