Thursday , March 28 2024

Finanțări de peste 600 de milioane de euro atrase în județul Suceava, pentru investiții publice, în mandatul președintelui Gheorghe Flutur

Aproape un sfert de miliard reprezintă valoarea finanțării accesate pentru un proiect amplu de apă-canal în 14 localități din județul Suceava. Pentru exercițiul financiar 2021 – 2027 au fost depuse deja fișe de proiecte pentru noi finanțări pe fonduri europene privind modernizarea a 258 km de drumuri județene, în valoare de 180 milioane de euro. „Pentru mandatul următor, Consiliul Județean Suceava pregătește o echipă lărgită de specialiști în atragerea și gestionarea de fonduri europene și vom propune înființarea unei Unități de Implementare a Proiectelor (UIP) pentru realizarea cu fonduri europene a centurile ocolitoare de la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fălticeni și Suceava”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur 

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut o succintă trecere în revistă a proiectelor cu finanțare europeană promovate de Consiliul Județean Suceava, ca beneficiar unic sau împreună cu parteneri, în acest mandat. „Se ajunge să depășim suma de 600 milioane euro. Vorbim, în primul rând, de proiecte finalizate sau în execuție, 21 la număr, în valoare de 327 milioane euro, precum și despre proiecte noi depuse la finanțare, în valoare de 290 milioane euro”, a declarat șeful administrației județene sucevene cu referire la proiectele CJ Suceava și ale instituțiilor subordonate.

Dacă la acestea se adaugă și proiectele europene derulate de cele 114 primării din județul Suceava, se poate concluziona că și în acest mandat sunt sume importante atrase din bugetul Uniunii Europene pentru dezvoltarea Județului Suceava.

„Din categoria proiectelor în implementare amintesc proiectul apă-canal, în valoare de aproape un sfert de miliard euro, de care va beneficia circa 1/3 din populația Județului Suceava. Apoi, finanțare pentru drumurile județene de pe traseul Suceava –  Ipotești – Bosanci – Udești – Liteni – Dolhasca și de pe traseul Suceava – Frumoasa – Liteni – Moara – Zaharești – Stroiești – Costâna – Dărmănești, cu o lungime de peste 75 km, în valoare 47 milioane euro”, a declarat Gheorghe Flutur. De asemenea, au fost depuse deja fișe de proiecte pentru noi finanțări pe fonduri europene. Este vorba, în primul rând, de un portofoliu consistent privind modernizarea a 258 km de drumuri județene, în valoare de 180 milioane de euro, cum ar fi cele de la Oniceni – Manolea – Dolhești, Udești – Verești – Dumbrăveni, Zvoriștea – Siret, Fălticeni – Pocoleni – Horodniceni – Cornu Luncii, Păltiniș – Dârmoxa – Negrișoara. Un alt proiect se referă la digitalizarea transportului județean prin monitorizare, modernizare stații, dezvoltare aplicație integrată cu referire la traseu, orar, bilete etc.

„Mai avem în implementare <<Policlinica>> Spitalului Județean Suceava, adică noul Ambulatoriul, în valoare de 6,2 milioane Euro. Avem proiecte pe domeniul muzeelor, cum ar fi Muzeul de Istorie Siret, Muzeul de Artă Suceava sau pe digitizarea patrimoniului cultural al județului Suceava. Prin programe transfrontaliere am atras fonduri în domenii ca sănătatea (dotări), învățământ  (reabilitare școli și grădinițe, perfecționare cadre didactice), turism (digitalizare) etc.”, a spus Gheorghe Flutur.

În planul dezvoltării economice, președintele CJ Suceava a precizat că ar fi demarate deja proceduriel pentru parcurile industriale de la Siret și Suceava. „Printr-un program cu finanțare europeană se asigură dotare la Parcul științific și tehnologic de la Siret”, a mai spus Gheor­ghe Flutur. Pentru noul Parc Industrial „Bucovina” de lângă Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava se are în vedere accesarea a 30 milioane Euro pentru înființarea și dotarea a șase la­boratoare regionale: siguranța alimentară, analiză sol, control calitatea apei și aerului, încercarea materialelor, încercare elemente și structuri de construcții, laborator de cercetare, împreună cu Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

„În domeniul gestionării deșeurilor, am folosit fonduri europene pentru construire stații de transfer”, a precizat șeful administrației județene sucevene. El a adăugat că printr-un proiect în domeniul gestionării deșeurilor se vor achiziționa o serie de utilaje și echipamente pentru stația de la Moara. Şeful administrației județene sucevene a precizat că instituția pe care o conduce are proiecte de realizare a noii Strategii a Județului Suceava și pentru digitalizarea activității din Consiliul Județean și, de asemenea, un proiect mare pe asistența socială.

La toate acestea se adaugă și implicarea Consiliului Județean Suceava în promovarea unor proiecte de mare importanță pentru comunitățile locale. Este vorba,  în primul rând, despre realizarea a 5 magistrale noi de gaz metan, pe lângă magistrala Pojorâta – Vatra Dornei, pe traseele:  Berchișești – Drăgoiești – Moara, care va deservi peste 12.000 de locuitori; Pârteștii de Jos – Botoșana – Dărmănești, 12.000 locuitori; Vatra Dornei – Poiana Stampei, 26.000 locuitori; Bunești – Liteni – Dolhasca, 12.000 locuitori; Păltinoasa – Solca – Vicovu de Jos, peste 10.000 de locuitori.

Un domeniu de interes este și cel al îndiguirilor pe zonele cu risc la ­i­nundații în județul Suceava. „Vorbim de un proiect de 45 milioane euro pentru lucrări pe râul Suceava și afluenți, de la Ulma până la Dornești – Rădăuți, precum și un proiect pe râul Moldova de la izvoare până la ieșirea din Județul Suceava”, a spus Gheorghe Flutur.

Consiliul Județean Suceava este parte a unor organisme de acțiune locală, GAL-uri, prin care au fost implementate proiecte cu finanțare europeană în realizarea unor lucrări de infrastructură, achiziționarea de utilaje, diferite amenajări etc.

„În perioada în care Consiliul Județean Suceava a deținut președinția Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est s-a reușit obținerea de finanțări pentru orașele mici, fiind înființată o nouă axă în acest sens pe POR, Axa 13. Pentru mandatul următor Consiliul Județean Suceava pregătește o echipă lărgită de specialiști în atragerea și gestionarea de fonduri europene și vom propune înființarea unei Unități de Implementare a Proiectelor (UIP) pentru realizarea cu fonduri europene a centurile ­oco­litoare de la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fălticeni și Suceava”, a mai precizat Gheorghe Flutur. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …