Friday , April 19 2024

Un sucevean de 27 de ani a primit un rinichi de la o tanara care a salvat vieti din Romania, Germania si Slovenia

Un sucevean de 27 de ani, care facea de trei ani dializa, a fost salvat dupa ce a primit un rinichi de la o tanara de 25 de ani, aflata de mai multa vreme in moarte cerebrala la Spitalul de Neurochirurgie “Nicolae Oblu” din Iasi. Pentru ca fata avea o grupa rara de sange, 0 negativ, primitorii au fost gasiti si peste granite. Inima a ajuns in Slovenia, plamanii in Germania, rinichii si corneea la Iasi, ficatul la Bucuresti, iar tendoanele la banca de tesuturi. 

Tânăra de 25 de ani va salva mai multe vieţi, după ce familia şi-a dat acordul pentru ca organele sănătoase să-i fie prelevate şi apoi transplantate mai multor persoane. După cum a afirmat pentru Ziarul de Iasi coordonatorul Centrului Regional de Transplant, medicul Raluca Neagu, ineditul situaţiei constă în faptul că tânăra avea o grupă de sânge foarte rară, respectiv 0 negativ. În acest caz, au fost găsiţi pacienţi compatibili şi în afara graniţelor ţării.

Astfel, cei doi rinichi prelevaţi au fost transplantaţi la doi pacienţi, unul de 27 ani din Suceava şi altul de 37 de ani din Dorohoi.

„Cei doi pacienţi erau dializaţi din 2017. Ambele intervenţii au decurs fără incidente, iar pacienţii au fost transferaţi în secţia de transplant renal. Mulţumim familiei donatoare care prin gestul său a redat şansa la o viaţă normală tot unor tineri. Felicitări echipei de transplant pentru mobilizare şi pentru efectuarea intervenţiilor într-un timp foarte scurt“, a declarat medicul Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Parhon.

„Inima a fost prelevată de o echipă din Slovenia, iar plămânii de o echipă de medici din Germania. Rinichii şi corneea vor fi transplantaţi la Iaşi, iar ficatul la Bucureşti deoarece a fost vorba de o urgenţă medicală. De asemenea au mai fost prelevate şi tendoanele care au mers la singura bancă de ţesuturi din ţară, respective la Spitalul Colentina“, a precizat Raluca Neagu, coordonator CRT Iaşi.

Tânăra de 25 de ani se afla de mai mult timp în moarte cerebrală la Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu, ca urmare a unor malformaţii la creier.

Transplantul de cornee urmează să fie realizat de echipa medicală de la Spitalul Sfântul Spiridon cel mai probabil în acest weekend, relateaza Ziarul de Iasi.

Multe vieți ar putea fi salvate dacă familiile celor aflați în moarte cerebrală, pentru care din păcate, nu se mai poate face nimic, și-ar da acordul pentru prelevarea organelor sănătoase. Spitalul Județean derulează un program de prelevare de organe, de șase ani, dar în toată această perioadă au avut loc doar șapte intervenții chirurgicale de acest fel, cu precizarea că ultima operație de prelevare de organe a avut loc în anul 2018.

În contextul actual creat de pandemia de Covid 19, a scăzut dramatic numărul prelevărilor de organe și implicit cel al operațiilor de transplant. Spitalul sucevean suportă pentru donatori serviciul funerar, adică costul sicriului, estimat la 2.500-3.000 de lei, și asigurarea transportului la localitatea de domiciliu și până la cimitir, cu precizarea că banii vor fi virați direct către furnizori, și nu către rudele îndoliate. Decizia de donare este a rudelor pacientului aflat în moarte cerebrală, dar există și posibilitatea ca potențialul doritor să își manifeste această intenție prin act notarial, urmând să fie înscris în bazele de date ale unității medicale. Donator poate fi orice persoană, dacă nu suferă de cancer, HIV sau alte infecții grave. Doar la donatorii de inimă există limită de vârstă, la bărbați de 45 de ani, iar la femei de 40 de ani), în timp ce ficatul poate fi prelevat și de la un donator în vârstă de 90 de ani. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …