Friday , April 19 2024

Pagube de peste jumătate de milion de euro în 10 localități sucevene, în urma inundațiilor din intervalul 23-30 iulie

În ultima parte a ședinței de luni, 24 august, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost analiza și supunerea spre aprobare a documentației privind apărarea împotriva inundațiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcții hidrotehnice și poluărilor accidentale din județul Suceava în perioada 23-30 iulie a.c..

Raportul de sinteză nr. 5, întocmit în urma scurgerilor de pe versanți a precipitaților, relevă că precipitațiile din ultima săptămână a lunii precedente au afectat 10 unități administrativ teritoriale: Municipiul Suceava, Orașul Frasin, Comunele Berchișești, Ipotești, Grănicești, Moldovița. Ostra, Pătrăuți, Stulpicani, Todirești, cu precizarea că este vorba despre un număr de 17 sate componente din aceste comune. De asemenea, conform sursei citate, au fost produse pagube la infrastructura rutieră, la lucrările de gospodărire a apelor cu rol de apărare împotriva i­nundațiilor și în gospodăriile ­po­pulației. Pentru evaluarea și inventarierea pagubelor și distruge­rilor cauzate de fenomenele meteorologice, s-au întocmit procese verbale de evaluare în urma cărora s-au făcut estimări valorice pentru refacere. La nivelul județului Suceava sunt cinci case inundate, 1 km de drum județean și 26,825 de km de drumuri comunale afectate de precipitații, precum și 2,2 km de drumuri vicinale și 8,33 km de străzi. De asemenea, au fost afectate de precipitații, conform evidențelor ISU, patru podețe, un pod, două punți, 1,735 km apărări de mal și 0,6 de kilometri de albii au fost colmatate. Toate aceste pagube au fost estimate la 2.673.293 lei.

Conform unui comunicat al biroului de presă al Instituției Prefectului – Județul Suceava, în perioada de referință, în cadrul Dispeceratului comun ISU-SAJ au fost recepționate 13 Averizări/ atenționări meteo-hidrologice COD GALBEN, 16 Averizări/atenționări meteo-hidrologice COD PORTOCALIU și 7 Avertizări meteo-hidrologice COD ROŞU. În acest sens, urmare a Avertizărilor meteo-hidrologice COD ROŞU și pentru preîntâmpinarea producerii situațiilor de urgență cu impact asupra vieților omenești, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava a emis un număr de 4 mesaje de avertizare a populației din zonele vizate prin intermediul aplicației informatice RO-alert.

De asemenea, pentru diminuarea și înlăturarea factorilor de risc caracteristici fenomenelor meteo-hidrologice periculoase (scurgeri de pe versanți, torenți, cantități de apă ridicate într-un timp foarte redus etc.), pompierii militari au desfășurat 31 de intervenții în unitățile administrativ teritoriale Suceva, Todirești, Berchișești, Gura Humorului, Ostra pentru: monitorizări, evacuări apă din curți și anexe inundate, evacuări apă din beciuri și subsoluri, decolmatări fântâni etc. (D.P.)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …