Tuesday , April 30 2024

Au fost semnate contractele de proiectare pentru tronsoanele Siret-Suceava-Pașcani ale viitoarei autostrăzi A7. FLUTUR: Este o zi istorică pentru Suceava

Cele două tronsoane au, împreună, o lungime de 101 kilometri de drum expres, iar ulterior vor fi ridicate la nivel de autostradă. La Suceava, viitoarea A7 se va intersecta cu viitoarea Autostradă a Nordului, proiectată și construită inițial ca drum rapid, iar la Pașcani se va intersecta cu A8 (Autostrada Unirii) care face legătura de la Iași la Târgu Mureș. „Mulțumesc Guvernului, domnului prim ministru, doamnei director general, pentru că într-adevăr este o zi istorică. Am ales să semnăm aici, la Siret, pentru că în Siret începe sau se termină acest proiect de mult așteptat de noi, sucevenii: A7”, a declarat Gheorghe Flutur. La eveniment a fost invitat să ia parte și primarul de Suceava, Ion Lungu. „Această autostradă este proiectul meu de suflet. L-am început aproape de la zero și mă bucur că astăzi semnăm contractele de proiectare pentru cele două secțiuni Pașcani – Suceava și Suceava – Siret și cu aceasta închidem proiectarea pe tot traseul Autostrăzii A7. Este primul coridor de autostradă din România aflat integral în proiectare, de la Ploiești la Siret”, a spus Mariana Ioniță, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Luni dimineață, la Siret, a fost semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectării viitoarei autostrăzi A7 pe tronsoanele de la Siret la Suceava și de acolo, mai departe, spre Pașcani. Semnarea acestor importante contracte s-a făcut de către directorul Companiei Naționale de administrare a Infrastructurii Rutiere, Mariana Ioniță. Ea a specificat că distanța calculată de la București a autostrăzii care va ajunge la Siret este de 480 de kilometri iar când va fi gata o călătorie din capitala României până la Siret va fi parcursă în patru ore.

La evenimentul de la Siret au luat parte atât reprezentanții asocierii firmelor care au câștigat licitația, cât și oficialități locale și județene, respectiv primarul municipiului Suceava, Ion Lungu și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. „Este astăzi, în județul Suceava, aș putea spune o pagină de istorie care se scrie la granița cu Ucraina, în orașul Siret. Se semnează primul contract care vorbește de autostrada care va lega Suceava de București, A7. Vreau să mulțumesc Guvernului României, domnului prim ministru, doamnei director general, pentru că într-adevăr este o zi istorică. Am ales să semnăm aici, la Siret, pentru că în granița cu Siret începe sau se termină A7, acest proiect de mult așteptat de noi, sucevenii. Ne dorim o legătură mai bună cu capitala țării și să știți că Siretul a fost a doua capitală istorică a Moldovei, după Baia, după care capitala s-a mutat la Suceava, două puncte prin care trece această autostradă A7”, a declarat Gheorghe Flutur. El a precizat că este foarte bucuros să fie la acest eveniment alături de primarul de la Suceava, „prietenul și colegul meu Ion Lungu” .

Mariana Ioniță a mulțumit, la rândul său, gazdelor că au dat posibilitatea semnării la Siret a contractelor pentru tronsoanele Suceava – Siret și Suceava – Pașcani a drumului expres respectiv (viitoare autostradă) și pentru suportul acordat până acum. „Am pornit licitația undeva în 27 februarie. A fost, cred, a doua zi a mea de muncă la Companie. Din prima zi de muncă m-am dus ca să întreb ce se întâmplă cu A7. Cred că din primele zile v-am contactat … Vă mulțumesc pentru tot sprijinul pe care ni l-ați dat. Pentru mine este un cumul de lucruri pozitive ceea ce se întâmplă astăzi. Mă aflu aici într-unul din cele mai frumoase județene iar pentru mine, cel puțin, Bucovina este cel mai frumos teritoriu al țării noastre și aici mă simt în largul meu, în mijlocul creștinătății românești și, mai mult de atât, această autostradă este proiectul meu de suflet. L-am început aproape de la zero și mă bucur că astăzi semnăm contractele de proiectare pentru cele două secțiuni Pașcani – Suceava și Suceava – Siret și cu aceasta închidem proiectarea pe tot traseul Autostrăzii A7. Pot să zic că este primul coridor de autostradă din România aflat integral în proiectare, de la Ploiești la Siret. De aici în colo trebuie să urăm proiectanților – avem trei, cei mai mari din țară la ora actuală – care vor desfășura aceste activități de proiectare să aibă succes”, a spus Mariana Ioniță. Ea a precizat că va fi nevoie în continuare de suportul autorităților locale pentru că vor urma dezbaterile publice cu privire la traseele propuse și apoi emiterea certificatelor de urbanism. „Să ne ajute Bunul Dumnezeu să fie acest proiect gata în termenii în care ni i-am propus din punct de vedere al execuției. Din punct de vedere tehnic, aș putea să spun că nu este un proiect nu atât de complicat cum sunt cele care tranzitează munții și a certitudinea că se va putea finaliza repede”, a declarat Mariana Ioniță.

Ea a precizat că CNAIR este într-un stadiul avansat al proiectării pe primele porțiuni de la Ploiești la Buzău și de la Buzău la Focșani și speră ca în acest an chiar să fie lansat în SEAP primul anunț de participare privind achiziția de lucrări pe sectorul Ploiești – Buzău al drumului expres, viitoarea autostradă A7. Săptămânal, este o analiză de progres pe proiectul sectoarelor viitoarei A7. De asemenea, Mariana Ioniță a declarat că vor fi desemnați reprezentanți ai CNAIR pentru a fi permanent în teren la Suceava și Vrancea pentru a sprijini implementarea mai rapidă a proiectului. „Sunt sigură că dacă toți ne vom orienta să facem toți ce ne stă fiecare în dreptul său, vom reuși să unim cele două puncte importante, adică Bucureștiul de Siret”, a declarat Mariana Ioniță.

Din nou, președintele CJ Suceava a ținut să specifice anumite chestiuni și să prezinte succint importanța pentru Suceava a viitoarei A7. „Eu, ca om al Sucevei și al Bucovinei, simt că un vis al vieții mele prinde contur: este vorba de trecerea de la metrul de autostradă la 101 kilometri de autostradă care, astăzi (7 septembrie – n.r.) s-au parafat pe teritoriul județului nostru până la Pașcani. Acest lucru dă o altă perspectivă de dezvoltare a zonei, a Bucovinei pornind de la Siret. Orice primar trebuie să fie mai optimist pe viitor și să spere că această legătură cu capitala României este posibilă a fi făcută, pe un drum modern, în patru-cinci ore. Asta înseamnă dezvoltare economică, întoarcerea tinerilor care să lucreze acasă, turism, punerea în valoare a acestei minunate zone unde este Ierusalimul neamului românesc, Putna. 101 kilometri … Sunt convins că după ce se vor apuca de treabă, proiectanții ne vor invita să ne consultăm asupra variantelor de traseu și mă bucur că ați ales să aveți un punct întărit în Suceava. Considerați că îl aveți în mine și în primarii noștri și că ne vom implica foarte tare în rezolvarea acestei probleme”, a declarat Gheorghe Flutur.

Șeful administrației județene sucevene a avut în vedere și faptul că duminică, premierul Ludovic Orban anunța cu privire la proiectul autostrăzii Nordului (A14 pe o mai veche proiecție) și a mai spus că sunt discuții avansate pentru a preda realizarea centurilor ocolitoare – parte din traseul Autostrăzii Nordului – către administrația locală. Gheorghe Flutur a explicat că A7 se va intersecta, la Suceava, cu viitoarea A14 (într-o primă fază va fi un drum rapid pe traseul Autostrăzii Nordului), la Pașcani cu A8 (Autostrada Unirii Iași – Târgu Mureș) iar la Bacău cu A13 (autostrada de la Bacău la Brașov). „Din păcate, zona Moldovei, în ultimii 30 de ani, a fost ocolită de proiectele de infrastructură mare. Mă bucur încă o dată de acest proiect al A7. Vă mulțumesc și, personal, mă suflic, îmi iau cizme de cauciuc și vreau să fiu pus la treabă pe acest tronson de autostradă”, a mai spus Gheorghe Flutur. (Dan PRICOPE)

secretarasite

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …

No comments

  1. Va fi zi istorica atunci cand veti taia panglica de terminarea lucrarii si veti deschide circulatia pe autostrada . Pana atunci este vorbarie in campanie electorala . Or cum e bine ca macar se incepe ceva cat de cat !