Sunday , April 28 2024

Mihail Gorbaciov afirma ca George Bush îl avertizase despre pregatirea puciului din 1991

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a m\rturisit c\ omologul s\u american, George Bush, l-a informat în 1991 despre preg\tirea unui puci împotriva sa, relateaz\ AFP, citând un interviu publicat de cotidianul oficial Rosiiskaia Gazeta.
În amplul interviu publicat cu câteva zile înainte de împlinirea a 20 de ani de la puciul e[uat al conservatorilor sovietici, Gorbaciov a fost întrebat despre zvonurile potrivit c\rora Statele Unite l-ar fi avertizat, cu dou\ luni înainte, despre preg\tirea loviturii de stat, transmi]ându-i inclusiv numele puci[tilor.
“Bush m-a sunat. Avea informa]ia de la primarul Moscovei, Gavriil Popov”, a spus fostul lider sovietic.
“Credeam c\ trebuie s\ fie idio]i s\ ri[te (…) Dar, din nefericire, au fost idio]i”, a ad\ugat el, referindu-se la autorii loviturii de stat, care au încercat s\ preia puterea prin for]\, într-un moment în care pre[edintele sovietic se afla în vacan]\ în Crimeea.
“Iar noi am fost semiidio]i, inclusiv eu. Eram epuizat. Nu ar fi trebuit s\ plec în vacan]\. A fost o gre[eal\”, a recunoscut Gorbaciov.
Sus]inu]i de directorul KGB, Vladimir Kriucikov, [i de ministrul Ap\r\rii, Dmitri Iazov, puci[tii au afirmat c\ pre[edintele era “incapabil s\-[i asume func]ia, din motive de s\n\tate”. Ulterior, ei au proclamat stare de urgen]\ pentru [ase luni [i au anun]at reinstaurarea cenzurii, trimi]ând tancurile în capitala rus\.
Lovitura de stat a e[uat, iar puci[tii au fost aresta]i dup\ trei zile, îns\ evenimentele au avut un impact decisiv asupra sor]ii Uniunii Sovietice, sl\bit\ deja de tendin]e de autonomie în republicile sovietice.

Vezi si

Serviciile secrete americane consideră că Putin probabil nu a ordonat uciderea lui Navalnâi

Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat …