Tuesday , April 30 2024

Scade numărul plasatorilor de forță de muncă în străinătate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a derulat, în primele luni ale anului, o campanie de verificare a modului în care sunt respectate normele legale privind condiţiile de funcţionare şi procedura de înregistrare a persoanelor juridice ce desfăşoară activitate de agenţi de plasare a forţei de muncă în străinătate.

Conform inspectorului-şef Romeo Butnariu, inspectorii angrenaţi în campanie s-au axat pe identificarea cazurilor de nerespectare a condiţiilor de funcţionare şi a procedurii de înregistrare, cât şi a celor de plasare a forţei de muncă fără respectarea condiţiei de a se constitui ca agent de plasare forţă de muncă în străinătate şi, respectiv, de a se înregistra la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

La acţiune au participat inspectori din cadrul Serviciului „Control relaţii de muncă”, aceştia verificând 16 entităţi din categoria celor menţionate. În urma controalelor efectuate s-a constatat că doar 14 agenţi de plasare a forţei de muncă sunt înregistraţi la ITM Suceava. În urma deficienţele constatate au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor însumând 7.000 de lei.

Totuși, un aspect interesant este dinamica nu doar a forței de muncă ce pleacă în străinătate, dar și dinamica plasatorilor de forță de muncă din județul Suceava pentru străinătate. Aceasta rezultă din consultarea, pe pagina ITM Suceava, indicată de altfel în cadrul comunicatului transmis de instituție cu privire la campania respectivă. Astfel, ca agenţi de plasare a forţei de muncă în străinătate în evidenţa din aprilie a Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava se află Panap Jobs Solca – cu puncte de lucru în Bacău, Botoşani, Vaslui, Piatra Neamţ şi Iaşi – alături de firmele Lucicosm Suceava, Sezer Samat Suceava, Marx Fany Arbore, Linda Selection Suceava, Grandico Bussines Solutions Siret, Leuciuc Jobs Şerbăuţi, Bucovina Travel Jobs Iaslovăţ şi Best Jobs Europa Suceava. Prin urmare, doar nouă din 14 au mai rămas în evidențele ITM Suceava. Goodmorning Recruitment Suceava – punct de lucru în Satu Mare – apare în evidențele ITM Suceava în luna februarie și în luna martie, nu însă și în luna aprilie.

De asemenea, firmele I-XPRESS JOBS Suceava, BUCOVINA WORKING AGENCY Suceava, CONSULTINGJOBS Fălticeni și LEX INTERIM PRO Plopeni apar în evidențele ITM Suceava în luna februarie, nu însă și în lunile martie și aprilie. Toți cei 14 figurau în evidențele ITM Suceava și la finele anului trecut, iar 13 dintre ei funcționau pe piața suceveană (conform evidențelor ITM Suceava) și în august 2020.

Prin urmare, în funcție de specificul sau de contextul economic, nu doar exportul de forță de muncă poate crește, ci și firmele care intermediază contracte de muncă în străinătate. Este de precizat că potrivit comunicatului ITM Suceava, campania a mai urmărit conştientizarea agenţilor de plasare a forţei de muncă în străinătate faţă de obligaţia respectării prevederilor legale în domeniu, cât şi diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din eludarea acestora. (D.P.)

Vezi si

Gheorghe Șoldan și-a depus candidatura la președinția CJ Suceava, în prezența ministrului Sorin Grindeanu

Deputatul PSD Gheorghe Șoldan și-a depus luni, aproape de ora 15:00, candidatura la președinția Consiliului …