Monday , May 13 2024

Sute de scoli neautorizate `si asteapta, peste doua saptam=ni, elevii la cursuri

Mii de elevi [i pre[colari suceveni vor `ncepe noul anul [colar `n unit\]i cu igrasie, lipsite de canalizare sau ap\ curent\ N de[i clopo]elul va suna `n   dou\ s\pt\m=ni, Colegiul Prefectural a am=nat discutarea problemei `n ultimele zile ale lunii august N cu toate c\ sute de unit\]i de `nv\]\m=nt din jude] nu au autoriza]ie sanitar\ [i prezint\ un poten]ial pericol pentru s\n\tatea copiilor, Direc]ia de S\n\tate Public\ Suceava st\ cu m=inile legate, pentru c\ nu poate verifica [colile dec=t la solicitarea directorilor lor n la gr\dini]ele din jude] situa]ia este de-a dreptul alarmant\ – doar 70 de unit\]i respect\ prevederile igienico-sanitare, dintr-un total de 455!
N La vremuri noi, probleme vechi
Un nou început de an [colar aduce în aten]ia opiniei publice acelea[i nemuritoare probleme referitoare la condi]iile igieno-sanitare improprii din  [colile din jude]. De[i au mai r\mas doar dou\ s\pt\m=ni p=n\ la debutul noului an [colar, nu toate unit\]ile sunt preg\tite s\-[i `nt=mpine elevii `n condi]ii corespunz\toare. Pere]i ‘decora]i’ de flori de mucegai, mobilier `nvechit sau grupuri sanitare improprii, sunt doar c=teva din elementele deja banale ale decorul pe care `l putem `nt=lni `n c=teva sute de institu]ii [colare [i pre[colare din jude] care nu au primit avizul de func]ionare din partea Direc]iei de S\n\tate Public\.
~n mod normal, fiecare [coal\ ar trebui s\ aib\ un plan de igienizare pe perioada verii, care s\ fie aprobat [i dac\ se poate, finan]at din timp. Cur\]enia în [coli se face din fondurile proprii sau din cele alocate în acest scop de la consiliile locale. ~ns\ pentru unii responsabili criza a devenit un bun pretext de a masca lipsa de ini]iativ\ `n a `ntinde o g\let\ de var pe pere]ii m=nji]i de igrasie. Cert este c\ unii directori vor fi nevoi]i s\ dea cu pu]in\ spoial\ prin cl\dirile administrate de dumnealor, [i asta, dac\ nu vor s\ dea `n alte probleme.
N toamna se num\r\ [colile f\r\ aviz
Dac\ facem referire la gr\dini]ele din jude], situa]ia este de-a dreptul alarmant\ – doar 70 de unit\]i respect\ prevederile igienico-sanitare, dintr-un total de 455! Cu v=rste pornind de la trei ani, cei mici sunt cei mai expu[i riscului de `mboln\vire, mai ales dac\ `n gr\dini]e nu exist\ ap\ curent\ sau dac\, mai r\u, `n unit\]ile vechi de zeci de ani [i nereabilitate exist\ igrasie. Chiar [i asa, aproape 400 de gr\dini]e sucevene `[i vor deschide por]ile `ncep=nd din septembrie.
Nici `n cazul [colilor generale situa]ia nu este mai fericit\, din cele 424 de unit\]i din jude], doar 91 func]ion=nd dup\ un aviz sanitar eliberat de DSP. A[adar problemele cele mai spinoase se `nt=lnesc `n cazul gr\dini]elor [i [colilor generale din jude]. ~n vederea primirii autoriza]iei sanitare definitive, directorii institu]iilor cu pricina trebuie s\ asigure `n cel mai scurt timp  func]ionarea normal\ a instala]iilor de ap\ [i canalizare, a grupurilor sanitare, precum [i cur\]enia `n unit\]ile de `nv\]\m=nt, `n s\lile de sport, `n cantine [i `n spa]iile de joac\ din jurul unit\]ilor. Mai mult, acolo unde este cazul, ace[tia trebuie s\ urgenteze activitatea pentru a finaliza lucr\rile de repara]ii, igienizare sau construc]ii, ]in=nd cont c\, fie c\ sunt preg\tite, fie c\ nu, clopo]elul va suna la data stabilit\.
36 din cele 41 de licee din Suceava sunt autorizate iar num\rul [colilor postliceale f\r\ aviz este de dou\. Din zece centre de plasament de la nivelul jude]elor, sunt autorizate opt, iar din cele [apte cluburi ale copiilor din Suceava, [ase sunt autorizate.
Toate cele patru centre [colare din Suceava sunt autorizate, la fel [i universitatea [i gradini]a special\ din jude]. Din r=ndul unit\]ilor particulare, 16 sunt autorizate de DSP, `n timp ce altele patru nu sunt.
{colile din municipiul Suceava vor intra într-un proces de igienizare [i dezinsec]ie, dar sumele cheltuite pentru aceste opera]iuni vor fi mai mici decât în ceilal]i ani. Declara]ia `i apar]ine primarului Ion Lungu care a mai precizat c\ municipalitatea nu are mul]i bani la dispozi]ie pe care s\-i `ndrepte `n aceast\ direc]ie, fiindc\ trebuie s\ asigure cofinan]area unor proiecte, pesemne mai importante, aflate deja `n derulare.
“Am solicitat din partea DSP Suceava o situa]ie privind autorizarea igienico-sanitar\ a institu]iilor de înv\]\mânt [i programul pe care l-au întocmit pân\ la începerea cursurilor privind verificarea condi]iilor igienico-sanitare în [coli. Am solicitat s\ fie verificate în special [colile care nu sunt autorizate [i cele care asigur\ masa [i cazarea elevilor. Aceast\ problem\ se va dezbate [i în cadrul Colegiului prefectural din data de 30 august 2011, unde va fi f\cut\ [i o informare privind situa]ia preg\tirii unit\]ilor [colare prezentat\ de domnul Petru Carcalete.
De asemenea, domnul prefect a solicitat la [edin]a anterioar\ a Colegiului Prefectural prezentarea pân\ pe data de 12 septembrie a unui raport cu m\surile de siguran]\ care vor fi luate în preajma unit\]ilor de înv\]\mânt.
În anul 2011 au fost eliberate un num\r de 5 autoriza]ii sanitare [i mai sunt înc\ 8 solicit\ri în zona Vatra Dornei (urmeaz\ verificarea). Am solicitat m\suri rapide de verificare [i conlucrare DSP cu IPJ, APL [i directorilor de [coli”, a precizat subprefectul Angela Zarojanu.
N DSP st\ cu m=inile legate, neput=nd verifica [colile dec=t la solicitarea directorilor lor
La numai dou\ s\pt\m=ni p=n\ la `nceperea noului an [colar, Direc]ia de S\n\tate Public\ Suceava, autoritatea care are `n sarcin\ verificarea tuturor unit\]ilor din jude] din punctul de vedere al respect\rii condi]iilor de igien\ [i s\n\tate public\, nu are o situa]ie clar\ despre cum stau [colile sucevene la acest capitol, sau nu dore[te s\ o fac\ public\.
De fapt, sarcina lor `n ceea ce prive[te autorizarea unit\]ilor `n care se desf\[oar\ actul educativ nici nu este prea exhaustiv\, pentru c\ legea 1030/2009 prevede c\ procedura autoriz\rii sanitare `n baza referatului de evaluare se aplic\ activit\]ilor [i obiectivelor reglementate prin legi speciale, la solicitarea titularilor activit\]ilor, persoane fizice [i juridice. Cu alte cuvinte, din 2009 [colile trebuie s\ depun\ la Direc]ia de S\n\tate Public\ un dosar care s\ con]in\ o declara]ie pe proprie r\spundere, prin care solicit\ autoriza]ia sanitar\. Numai `n aceste condi]ii DSP poate ini]ia ac]iunea de verificare, altfel av=nd m=inile pur [i simplu legate. Iar dac\ [colile se [tiu cu “musca pe c\ciul\” din acest punct de vedere, este de la sine `n]eles c\ nu vor depune aceast\ declara]ie [i nu vor solicita autorizarea.
Directorul DSP Suceava, Ludovic Abi]ei, `[i explic\ aceast\ anomalie legislativ\ prin faptul c\ la momentul respectiv, la nivel na]ional, exist\ o atitudine permisiv\ fa]\ de realitatea faptului c\ multe dintre [colile rom=ne[ti nu `ndeplinesc minimele condi]ii sanitare [i nici nu le vor `ndeplini vreodat\. Dintre cele dou\ posibile op]iuni, una de a `nchide mul]ime de [coli [i alta de a crea o legisla]ie mai permisiv\, s-a ales a doua variant\. Cu toate acestea, este vorba despre aprobarea unor proceduri de reglementare sanitar\ pentru func]ionarea unor obiective care desf\[oar\ activit\]i cu risc pentru starea de s\n\tate a popula]iei. O [coal\ f\r\ o surs\ sigur\ de ap\ potabil\ reprezint\ un astfel de risc pentru tinerii care `nva]\ `n ea, iar DSP Suceava nu are la `ndem=n\ suportul legislativ pentru a remedia situa]ia, pentru c\ nu o poate verifica dec=t la solicitare. Acest lucru nu `nseamn\ c\ [colile nu sunt obligate s\ solicite aceste autoriz\ri. “Este al treilea an de c=nd lucrurile func]ioneaz\ a[a, [i pe holurile DSP nu se `mbulzesc nici acum, dup\ cum se poate vedea, directorii de [coli pentru a depune dosarele [i a ob]ine autoriza]ia. {colile care se [tiu cu probleme evit\ s\ depun\ declara]ia respectiv\, pentru c\ dac\ ceea ce spun ei acolo nu se verific\, este vorba despre o situa]ie penal\”, a declarat Abi]ei. Oricum, acestea func]ioneaz\ `n afara legii pentru c\ sunt obligate s\ solicite autoriza]ia anual [i multe dintre ele uit\ s\ o mai fac\.
Pentru cei care au depus dosarele cu declara]ia pe propria r\spundere, verific\rile vor `ncepe, totu[i, de la 1 septembrie. “Fiecare echip\ din teritoriu are arondat un num\r de [coli. ~n func]ie de capacitatea de control, vom putea verifica zilnic `n jur de 15-20 de [coli, adic\ 2-3 [coli inspectate la modul serios de fiecare echip\ din jude]. Procedura este `ngreunat\ de faptul c\ mul]i angaja]i sunt `nc\ pleca]i `n concediu, spre exemplu `n Vatra-Dornei, `n C=mpulung [i `n Suceava, iar echipele nu sunt complete”, a mai spus Abi]ei. Lucrurile se desf\[oar\, ca de obicei, birocratic. DSP elibereaz\ autoriza]ia sanitar\ pe baza documenta]iei depuse de solicitant, apoi `n termen de 30 de zile face verific\rile de rigoare, pentru ca dup\ acest interval autoriza]ia s\ r\m=n\ valabil\ sau, dimpotriv\, s\ fie retras\. De [colile care nu solicit\ autoriza]ia nu se pot atinge, iar acolo unde o elibereaz\, aceasta nu garanteaz\ c\ nu se va `nt=mpla nimic niciodat\. “Autoriza]ia sanitar\ `nseamn\ c\ unitatea respectiv\ are dotara minim\ admis\ prin lege, pentru a func]iona `n condi]ii de minim\ singuran]\ sanitar\ pentru popula]ie, potrivit cu normele de igien\ [i s\n\tate public\”, a explicat [eful DSP. (Adelina TALPALARIU, Andreea DIACONU)

Vezi si

Graficul desfășurării probelor de aptitudini, pentru admiterea la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava

Săptămâna aceasta au loc înscrierile în vederea admiterii în învățământul liceal vocațional, în zilele de …

No comments

  1. Sa mearga Zaruj prin anexele unor scoli sa vada cum invata copiii de la tara.