Saturday , April 20 2024

Partea urâtă a listelor cu notele la BAC. Liceele sucevene unde mediile mari se numără pe degetele de la o mână, iar promovabilitatea e o glumă tristă

Ca și în alți ani, rezul­tatele la Bacalaureat arată că sunt în județul Suceava numeroase “colegii” de unde elevii care au terminat clasa a XII-a nu reușesc să ia nici măcar nota 2 la examen. Cu toate că ani la rând aceste instituții rebut au procente de promovabilitate înfiorătoare, nu se ia nicio măsură împotriva profesorilor sau directorilor care demonstrează constant că nu sunt capabili să educe nici la nivel mediu elevii. Toate colegiile tehnice din municipiul Suceava au promovabilitate sub 50%. La un liceu din Vatra Dornei și la cel din Marginea a promovat doar câte un singur elev. la Liceul Tehnologic  din Câmpulung Moldovenesc, din cei 64 de candidați înscriși au promovat doar 14, unul singur reușind să obțină nota 9,28, opt elevi au obținut note între 7,01 și 7,83, iar alți șase medii între 6,53 și 6,03. Mulți dintre absolvenții de clasa a XII-a  de la acest liceu au “reușit” să obțină doar note de 1 sau 2 la Bac, astfel că din notele sub 5.00, 80% sunt între 1.05 și 2,00

Ieri ne-am bucurat de rezultatele celor 13 elevi suceveni care au obținut media 10 la Bacalaureat și i-am felicitat cu toții pe merituoșii care au obținut note foarte mari la acest examen. Am remarcat rezultatele foarte bune obținute de multe licee din județ, care au demonstrat din nou că acolo “se face școală”.

Există însă în județul Suceava și o întreagă listă de licee care practic există degeaba, fiind adevărate fabrici de șomeri, care au drept unic scop menținerea în activitate a unor cadre didactice neperformante, care nu reușesc cu niciun chip să obțină nici măcar rezultate medii cu elevii lor.

Din păcate, ne-am obișnuit cu rezultatele submediocre obținute de “colegiile” tehnice din municipiul reședință de județ. Anul acesta, cea mai mare rată de promovare s-a înre­gistrat la Colegiul ”Al. I. Cuza” Suceava, și anume 40,98, urmat de Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” Suceava, unde au promovat doar 38,6% dintre candidații prezenți, la Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava doar 31,7% dintre candidați au reușit, iar la Colegiul de Industrie Alimentară Suceava sunt 27,4% elevi promovați. Nu a fost anul acesta vreo excepție negativă. Cam acestea au fost rezultatele obținute de aceste “colegii” sucevene în ultimii ani, extrem de rar reușind să se atingă la aceste școli măcar o promovabilitate de 50%.

Liceul Tehnologic, Campulung, Obiectiv
Liceul Tehnologic din Câmpulung Moldovenesc: din 64 de elevi înscriși doar 14 au promovat Bacalaureatul

In “provincie”, situația e și mai dramatică.  Spre exemplu, la Liceul Tehnologic din Câmpulung Moldovenesc, una dintre unitățile de învățământ care dă an de an viitori șomeri ai județului, din cei 64 de candidați înscriși, șapte nu au făcut față presiunii examenului și nu s-au mai prezentat la toate probele, iar exame­nul a fost promovat doar de 14 elevi. Un singur elev de la această școală a reușit să obțină o medie peste 9, urmată de opt medii de șapte (cuprinse între 7,01 și 7,83) și alte cinci medii de șase, cuprinse între 6,53 și 6,03. Matematica le-a pus probleme serioase acestor elevi, care au promovat totuși 12 clase. La această probă a fost o singură medie peste opt, și anume 8,55, după care au urmat două teze notate cu 7,15 respectiv 7,05. Este curios faptul cum au reușit să termine liceul, elevi care nu au putut să obțină la ­e­xamenul de Bacalaureat nici măcar nota 2.00, deoarece la Liceul Tehnologic din Câmpulung Moldovenesc s-au luat șase note de 1,00, iar dintre notele sub 5.00, 80% sunt între 1.05 și 2,00. Nici la Biologie sau Chimie, elevii acestul liceu nu au strălucit, fiind și aici multe note de 1.00, 2.00 și 3.00.

Chiar dacă pare greu de crezut, există situații și mai grave. La Liceul Tehnologic ”Vasile Deac” Vatra Dornei doar un singur candidat din cei 13 prezenți a reușit să promoveze ­e­xamenul de Bacalaureat. Situații incredibile sunt și la Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea, tot cu un candidat promovat, din cei 11 prezenți la examene, și la Centrul de Studii ”Ştefan cel Mare și Sfânt” Bucovina Câmpulung Moldovenesc, cu unul din cei 10 candidați promovat. Urmează Liceul Tehnologic ”Virgil Madgearu”, unde sunt doar 4 promovați din 24 candidați prezenți.

Să nu vă închipuiți că cineva din conducerea acestor școli rebut sau vreun profesor incompetent pățește ceva pentru că au lăsat generații întregi să treacă prin școală “ca gâsca prin apă”.

Ştim cu toții că de la vârful Inspectoratului Şcolar și până la ultima școală din vârful muntelui colcăie promovările politice și nepotismul, elevul fiind, de cele mai ulte ori, ultima preocupare a acestor “dascăli”. (O.S.)

 

Vezi si

Creștere în județul Suceava a numărului de înșelăciuni pe internet. Polițiștii atrag atenția asupra ”investițiilor” minune în acțiuni și criptomonede

 O analiză efectuată la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava arată că în primele trei …

No comments

  1. Maria Corniciuc

    Cred ca nu ați identificat toți marii vinovați ai “catastrofei” prezentate. Dacă v-ați fi documentat cu adevarat pentru acest articol, ați fi consultat pe site-ul ministerului educației, situația admiterii de acum 4 ani în liceele incriminate. Și ați fi văzut (deși în mod sigur știați) că peste 50% dintre elevii admiși aveau medii cuprinse între 1 si 4,99, ceea ce face aproape imposibilă “performanța” aducerii lor la media 6. Când un elev vine în clasa a IX-a fără să știe tabla înmulțirii, cum poți să-l înveți derivate și integrale? Și exemplele ar putea continua. Și la fel ați fi putut face și pentru colegiile fruntașe. Să vedeți dacă mediile de la bacalaureat înseamnă progres școlar, și în ce măsură. Și vă asigur că ați fi avut surprize foarte mari. Și cu certitudine, aducerea unui elev de la nota 1 sau 2, la 5 presupune MULT MAI MULTĂ MUNCĂ decât menținerea lui la 8 sau 9. Dacă veți analiza obiectiv situația promovabilității examenului de bacalaureat, s-ar putea să ajungeți la niște concluzii total opuse celor avute în vedere la publicarea acestui articol. Asta nu înseamnă că nu sunt și profesori sau echipe manageriale care nu și-au făcut treaba, dar să categorisiți profesorii așa cum ați făcut-o, mi se pare o lipsă totală de profesionalism și de informare. Și nu exclud nici credința.

  2. Pentru Mihailpit: De ce treceti loazele ca sa se ajunga la 15-20% promovabilitate la bac? Sa va luati salariile? Nu e asta un fel de “prostitutie”? Ajung 5 in bac si iau 5, ai 100% promovabilitate. E simplu, nu?
    Sau daca ii lasi repetenti se aude si se desfiinteaza clase, dispar catedre si nu se stie cand ajunge randul si la tine?

  3. Afirmatia ca sunt unele Licee nu este corecta pentru ca ocuparea unui loc de munca nu depinde de licee sau de sistemul de învațămînt ci de societate, de guvernanți care conduc țara.
    Eu propun sa se faca un schimb de posturi, timp de 4 ani, intre profesorii de la liceeele asa zis performante si cele neperformante. Si daca profesorii de la liceele performante reusesc sa ating o promovabilitate de 50% la liceele neperformante de abia atunci putem vorbi de profesori performanti. Altfel nu se poate pentru ca nu ai niciun reper de comparație.

  4. Gigi, daca e asa de bine sa fii profesor, de ce nu te-ai facut profesor??? Au nu te-a dus mintea?

  5. Hilar e si ca 90% din cadrele didactice din aceste licee au salariu de merit sau gradatie de merit, in conditiile in care parintii sunt disperati cand vad ca notele copiilor lor sunt foarte mari la clase si de 2-3 la examene. De ce? Ca fabrica tone de hartii folosind copy-paste? Sau ca isi fac concedii in timpul anului scolar vezi doamne pentru programe de tot felul?
    Culmea e ca si cei care iau bacalaureatul nu sunt departe de nulitatile care nu il iau. Apoi, la fel cum au trecut prin liceu, trec si prin USV, ca si aia trebuie sa manance o paine, nu? Si asa ajung ingineri sau avocati, vanzatori la Kaufland.
    Solutia e simpla:testari nationale in fiecare an pana se ajunge la un procent decent intre promovati ai acestor examene si realitatea de la clase.
    Aceste fabrici de imcompetenti trebuie desfiintate!