Friday , April 19 2024

Noua strategie de dezvoltare a județului Suceava va fi gata în decembrie 2021. Flutur: „Suceava are un contract ambițios, cu mai multe puncte”

secretarasite


În prima parte a zilei de marți, 22 septembrie, a fost semnat contractul pentru elaborarea strategiei de dezvoltare a județului Suceava pentru perioada 2021-2027, perioadă care coincide cu viitorul exercițiu financiar multianual al Uniunii Europene.

Semnarea contractului de servicii a fost făcută la Palatul Administrativ de către președintele Gheorghe Flutur, pe de o parte, și Florin Tache, reprezentantul firmei Synesis Partners din București, pe de altă parte. Valoarea totală a proiectului privind strategia de dezvoltare a județului Suceava este de 1,2 milioane de lei, bani atrași prin Programul Operațional Capacitate Administrativă iar termenul de finalizare a strategiei este 16 decembrie 2021. Strategia existentă la nivelul județului a fost concepută până pentru anul în curs, Gheorghe Flutur lucrând la aceasta în primul său mandat de președinte de Consiliu Județean (2008 – 2012) și crede că are experiență în ceea ce înseamnă punerea în aplicare a unei strategii pentru județ. Până la semnarea contractului s-au făcut mai mulți pași birocratici, procedurile fiind demarate încă din 16 iunie și tot în această perioadă Oradea, Cluj, Prahova și multe alte județe și orașe din România își stabilesc aceste contracte pentru strategia de dezvoltare. „Am văzut că alte județe cum e Vasluiul și-au stabilit această strategie, dar ­va­loarea contractului dumnealor este mai mică. Suceava are un contract ambițios cu mai multe puncte. În afară de stabilirea strategiei de dezvoltare vorbim de digitalizare acest proces atât de important în perioada următoare, formarea de personal care să urmărească aplicarea strategiei. Foarte important și rolul Consiliului Județean pentru că trebuie urmărită pas cu pas ­res­pectarea acestei strategii”, a explicat Gheorghe Flutur.

El a menționat că această strategie să va face în baza numeroaselor consultări cu ­po­pulația cu reprezentanți ai instituțiilor din județul Suceva. Președintele CJ Suceava a arătat că județul nostru, în perspectiva următorilor ani, este beneficiar a două importante autostrăzi: Autostrada Nordului care leagă Suceava de Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și legătura cu Ardealul și a doua este autostrada pentru care s-a semnat recent documentația, Autostrada Nord-Sud care vine din granița cu Ucraina de la Siret, leagă Siretul de Suceava, mai departe pe zona Liteni-Dolhasca și merge spre Pașcani. „Foarte interesant în perspectiva fondurilor europene: județul Suceava va fi brăzdat de cele două autostrăzi nord-sud și est-vest și sigur trebuie să ținem seama și de autostrada de la Iași care vine prin apropiere de județul Suceava și merge spre Târgu Mureș. De ce am ridicat această problemă? Pentru că una e să discutăm de Fălticeni la 20 de km de autostradă, o perspectivă sau Vatra Dornei la 60 de km de autostradă vorbesc de Autostrada A8 sau alte orașe pentru că se schimbă complet prioritățile”, a arătat Gheorghe Flutur.

El a spus că a solicitat firmei care realizează strategia de dezvoltare creșterea calității serviciilor furnizate populației. „Aici mă refer în primul rând la acoperire cu servicii precum apa și canalizarea ca să știm exact. Vreau să întocmim un registru al utilităților să avem cadastrate străzile, să avem cadastrate rețelele de apă, de canalizare, diguri, rețele electrice rețele, de gaz metan. Când spun îmbunătățire mă refer la toate aceste entități furnizoare de servicii fie că sunt Apele Române, Transgaz, Cadastru, Romsilva, Drumurile Naționale, Drumurile Județene, cei care gestionează apa și canalul, telefonia, gradul de acoperire că suntem județ turistic și în momentul de față nu avem acoperire pe întregul județ. Zona transfrontalieră și accesibilitatea sunt lucruri pe care vreau să le avem în vedere. Sigur că într-o strategie discutăm de dezvoltarea economică. Eu sper în mandatul următor într-o întoarcere a tinerilor și a forței de muncă aici acasă încercând să deschidem parcuri industriale și zone care să dea de lucru oamenilor în județul Suceava să procesăm materia primă în județ pentru că suntem furnizori de produse agricole, lapte, carne, cartofi, lemn și va trebuie să găsim cele mai bune soluții și rețete. Iar primăriile să se consulte cu noi de fiecare dată când au inițiative și acțiuni care să răspundă strategiei generale de dezvoltare a județului Suceava”, a mai spus Gheorghe Flutur. (D.P.)

secretarasite

Vezi si

Aeroportul Sucevei s-a menținut pe locul 5 în primul trimestru al anului cu privire la numărul de pasageri

Finalul trimestrului 1 al acestui an a găsit aeroportul „Ştefan cel Mare” pe un loc …