Monday , May 6 2024

Programul trenurilor de epoca ce vor circula, saptamana viitoare, in judetul Suceava

Trenul de epoc\ va circula `ntre 8 [i 15 august de la Gara Burdujeni c\tre Putna, Cacica [i Vatra Moldovi]ei. Av=nd `n vedere vechimea locomotivei [i a vagoanelor, trenul va circula cu o vitez\ de aproximativ 30 de km/h. Pentru a fi siguri c\ nu vor fi probleme, cei de la Societatea Feroviar\ de Turism au adus [i o locomotiv\ modern\ pentru a o ajuta, dac\ va fi nevoie, pe locomotiva cu aburi, veche de aproape un secol.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Jude]ean (CJ) Suceava, C\ile Ferate Rom=ne a stabilit orarul dup\ care va circula trenul de epoc\ adus la Suceava `n cursul acestei s\pt\m=ni. Astfel, o prim\ rut\ va fi `ntre Suceava [i Putna [i retur, traseul pe aceast\ distan]\ put=nd fi parcurs `n zilele de 8, 10 [i 12 august. Cei ce vor s\ c\l\toreasc\ cu trenul de epoc\ pe aceast\ rut\ vor pleca din Suceava la ora 8.45 [i vor ajunge la Putna la ora 12.53. Dac\ vor s\ se `ntoarc\ cu acela[i tren, garnitura de epoc\ va pleca din Putna la ora 15.06 [i va ajunge `n Suceava la 19.04. Pe traseul Suceava – Putna, trenul va opri [i `n sta]iile din Dorne[ti, R\d\u]i [i Gura Putnei.
O alt\ rut\ stabilit\ pentru trenul de epoc\ este Suceava – Cacica – Gura Humorului – Vama – Vatra Moldovi]ei [i retur, acest traseu put=nd fi parcurs `n zilele de 9, 11 [i 13 august. Pentru acest traseu, trenul va pleca din gara Suceava la ora 9.05 [i va ajunge la Vatra Moldovi]ei la ora 14.52. Pentru traseul de la Vatra Moldovi]ei la Suceava, ora de plecare este 16.15, iar sosirea `n gara Burdujeni va fi la ora 20.41.
~n zilele de 14 [i 15 august, trenul de epoc\ va avea un traseu care s\ transporte pelerinii care vor veni la Basilica Minor din Cacica [i la M\n\stirea Putna. ~n cele dou\ zile trenul va pleca la ora 9.05 din gara Burdujeni [i va ajunge `n Cacica la 10.36. Dup\ o pauz\ de aproape trei ore, trenul va pleca din Cacica, la ora 13.26, c\tre Putna, unde va ajunge la 18.21, iar de la Putna trenul va pleca spre Suceava la ora 20.20 [i va ajunge `n gara Burdujeni la ora 00.18.
Trenul de epoc\ “Moldovi]a” este tractat de cea mai veche locomotiv\ pe aburi din Rom=nia, construit\ `n anul 1926 [i este format din cinci vagoane de epoc\, construite `ntre anii 1885 – 1890, respectiv un vagon po[t\, un vagon salon, [i c=te un vagon pentru clasele I, II [i III. Interioarele vagoanelor au fost ref\cute [i reconstruite `n totalitate dup\ modelul celor de la sf=r[it de secol XIX.
Prima curs\ a trenului pe ruta Suceava – Cacica a avut loc joi, 4 august, primii pasageri fiind pre[edintele Consiliului Jude]ean Suceava, Gheorghe Flutur, [i primarul Ion Lungu. C\l\toria de joi, de prob\, a durat o or\ [i jum\tate. Gheorghe Flutur a spus c\ pe 14 august, `n vagonul salon al trenului va c=nta Corul Madrigal. Trenul de epoc\ “Moldovi]a” are o capacitate maxim\ de 100 de persoane.
P=n\ `n momentul de fa]\ nu au fost stabilite cu exactitate traseele pe care va circula trenul de epoc\, `ns\ potrivit pre[edintelui Consiliului Jude]ean Suceava, Gheorghe Flutur, inten]ia este ca acesta s\ parcurg\ traseele Suceava – Putna [i Suceava – Cacica – Vatra Moldovi]ei. Trenul va `ncepe s\ circule pe aceste trasee `ncep=nd de luni, 8 august, de la ora 9.00, [i p=n\ pe 15 august 2011. Pre[edintele CJ Suceava a declarat c\ `n situa]ia `n care vor exista solicit\ri pentru c\l\toriile cu trenul “Moldovi]a”, este posibil ca acesta s\ r\m=n\ `n jude]ul Suceava [i dup\ data de 15 august. Preciz\m c\ vagoanele trenului au fost reconstruite din vechile vagoane care erau `mpr\[tiate prin ]ar\, iar tot ce ]ine de partea de rulare este original, nefiind tehnologie modern\. (Dan PRICOPE)

Vezi si

”Argumentele tăcute” ale Învierii lui Hristos – Pastorala ÎPS Părinte Calinic la Praznicul Învierii Domnului – 2024

PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL, PREACUCERNICULUI CLER, ȘI DREPTMĂRITORILOR CREȘTINI DIN ARHIEPISCOPIA SUCEVEI ȘI RĂDĂUȚILOR Har, pace și …