Monday , May 13 2024

O posibila necropola descoperita `n incinta Cetatii de Scaun

Sase schelete au fost descoperite `n interiorul Cet\]ii de Scaun a Sucevei, dat=nd, posibil, din prima jum\tate a secolului al XV-lea, iar dup\ primele indicii se pare c\ intr\ `n componen]a primei zone necropolare descoperit\ `n incinta cet\]ii, dar dincolo de zona unde erau zidurile ridicate pe vremea lui Petru Mu[at n P=n\ acum nu a putut fi estimat\ perioada `n care au fost `nhumate cadavrele, `ns\ exist\ indicii care arat\ c\ a fost un loc folosit mai mult\ vreme drept cimitir, cel mai probabil `nainte de domnia lui {tefan cel Mare
La Cetatea de Scaun a Sucevei au fost descoperite, `n timpul lucr\rilor de desc\rcare de sarcin\ arheologic\ f\cute cu ocazia derul\rii proiectului de reabilitare, mai multe schelete, ce par, dup\ primele estim\ri, a data din prima jum\tate a secolului al XV-lea. O echip\ condus\ de profesorul Florin H\u a `nceput deja investiga]iile arheologice, ele fiind `ntr-o faz\ incipient\, iar descoperirea se arat\ a fi, pentru `nceput, cel pu]in interesant\.
Scheletele sunt localizate sub pavajul de c\r\mid\ descoperit `n urma sp\turilor din 1953, `ntre zidul construit de Alexandru cel Bun [i zidul lui {tefan cel Mare, pe locul unde ar urma, `n baza proiectului de reabilitare a Cet\]ii, s\ fie amenajat\ o toalet\ public\. ~ntruc=t au fost necesare lucr\ri de desc\rcare arheologic\, s-a sistat temporar construc]ia [i au `nceput s\p\turile arheologice.
Profesorul Florin H\u sus]ine c\ este posibil ca scheletele s\ fac\ parte dintr-o mic\ necropol\ folosit\, cel mai probabil, pe timp de asediu. ~n total au fost g\site cinci schelete, la care se adaug\ scheletul unui copil, nescos ieri la amiaz\ la suprafa]\, ci mai cur=nd reperat de s\p\tori. Dup\ unele indicii, este foarte posibil s\ se mai g\seasc\ [i alte schelete l=ng\ cele care au fost g\site deja, dar [i `n spa]iul de unde nu au fost ridicate c\r\mizile folosite pentru pavimentul interiorului Cet\]ii de Scaun. Au fost descoperite [i fragmente de ceramic\ cenu[ie, care indic\, dup\ o prim\ estimare c\ aceast\ zon\ necropolar\ dateaz\ din prima jum\tate a secolului al XV-lea, probabil din perioada de dinaintea lui {tefan cel Mare.
Prezum]ia c\ `n acel loc ar fi existat o groap\ comun\ este respins\ `nc\ din start, datorit\ orient\rii vest-est a scheletolor. Astfel potrivit lui H\u, dup\ aceste indicii, se pare c\ `nmorm=nt\rile au fost efectuate dup\ ritul cre[tin, cu excep]ia unui singur schelet, ce a fost descoperit, nu cu m=inile pe piept, ci cu m=inile pe l=ng\ corp, semn c\ acesta nu a fost cre[tin.
„Sunt [i indicii de re`nhumare, ceea ce ne arat\ c\ aceast\ arie a fost folosit\ de mai multe ori, nu doar o singur\ dat\, de aici rezult=nd ideea de continuitate. Aceasta ne demonstreaz\ c\ avem de a face cu o zon\ necropolar\ `n incinta cet\]ii. Iar descoperirea este, din acest punct de vedere, foarte important\ deoarece este prima arie necropolar\ descoperit\ `n Cetatea de Scaun”, a spus Florin H\u.
Cercet\rile arheologice vor continua p=n\ c=nd vor efectuate s\p\turi pe `ntreaga zon\ pavat\, dup\ care se va continua cu lucr\rile de construc]ie a grupului sanitar. Pavajul va fi `ndep\rtat `n totalitate, piesele `ntregi urm=nd s\ fie transportate la depozitul muzeului, iar scheletele descoperite vor fi supuse cel mai probabil unei analize antropologice. (Paul  BONDAR)

Vezi si

Șofer din Vicov, beat cui de dimineață, prins de radar conducând cu 123 km/h prin localitate și depășind pe linie continuă

Duminică dimineață, în jurul orei 09:41, pe str. Ștefan cel Mare în localitatea Bivolăria – …