Sunday , April 28 2024

Sidney Poitier, primul actor de culoare care a luat Oscar pentru rol principal, a murit la 94 de ani

Sidney Poitier, care a rupt barierele rasiale ca primul actor afro-american care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul său din ”Lilies of the Field” și care a inspirat o generație în timpul mișcării pentru drepturile civile, a murit la 94 de ani, relatează Reuters.

Decesul legendarului actor a fost confirmat de ministrul Afacerilor Externe din Bahamas, Fred Mitchell.

”Am pierdut o emblemă, un erou, un mentor, un luptător și o comoară națională”, scrie viceprim-ministrul Chester Cooper pe pagina sa de Facebook despre actor, potrivit AFP.

Într-o perioadă în care segregarea era preponderentă în Statele Unite, într-un singur an, în 1967, Poitier a creat o moștenire cinematografică de impact, prin ”Ghici cine vine la cină”, în care a jucat rolul unui bărbat de culoare logodit cu o femeie albă, ”În arșița nopții”, unde a interpretat rolul unui polițist de culoare care se confruntă cu rasismul în anchetarea unei crime, și ”Domnului profesor, cu dragoste”, în care a interpretat rolul unui profesor în Londra.

Poitiers câștigase Oscarul pentru cel mai bun actor pentru „Crinii câmpului” în 1963, jucând rolul unui muncitor care ajută călugărițele germane să construiască o capelă în deșert. Cu cinci ani înainte, Poitier a fost primul bărbat de culoare nominalizat la Oscar pentru actor principal în rolul din „Lanțul”.

Poitier s-a născut la Miami pe 20 februarie 1927 și a crescut la fermă de roșii din Bahamas și a avut doar un an de școală formală. El a luptat împotriva sărăciei, analfabetismului și prejudecăților pentru a deveni unul dintre primii actori de culoare care au fost cunoscuți și acceptați în roluri majore de publicul mainstream.

Vezi si

Artistul fenomen Burna Boy vine la vară la UNTOLD

Untold, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, anunță noi nume de artiști îndrăgiți …