Tuesday , April 30 2024

Guvernul pune ANAF să verifice marile averi

Guvernul a decis miercuri înfiinţarea unui departament în cadrul ANAF care să verifice persoanele cu averi mari, a anunţat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Vor fi verificate 300-400 de averi.
Guvernul pune ANAF să verifice marile averi. Mai exact, Executivul a decis înfiinţarea Direcţiei de verificări fiscale, specializată în controlul veniturilor realizate de către persoanele fizice care obţin averi mari şi nedeclarate, a anunţat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Direcţia nou înfiinţată va fi subordonată şefului ANAF şi va controla circa 300 – 400 de averi, informează Realitatea TV.
Premierul Emil Boc crede că, în câţiva an, Departamentul de control al averilor mari din cadrul ANAF va deveni “unul extrem de temut de către oricine din această ţară”. Români “vor prefera să-şi plătească impozitele şi taxele în mod legal, poate mai mult, decât să-l caute acest departament să-l investigheze cum şi-a cheltuit banii, cum a dobândit averea în anul respectiv”, consideră Emil Boc, cel care a comparat noua direcţie din ANAF cu o instituţie similară din SUA.
În opinia primului-ministru, noul departament din cadrul ANAF “va aplica nişte reguli ferme pentru cei care se dau în acte extrem de săraci, dar îşi afişează o bogăţie din asta încât nu mai poţi să scapi de ei în viaţa de zi cu zi”.
Înfiinţarea Direcţiei de verificări fiscale a fost discutată şi cu delegaţia FMI, în cadrul vizitei la Bucureşti din aprilie. “Direcţia va trebui să verifice marile averi nedeclarate şi neimpozitate”, spunea Sorin Blejnar, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI.
Executivul a decis, la finele anului trecut, că persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori, scrie MEDIAFAX.
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a susţinut atunci că acţiunile de control în cazul marilor averi în scopul impozitării vor fi declanşate în principal în cazul patronilor foarte bogaţi care în ultimii ani au omis deliberat să înregistreze veniturile pe firmă, sustrăgându-se de la plata impozitelor.

Vezi si

Codul silvic, adoptat de Senat

Senatul a adoptat, luni, cu numeroase amendamente, proiectul de lege privind Codul silvic, iniţiat de …

2 comments

  1. culita de pe lunca

    dar pe dan cadaru si ionut cretuleac cand ii ferifica?

  2. Pai nu-i in regula . Cum sa verifice doar 300-400 de averi cand doar cei din politica sunt cu miile . Daca nu se incepe cu politicienii , degeaba , munca in zadar .Stim totii ca grosul banilor nejustificati sunt in zona politica . Or fi furat si altii din zona afacerilor , nu zic ba , dar sa fie clar – banii cei multi ( miliarde de euro ) au fost bagati in mod fraudulos in contul si buzunarul politicienilor .