Monday , April 29 2024

Deficit grav de medici urgentisti `n judetul Suceava

Numai cinci medici cu specializarea `n medicina de urgen]\ lucreaz\ `n unit\]ile spitalice[ti ale jude]ului, pentru o popula]ie care dep\[e[te 700.000 de locuitori n deficitul grav de personal la acest capitol ]ine [i de natura muncii `n structurile de urgen]e, dar [i de faptul c\ spitalele nu dispun de suficien]i bani pentru a oferta posturi

Doar cinci medici care au specializarea `n medicina de urgen]\ lucreaz\ `n spitale din jude]ul Suceava, `n condi]iile `n care [apte unit\]i spitalice[ti din localit\]i importante au serviciu de urgen]\ propriu. Penuria de personal medical face ca multe cazuri de traume care ajung `n centre medicale sau dispensare, unde lucreaz\ medici cu alte specializ\ri, medici de familie sau medici generali[ti f\r\ experien]\ `n serviciile de urgen]\, s\ nu poat\ fi adresate p=n\ la sosirea ambulan]ei.
Direc]ia de S\n\tate Public\ Suceava a atras `n repetate r=nduri aten]ia asupra crizei de personal `n unit\]ile spitalice[ti sucevene [i mai ales asupra nevoii de medici urgenti[ti `n jude]. Cu toate acestea, condi]iile foarte grele `n care `[i desf\[oar\ activitatea acest gen de speciali[ti, care au nevoie de rezisten]\ [i de o anumit\ structur\ psihic\, face ca nu multe cadre medicale s\-[i doreasc\ s\ lucreze `n unit\]ile de primire urgen]e, mai ales `n condi]iile `n care [i banii sunt cu adev\rat pu]ini [i nu pe m\sura muncii. Pe l=ng\ pu]inii candida]i pentru aceste posturi, spitalele trebuie s\ se `ncadreze cu cheltuielile de personal `ntr-un procent de maximum 70% din buget, motiv pentru care, `n ciuda deficitului, nu sunt interesate, de fapt, s\ fac\ angaj\ri.
Spre exemplu, Unitatea de Primire Urgen]e a Spitalului Jude]ean Suceava, cel mai complex serviciu de urgen]\ din jude], func]ioneaz\ cu [ase medici mai pu]ini dec=t ar fi nevoie pentru ca fiecare gard\ s\ se desf\[oare, conform legii, cu patru medici pe tur\, astfel `nc=t media de 200 de prezent\ri pe zi s\ poat\ fi gestionat\ `n timpi mai scur]i. La Spitalul Municipal R\d\u]i ar mai fi nevoie de trei medici urgenti[ti [i de unul la Spitalul Muncipal Vatra Dornei. La Gura Humorului ar mai trebui angaja]i `nc\ doi medici urgenti[ti, la acela[i num\r ridic=ndu-se [i necesarul Serviciului Jude]ean de Ambulan]\. Aceste cifre indic\, la nivelul jude]ului, un necesar de 14 speciali[ti `n medicina de urgen]\, semnal=nd la acest capitol cel mai mare deficit de personal, urmat de sectorul de medicin\ intern\, unde ar mai fi nevoie de [apte medici.
Dintre cei care lucreaz\ deja `n structurile de urgen]\, nu to]i au specializarea `n medicin\ de urgen]\. Pe l=ng\ ace[tia, numai personalul angajat `n Serviciul Jude]ean de Ambulan]\ mai are instruire `n domeniul medicinei de urgen]\, instruire care const\ `n cursuri de specializare de c=te [ase luni. Faptul c\ medici care nu au preg\tirea necesar\ abordeaz\ `n spitale din jude] victime care constituie urgen]e poate face la un moment dat diferen]a dintre via]\ [i moarte, ]in=nd cont de particularit\]ile de abordare a pacien]ilor `n situa]ie de traum\. Este reprezentantiv cazul unui medic de interne sucevean pus `n fa]a unui pacient implicat `ntr-un eveniment rutier chiar `n fa]a dispensarului `n care lucra. Cu toate c\ victima ar fi trebuit s\ beneficieze din primele secunde de asisten]\ medical\, doctorul respectiv a sunat un medic urgentist din UPU Suceava pentru a `ntreba ce trebuie s\ fac\, neav=nd preg\tirea necesar\ de a aborda pacientul `n stare traumatic\, `nainte de a fi stabilizat. Purt\torul de cuv=nt al DSP Suceava, Adrian Popescu, a comentat c\ o astfel de situa]ie trebuie tratat\ `n acest mod, p=n\ la sosirea echipajului de pe ambulan]\. “Nimeni nu e doctor pe toat\ medicina, e imposibil s\ `nglobezi totul, de asta exist\ at=tea specializ\ri. ~n str\in\tate, de fapt, sectoarele sunt mult mai specifice dec=t la noi, iar serviciile prestate sunt la standarde calitative mult mai `nalte [i din cauza asta”, a precizat Popescu. (Andreea DIACONU)

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …