Friday , April 19 2024

17 localități din județul Suceava se încadrează în scenariul galben, restul în cel verde. Unitățile de învățământ trebuie să anunțe joi cum vor începe anul școlar

Cele mai mari rate de infectare se regăsesc în localitățile Crucea-2,00, Putna-1,79, Ipotești-1,61, orașul Siret-1,58 și localitățile Bunești-1,44, comuna Șcheia-1,37, Calafindești-1,35, Mălini-1,28, Bosanci-1,25, Horodnic de Jos-1,22, Burla-1,21, Solca-1,14, Horodnic de Sus-1,11, Vicovu de Jos-1,04, iar Municipiul Rădăuți, Dorna Arini și Grănicești au rata de infectare de 1,02. Aceste localități se încadrează în scenariul galben, toate celelalte având posibilitatea de a începe noul an școlar în scenariul verde. Totuși, pentru deciderea scenariului pe care îl vor aplica la deschiderea unităților de învățământ, consiliile de administrație ale școlilor trebuie să țină cont și de infrastructura și resursele umane de care dispun, dar și de părerea exprimată de părinții elevilor.

Ministerul Sănătății a publicat ieri rata de infectare cu noul coronavirus pe fiecare localitate din județ, cu datele pe baza cărora fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia Direcției de Sănătate Publică, a Inspectoartului Școlar Județean (IȘJ) Suceava şi a Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit documentului, la nivelul județului nostru nu există nicio localitate care să se încadreze în scenariul roșu, în care incidența de infectare cu COVID-19 la mia de locuitori să fie mai mare de 3. Cele mai mari rate de infectare se regăsesc în localitățile Crucea-2,00, Putna-1,79, Ipotești-1,61, orașul Siret-1,58 și localitățile Bunești-1,44, comuna Șcheia-1,37, Calafindești-1,35, Mălini-1,28, Bosanci-1,25, Horodnic de Jos-1,22, Burla-1,21, Solca-1,14, Horodnic de Sus-1,11, Vicovu de Jos-1,04, iar Municipiul Rădăuți, Dorna Arini și Grănicești au rata de infectare de 1,02. Aceste localități se încadrează în scenariul galben, toate celelalte având posibilitatea de a începe noul an școlar în scenariul verde. Totuși, pentru deciderea scenariului pe care îl vor aplica la deschiderea unităților de învățământ, consiliile de administrație ale școlilor trebuie să țină cont și de infrastructura și resursele umane de care dispun, dar și de părerea exprimată de părinții elevilor.

În ceea ce privește municipiul Suceava, rata de infectare este de 0,96, foarte aproape de încadrarea în scenariul galben, pe care mai toate unitățile de învățământ l-au ales, în urma discuțiilor cu părinții, dar și raportându-se la capacitatea spațiilor și populația școlară.

În ședința extraordinară de lucru a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava de vineri, s-a discutat despre evaluarea intermediară a contextului epidemiologic din județ, cu accent pe particularitățile din ultimele 14 zile ale fiecărei unități administativ-teritoriale în parte. Potrivit IȘJ Suceava, 80% din instituțiile de învățământ din județ au stabilit deja scenariile de funcționare în funcție de situația epidemiologică și de resursele umane și logistice de care dispun, restul având termen ziua de 10 septembrie pentru a anunța decizia luată. În acest sens, azi, la ora 10.00, va fi organizată o videoconferință la care vor participa toți directorii unităților/ instituțiilor de învățământ din județul Suceava, reprezentanți ai IȘJ, Instituției Prefectului-județul Suceava, DSP și ISU.

Urmează apoi să fie verificată concordanța scenariilor propuse de școli cu criteriile epidemiologice stabilite în Ghidul privind măsurile sanitare și de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar. ”Toate scenariile unităților de învățământ, care au fost elaborate după consultarea personalului din școli și a părinților, trebuie avizate de IȘJ, iar în data de 10 septembrie CJSU va emite o hotărâre în vederea deschiderii școlilor”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci.

Pe tot parcursul acestei săptămâni vor avea loc vizite de monitorizare și de consiliere în cadrul unităților de învățământ pentru a fi creat cadrul necesar care să permită reluarea, în condiții de maximă siguranță a activităților didactice în toate unitățile de învățământ din rețeaua școlară a județului Suceava, începând cu data de 14 septembrie 2020, după cum a informat Prefectura Suceava.

Părinții, elevii sau cadrele didactive care au întrebări sau nelămuriri cu privire la începerea anului școlar sau desfășurarea cursurilor în condițiile actuale pot apela linia VREAURĂSPUNS (telefon cu tarif normal, apelabil din orice retea: 0755.140275, email [email protected]), de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-16.00. (Oana NUȚU)

secretarasite

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …