Tuesday , May 14 2024

Dosar penal pentru munca la negru `n cazul unei firme din Falticeni

Seful ITM Suceava, Ionu] Cre]uleac, a spus c\ la firma respectiv\ al c\rei obiect de activitate este comer]ul cu produse alimentare [i unde au fost depistate [ase persoane lucr=nd f\r\ forme legale de munc\ nu s-au dat [i amenzi care ar fi trebuit s\ fie de minim 60.000 de lei
Un singur dosar penal pentru munc\ la negru a fost `ntocmit `n luna august, de c\tre Inspectoratul Teritorial de Munc\ (ITM) Suceava. Controalele care s-au f\cut p=n\ la data de 28 august de c\tre 14 inspectori de munc\, au scos la iveal\ mai multe nereguli `n domeniul rela]iilor de munc\, implicit al angaj\rilor f\r\ forme legale, dar numai unul din cazuri nu `ntrunea condi]iile pentru a se `ntocmi [i un dosar penal.
Conform obiectivelor stabilite `n Planul comun de ac]iune privind reducerea inciden]ei muncii nedeclarate desf\[urat `n cursul lunii august 2011, ITM, Garda Financiar\ Suceava, Inspectoratul de Poli]ie Jude]ean (IPJ) Suceava [i Inspectoratul de Jandarmi Jude]ean (IJJ) Suceava au continuat ac]iunile `ncepute `nc\ din luna mai 2011 [i s-au format echipe mixte `n vederea desf\[ur\rii ac]iunilor comune pentru depistarea muncii la negru. Au fost 176 de controale efectuate pentru depistarea muncii la negru. 73 de angajatori au fost identifica]i ca av=nd nereguli `n domeniul rela]iilor de munc\ din care zece pentru c\ angajaser\ f\r\ forme legale mai multe persoane. La nivelul jude]ului Suceava au fost identificate, `n total, 20 de persoane care lucrau la negru la cele zece firme depistate de inspectorii de munc\. La unul dintre angajatori s-au depistat mai mult de cinci persoane care lucrau f\r\ forme legale [i, prin urmare, s-a `ntocmit dosar penal, iar amenzile date pentru angajatorii care aveau mai pu]in de cinci persoane la munc\ [i pentru care nu `ncheiaser\ contracte individuale au fost date amenzi de 140.000 de lei. Pragul minim instituit prin noile prevederi legale pentru sanc]ionarea muncii la negru este de 10.000 de lei pentru fiecare persoan\ depistat\ c\ lucreaz\ f\r\ forme legale de angajare.
~ntrebat de ce nu s-au aplicat amenzi de 20.000 de lei pentru munca la negru `ntruc=t au fost g\site 20 de persoane lucr=nd la diver[i angajatori f\r\ a avea forme legale de munc\, [eful ITM Suceava, Ionu] Cre]uleac a spus c\ la una din firme au fost depistate [ase persoane lucr=nd la negru [i de aceea nu s-a dat amend\, ci s-a trecut direct la `ntocmirea unui dosar penal. Este vorba de o societate comercial\ din municipiul F\lticeni care avea ca obiect de activitate comer]ul cu produse alimentare, iar conducerea ITM Suceava a considerat c\ trebuie f\cut demersul doar pentru `ntocmirea unui dosar penal, sanc]iunea penal\ fiind peste una de ordin administrativ.
„Consider\m c\ participarea echipajelor de jandarmi au constituit un real sprijin pentru inspectorii de munc\ `n activitatea de control, av=nd ca principal obiectiv depistarea cazurilor de munc\ nedeclarat\. ~n mod concret, la desf\[urarea controlului `n teren, echipajele de jandarmi au ajutat la identificarea corect\ a persoanelor care desf\[urau activitate, evit=nd de aceast\ dat\ situa]ii de obstruc]ionare a controlului cu care ne-am confruntat preponderant `n zona construc]iilor [i a exploat\rii forestiere”, a declarat Ionu] Cre]uleac. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Șofer din Vicov, beat cui de dimineață, prins de radar conducând cu 123 km/h prin localitate și depășind pe linie continuă

Duminică dimineață, în jurul orei 09:41, pe str. Ștefan cel Mare în localitatea Bivolăria – …