Sunday , April 28 2024

Ambasadorul ucrainean în UK revine asupra declarației despre posibila renunțare a Ucrainei la NATO

Ambasadorul ucrainean în Marea Britanie a adus, luni, clarificări cu privire la declarațiile care făceau referire la o posibilă renunţare la candidatura Ucrainei la NATO. Acesta a precizat că țara sa nu-şi va reevalua demersurile care vizează aderarea la Alianţa nord-atlantică, relatează Reuters.

Inițial, ambasadorul ucrainean în Marea Britanie a afirmat, citat de BBC, că Ucraina ar putea renunţa la candidatura sa la NATO pentru a evita un război cu Rusia.

Ulterior, întrebat dacă Ucraina ar putea sau nu să-şi reconsidere planurile de a se alătura NATO, ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC: “Nu, nu şi mă bucur foarte mult că am această ocazie de a-mi clarifica poziţia”. El a afirmat că relatarea anterioară a BBC a fost rezultatul unei neînţelegeri.

“Nu suntem membri ai NATO în prezent şi pentru a evita un război suntem gata să facem multe concesii şi asta facem în convorbirile cu ruşii”, a spus Pristaiko. “Nu are nimic de-a face cu NATO, (angajamentul faţă de) care este înscris în Constituţie”.

“Nu este o amânare a ambiţiilor noastre de a fi NATO, este vorba de faptul că în prezent nu facem parte din familie, aşa încât trebuie să căutăm altceva, cum ar fi acorduri bilaterale cu Marea Britanie, cu Statele Unite”, a explicat el.

“Aşa încât în plus faţă de NATO căutăm o serie de alte aranjamente care să ne permită să supravieţuim acum acestui calvar”, a adăugat ambasadorul ucrainean.

Întrebat din nou dacă Ucraina îşi schimbă poziţia privind candidatura la NATO, acesta a răspuns: “Nu”.

 

 

 

Vezi si

Serviciile secrete americane consideră că Putin probabil nu a ordonat uciderea lui Navalnâi

Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat …