Sunday , April 28 2024

Cîțu: Restaurantele și hotelurile ar putea fi deschise de la 1 iunie la 100% din capacitate pentru vaccinați. Fără mască în aer liber, posibil de la 1 august

Restaurantele și hotelurile ar putea fi deschise la 100% din capacitate pentru persoanele vaccinate, de la 1 iunie, a anunțat, marți, premierul Florin Cîțu. Dacă se atinge pragul de 5 milioane de persoane vaccinate, masca nu va mai fi obligatorie pe plajă sau la munte. De la 1 august am putea renunța la mască în aer liber, în funcție de procentul de vaccinați.

„Dacă ajungem la 5 milioane persoane vaccinate la 1 iunie, sunt câteva lucruri pentru sezonul estival: fără mască pe plajă, în drumeții la munte, dar putem să vorbim și de facilități pentru persoanele vaccinate – restaurante care pot să ajungă cu capacitate 100% pentru persoane vaccinate sau hoteluri la mare cu capacitate 100% pentru persoane vaccinate”, a afirmat premierul Florin Cîțu.

Acesta a mai spus că este posibil ca și evenimentele private să fie permise pentru persoanele vaccinate.

Întrebat dacă se va putea renunța la purtatul măștii în aer liber, Florin Cîțu a replicat: „Deocamdată, nu. Aș aștepta 1 august pentru acest lucru. Depinde cum se mișcă lucrurile, dar aș vrea să ne uităm la 1 august pentru renunțarea la purtatul măștii. Și în Israel s-a renunțat după ce s-a ajuns la 60% aproape (grad de vaccinare, n.red.). Deci acolo este un nivel de la care am putea să discutăm”.

Premierul a declarat că se vede clar că accelerarea campaniei de vaccinare a avut un efect pozitiv și numărul persoanelor infectate cu coronavirus scade pentru că a crescut numărul persoanelor vaccinate.

„Singura soluție de a scăpa de pandemie este vaccinarea”, a subliniat Cîțu.

Premierul a precizat că toate măsurile vor fi discutate în Comitetul pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie.

Comitetul interministerial va discuta și soluții pentru a permite evenimente private, dar doar cu persoane vaccinate.

Premierul a dat exemplul Israelului, care, atunci când a trecut de peste 30% persoane vaccinate, a impus penalități pentru cei care nu respectă regulile și beneficii pentru vaccinați.

„România va alege o cale bună pentru toți cetățenii”, a spus Florin Cîțu. El a adăugat că sunt suficiente vaccinuri, se pot face fără programare și că „nu există nicio scuză” pentru ca populația să nu se vaccineze.

Florin Cîțu a mai spus că au fost elemente în weekend care nu i-au plăcut, referindu-se la operatorii economici de pe litoral care nu au respectat regulile sanitare, și a anunțat că va merge în cursul săptămânii la Constanța pentru a discuta cu aceștia.

Vezi si

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de Florii

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, …