Tuesday , April 30 2024

Concluzii negocieri. Rusia nu se opune aderării Ucrainei la UE. Cine ar fi țările care vor garanta securitatea militară a Ucrainei

Membrii delegației Ucrainei la negocierile de pace din Turcia au făcut declarații despre chestiunile agreate de cele două părți marți, 29 martie, la Istanbul. Deputatul ucrainean David Arahamiya spune că cele două părți au lucrat la un draft de acord, în timpul celor patru ore de discuții, dar că deocamdată delegația Kievului nu va semna nimic.

Arahamiya consideră că prima victorie diplomatică importantă pentru Ucraina este mutarea discuțiilor din Belarus la Istanbul. “Vedem Turcia drept una dintre garanțiile securității pentru Ucraina”, afirmă Arahamiya.

Cea mai importantă parte a discuțiilor, în viziunea Kievului, este negocierea unui sistem de garanții de securitate pentru Ucraina. Dacă acest lucru se va întâmpla, Ucraina se angajează să renunțe la pretențiile de aderare la NATO și să-și declare statutul de neutralitate.

“Va fi un acord ratificat la nivel internațional”, declară David Arahamiya.

Potrivit Ucrainei, mai multe puteri mondiale ar trebui să agreeze ideea de a se angaja să garanteze securitatea, inclusiv militară, a Ucrainei.

Printre posibilii garanți, Ucraina vede eligibile țările Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Marea Britanie, China, Statele Unite ale Americii, Franța, Turcia, Germania, Canada, Polonia și Israel.

Principiul de bază al garanțiilor de securitate este inspirat din articolul 5 al statului NATO:

„Dacă Ucraina este obiectul unei agresiuni, avem dreptul să cerem consultări în termen de trei zile. Dacă acestea nu duc la nimic, țările garante trebuie să intervină militar pentru a apăra teritoriul țării noastre terestru și aerian”, a explicat Oleksandr Chali, fost ministru de Externe al Ucrainei, pentru publicația Hromadske.

Țările propuse drept garante de Ucraina ar urma să organizeze consultări interne, în urma cărora să decidă dacă vor ratifica tratatul.

“Conceptul nostru este să poată adera la acordul de garanție în mod liber oricine dorește: dacă alte țări vor să se alăture, le vom acorda un astfel de drept legal. N-am rezolvat încă problema Donbasului și a Crimeii ocupate, așa că garanții nu vor trebui să intervină încă în aceste zone. Unele țări (n.r. – posibil garante) și-au dat deja acordul prealabil. Acești garanți trebuie, de asemenea, să ajute Ucraina în demersurile de aderare la UE”, a explicat David Arahamiya.

Dacă propunerea va susținută de toate părțile, Ucraina își va declara neutralitatea, nealinierea și caracterul nenuclear.

În plus, Ucraina s-ar angaja să nu accepte baze militare străine pe teritoriul său și să nu intre în alianțe militaro-politice.

Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski și membru al delegației Ucrainei la negocieri, spune că acest acord ar trebui mai întâi aprobat de ucraineni printr-un referendum, iar apoi ratificat de parlamentele Ucrainei și ale țărilor garante.

Rusia nu se opune aderării Ucrainei la UE, a declarat șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, pentru agenția guvernamentală de presă RIA Novosti. .

În ceea ce privește Crimeea: se propune fixarea pozițiilor Rusiei și Ucrainei și purtarea de discuții bilaterale privind stabilitarea statutului peninsulei. Cele două părți au la dispoziție 15 ani pentru a ajunge la un acord, potrivit propunerii înaintate de Kiev. Ucraina și Rusia s-au angajat să nu recurgă la lupte armate în timpul negocierii acestei chestiuni.

Problema regiunii Donbas, care include cele două raioane separatiste – Donețk și Lugansk, a fost transformată într-un subiect separat al negocierilor și va fi discutată într-o întâlnire directă între Zelenski și Putin, au convenit cele două delegații.

Vezi si

Doar SUA pot opri un asalt israelian asupra orașului Rafah, afirmă Mahmoud Abbas

Președintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în …