Tuesday , April 30 2024

Școala începe luni pentru toți, dar în format fizic doar în funcție de rata de vaccinare din fiecare unitate școlară

Vacanța elevilor nu va fi prelungită, deci școala va începe luni pentru toți, de la grădiniță la liceu, a anunțat joi seară președintele Klaus Iohannis, într-o intervenție televizată. Totuși, președintele a anunțat că orele vor avea loc în format fizic în funcție de rata de vaccinare a angajaților din fiecare unitate de învățământ. Ministrul Educației a avansat joi seară un prag de 60% reprezentând rata de vaccinare a angajaților dintr-o unitate școlară, dar o decizie finală va fi luată vineri.

Acesta va fi un criteriu nou introdus pentru desfășurarea cursurilor, a subliniat președintele.

„Se încheie vacanța școlară. La finalul săptămânii vacanța nu va fi prleungită și, de luni, unde condițiile sanitare o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la școală și la grădiniță. Va fi introdusă o nouă condiție pentu prezența fizică – gradul de vaccinare a personalului școlii”, a declarat Klaus Iohannis

El a precizat că vineri, printr-un ordin comun, ministerele Sănătății și Educației vor stabili exact care vor fi condițiile de reluare a orelor în învățământul preuniversitar.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în prezent „se conturează un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului școlii”, pentru ca aceasta să funcționeze cu prezenta fizică începând de luni, 8 noiembrie,

„Conform discuțiilor de pana acum, se conturează un prag de vaccinare de 60% in rândul personalului școlii, pentru a funcționa cu prezenta fizica. Decizia finala se va anunța mâine, la ora 10.00, la sediul ministerului educatiei”, a anunțat ministrul joi seară, într-o declarație transmisă jurnaliștilor acreditați și preluată de HotNews.

Cîmpeanu a precizat că vor rămâne în continuare valabile și celelalte reguli – la apariția unui caz de COVID se suspendă cursurile în format fizic în clasa respectivă, iar dacă mai mult de jumătate din clase sunt în această situație toată școala trece în online.

De asemenea, dacă o școală, chiar dacă are rată de vaccinare mai mare de 60%, are motive întemeiate că nu poate asigura protecția sanitară, poate solicita continuarea cursurilor în regim online, a precizat ministrul, citat de Edupedu.

Reamintim, așa cum am publicat acum două zile AICI, că în județul Suceava unitățile școlare au publicat, în mare parte, gradul de vaccinare în rândul personalului.

Dintre școlile din muni­cipiul Suceava care au publicat informațiile solicitate de ministerul de resort, cel mai mare grad de vaccinare în rândul personalului l-a raportat Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, cu 74,28%.

Urmează Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” Suceava, care are 72,72% dintre angajați vaccinați împotriva COVID, iar pe locul 3 s-a situat Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava, cu un procent de 66,04% personal vaccinat. La polul opus, cel mai mic procent de vaccinare în rândul personalului, de 41,17%, aparține Colegiului Tehnic ”Petru Mușat” Suceava. Şcoala Generală ”Miron Costin” Suceava are 44,56% dintre angajați vaccinați, Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava 44,93% grad de vaccinare în rândul angajaților, Şcoala Generală nr. 10 Suceava 45%, iar Liceul cu Program Sportiv 48%. Celelalte unități de învățământ din municipiul Suceava care au publicat informațiile privind imunizarea în rândul personalului au între 50%-62% dintre angajați vaccinați.

La nivelul județului, sunt unități școlare care au publicat rate de vaccinare între 33% și 80%. Astfel, rata generală de vaccinare a angajaților din cadrul Colegiului Național ”Nicu Gane” Fălticeni este 80,6%, în timp ce la Colegiul ”Andronic Motrescu” Rădăuți este 33,33%.

La Liceul Teoretic ”Ion Luca” Vatra Dornei este de 68 %, la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni de 55,66%, Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni are 53% dintre angajați vaccinați, Colegiul Tehnic Rădăuți-41,23%, în timp ce la Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” Vicovu de Sus 37,22% din personalul propriu este vaccinat, iar la Colegiul ”Andronic Motrescu” Rădăuți – 33,33%.

Referindu-se la solicitarea publicării ponderii de vaccinare de către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat deja în cursul acestei săptămâni că datele ar putea fi luate în calcul de autoritățile care vor decide, la finalul acestei săptămâni, în ce mod se vor desfășura activitățile didactice începând cu data de 8 noiembrie. (O.S.) 

Vezi si

Codul silvic, adoptat de Senat

Senatul a adoptat, luni, cu numeroase amendamente, proiectul de lege privind Codul silvic, iniţiat de …