Tuesday , April 30 2024

524 de ani de la bătălia din Codrii Cosminului. Comunitatea românească din Cernăuți a onorat memoria eroilor lui Ştefan cel Mare printr-un ceremonial religios

În data de 24 octombrie 2021, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Valea Cosminului, regiunea Cernăuți, a fost oficiată o slujbă de comemorare a oștenilor lui Ştefan cel Mare și Sfânt, care au căzut la datorie în bătălia de la Codrii Cosminului. Potrivit unor publicații cernăuțene de limbă română precum Valea Prutului și BucPress, la eveniment au luat parte zeci de enoriași din localitate, oameni de cultură, jurnaliști și reprezentanți ai comunității românești din regiunea Cernăuți. De asemenea, organizatorii acțiunii au fost: Asociația sportiv-culturală „Ştefan cel Mare și Sfânt”, Societatea culturală „Valea Prutului” alături de Societatea Bibliotecarilor Bucovineni din Cernăuți.

Conform surselor respective, ceremonia religioasă pentru pomenirea eroilor neamului, care cu 524 de ani în urmă au luptat vitejește împotriva regatului polon, a fost oficiată de către părintele paroh Dimitrie Gaina. După predica rostită de preacucernicul părinte Dimitrie, despre necesitatea cinstirii înaintașilor noștri, păstrarea adevăratei credințe strămoșești și a limbii materne, în fața enoriașilor au vorbit: Alexandru Muntean, președintele Asociației „Ştefan cel Mare și Sfânt”, Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” și Vasile Bâcu, președintele Societății pentru cultură și literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu”. Cei care au luat cuvântul au vorbit despre importanța acestui eveniment în istorie, îndemnându-i pe cei prezenți să nu lase în negura uitării faptele vitejești ale lui Ştefan cel Mare și oștenilor săi.

De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezența unui grup de tineri artiști din satele Costiceni și Vancicăuți, îndrumați de profesorul Vladimir Rață, care au interpretat mai multe melodii de suflet, printre care și renumitul cântec românesc „Cântă cucu-n Bucovina”. Membrii corului parohial au interpretat în cadrul acțiunii cântecul patriotic „Când a fost să moară Ştefan”. La final, participanții manifestării au vizitat stejarul secular din Codrii Cosminului, martor al bătăliei de la 1497 a lui Ştefan cel Mare cu oastea polonă.

Valea Cosminului este o localitate emblematică pentru istoria neamului românesc datorită unui mare succes militar al domnitorului Ştefan cel Mare în bătălia de la Codrii Cosminului care a avut loc la 26 octombrie 1497 cu oaste regelui polon Ioan I Albert. Bătălie s-a soldat cu victoria armatei moldovene, care a distrus mare parte din oastea polonă, aflată oricum în retragere după un asediu eșuat vreme de trei săptămâni asupra Cetății de Scaun a Sucevei, dar fără să respecte traseul convenit de retragere. Ca atare, polonezii au fost așteptați în Codrii Cosminului care se află actualmente pe teritoriul Ucrainei, regiunea Cernăuți, la circa 100 de kilometri la nord de Suceava. Această glorioasă luptă a dovedit încă o dată că Ştefan cel Mare și Sfânt rămăsese același excelent conducător de oști încercat în luptele cu polonii (în primii ani de domnie, pe chestiunea Hotinului), turcii, tătarii, secuii, ungurii, muntenii și chiar boieri de-ai săi răzvrătiți. Tot în glorioasa bătălie de la Codrii Cosminului se pare că urmașul și, totodată, asociatul la tron al lui Ştefan cel Mare, Bogdan al III-lea și-a pierdut un ochi și de atunci I s-ar fi tras porecla „cel Orb”. Din câte se pare, chiar Ştefan cel Mare a ales ca bătălia să aibă loc în ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Ajutorul Sfântului nu s-a lăsat așteptat iar proporțiile acestei biruințe asupra polonilor au fost subliniate nu numai de cronicile noastre, ci și de numeroși cronicari străini contemporani cu evenimentul. Liborius Nacker, de exemplu, scrie că „oastea regelui a suferit o catastrofă, cea mai mare parte au fost omorâți și prinși și toate carele cu tot ce aveau în ele au fost pierdute”, iar Miechovita, medicul lui Ioan Albert, relatează că „Armata regelui, care a mai rămas, a fost urmărită și bătută o săptămână întreagă până ce a intrat în Galiția” și că „mare și nemăsurată jale a fost în Polonia din cauza unei atât de nenorocite întâmplări”. „Şi atât de mare a fost nenorocirea polonilor, scriu Analele rutene, încât din zece abia unul s-a întors cu craiul, iar acesta s-a îmbolnăvit din cauza aceasta”. Ştefan cel Mare, însă, ne informează Letopisețul anonim al Moldovei, „a slobozit toată oastea sa, pe fiecare la ale sale și așa a poruncit tuturor vitejilor și boierilor săi să se adune în ziua sfântului Nicolae în târgul numit Hârlău. Deci s-au adunat toți în acea zi (decembrie). Si acolo atunci domnul Ştefan voievod a făcut mare ospăț tuturor boierilor săi, de la mare până la mic și atunci pe mulți i-a făcut viteji și i-a dăruit cu daruri scumpe, fiecăruia după vrednicia sa”.

În ce privește comunitatea românească din regiunea Cernăuți – nordul istoric al Bucovinei, partea din vechiul ținut al Hotinului și micul ținut al Herței – este de precizat că aceasta comemorează de două ori pe an eroii căzuți în lupta de la Codrii Cosminului: o dată în jurul datei de 26 a lunii octombrie, preferându-se duminica sau sâmbăta; a doua oară după Paști, în Săptămâna Luminată. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …