Friday , March 29 2024

Două icoane, descoperite nearse în biserica mistuită de flăcări din Brodina de Sus

Două icoane din biserica din satul Brodina de Sus – lăcaș de cult creștin ortodox unde se slujește după calendarul iulian neîndreptat (Vechi) – care a ars în totalitate în noaptea de 13 spre 14 ianuarie au rămas intacte. După cum se precizează pe contul de facebook al Parohiei Argel (sat de pe raza comunei Moldovița, aflat la 13-14 km distanță de centrul comunei și aflat în legătură cu comunitățile de peste munte – sate cătune din comunele Brodina și Izvoarele Sucevei), cele două obiecte de cult nu au fost atinse de flăcări. „Iată cum Dumnezeu ne uimește de fiecare dată. Două Icoane din Sfântul Altar al Bisericii din Brodina de Sus, mistuită de flăcări, au rămas ca semn al ocrotirii lui Dumnezeu. Astfel de semne ne arată că, deși suntem în mijlocul flăcărilor, puterea lui Dumnezeu ne ocrotește. Ne punem această întrebare, dacă Dumnezeu nu cruță sfântul Său locaș, oare noi ce șansă avem?”, este mesajul scris pe pagina de socializare a Parohiei Argel.

Reacțiile nu s-au lăsat așteptate. „Dumnezeu ne arată că trebuie să ne unim și să dăm dovadă că suntem o familie ai acestei parohii! Drept urmare trebuie să ne strângem să ne unim forțele, să construim o biserică care sa rămână în istoria enoriașilor ai Parohiei Brodina!”, a spus, printre altele, Petru Creuco. El s-a declarat convins că, într-adevăr sunt multe biserici (în zonă), dar nici-una din ele „din motive duhovnicești” nu o poate înlocui pe cea care a ars. De asemenea, el a ținut să răspundă unor critici cu privire la tăierea unor păduri că „nu este nevoie să taie cineva “o pădure” pentru a construi un sfânt lăcaș de cult”, adăugând că sunt mulți ofertanți, ba chiar destui pentru a-l face din nou! „Cu ajutorul lui Dumnezeu vom renaște din propria cenușă! Abia acum, la nevoie, trebuie să demonstrăm că suntem o comunitate unită, chiar dacă suntem un sat mic!”, a adăugat Livia Mehno. (D.P.)

Jarul căzut din centrală, cauza probabilă a incendiului care a distrus biserica din Brodina de Sus. Pagube de peste 1,5 milioane de lei

Pompierii militari ai subunităților din Vicovu de Sus, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Vicovu de Sus, Straja și Brodina, au intervenit miercuri seara cu 10 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD pentru localizarea și lichidarea incendiului izbucnit în satul Brodina de Sus, comuna Izvoarele Sucevei.

La sosirea echipajelor, ardea generalizat Biserica cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, biserică pe stil vechi. De asemenea, flăcările erau propagate și la clădirea cloptniței, aflată în imediata apropiere. Incendiul a fost lichidat la ora 0:10.

A ars în totalitate biserica, construită din lemn, cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de aproximativ 200 mp, cu bunurile din interior (obiecte de cult, cărți, veșminte preoțești, elemente de mobilier și altele). Au mai ars clădirea clopotniței, din lemn, cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, obiecte de mobilier și alte bunuri din interior. S-au degradat clopotele, învelitoarea din tablă, elemente de tâmplărie, precum și camera centralei și centrala termică din interior.

Din declarația preotului paroh Dumitriu Ioan Bogdan și aspectele constatate la fața locului a reieșit faptul că biserica în cauză era construită din lemn, lambriul de la interior fiind renovat în cursul anului 2020, iar din centrală plecau 6 tuburi tip burlan în interiorul bisericii pentru a încălzi cu aer cald spațiul, fapt ce a favorizat propagarea incendiului.

De asemenea preotul paroh declară faptul că amplasamentul este asigurat la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, biserica nu face parte din patrimoniu național și nici bunurile ce au ars în interiorul acesteia. În interiorul lăcașului de cult au ars toate bunurile, respectiv: veșminte, cărți, obiecte de cult de valoare ș.a., prejudiciul estimativ fiind evaluat la aprox. 1.500.000 lei

Conform ISU Suceava, cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost: jar sau scântei provenite din sistemul de încălzire (centrală termică pe lemne). Din fericire, nu s-au înregistrat victime omenești, iar pompierii au salvat structura de rezistență a clădirii clopotniței.

Vezi si

Mai multe firme sucevene se înghesuie să prindă  contractul de șase milioane de euro pentru renovarea blocurilor din centrul Sucevei

Prelungită de la data de 20 martie la cea de 28 martie, cea mai mare …