Saturday , April 20 2024

Zeci de sucevence au ajuns deja în Germania, ca să muncească în sere. Femeile au intrat în carantină pentru două săptămani, dar soții lor susțin că le “este mai bine ca acasă”

Soțul unei femei plecate la muncă, afirmă că toți acei oameni, care au plecat din Pătrăuți și Cajvana, aveau contract de muncă și bilet la avion, de mult timp. Sucevencele vor petrece două săptămâni în carantină, după care se vor apuca de muncă si sustin ca au conditii bune, fiind  cazate câte două în cameră

Rudele femeilor plecate la muncă în Germania, nu sunt îngrijorate pentru starea de sănătate a acestora și povestesc că este mai bine decât acasă. Se pare că totul a fost stabilit cu mult timp în urmă, acei oameni având încheiate contracte de muncă iar patronii germani le procuraseră și bilete de avion. Soțul unei femei din Pătrăuți a povestit că soția sa va sta în carantină pentru două săptămâni, după care se va apuca de muncă. ”Au ajuns. A venit nemțoaica, soția patronului, și a luat o femeie din alea vechi cu care a mers la geam unde sunt venite cele noi și a făcut bilețele cu nevoile fiecăreia, adică cu ce are nevoie să le cumpere de la magazin. Biletele s-au împărțit la femeile vechi, are au plecat împreună cu nemțoiaca, la cumpărături. Au făcut sacoșe pentru fiecare cu ce a solicitat iar nemțoaica a stat la casă și a achitat tot”, a povestit Aurel G. din Pătrăuți. Bărbatul nu se teme pentru sănătatea soției sale și spune că sunt șanse mai mare ca aceasta să se îmbolnăvească acasă, decât acolo. Se pare că femeile sunt impresionate de rigurozitatea germanilor iar Coronavirusul este ultimul lucru la care s-ar mai gândi în această perioadă.

“Dintotdeauna a existat dezinfectant în seră. Când intri te dezinfectezi și la ieșire, la fel. Această familie de nemți are o locuință mare cu multe multe camere în formă de “U” și locuiesc mai multe femei în aceeași casă și curte cu ei. Au locuințe cât să acopere necesarul forței de muncă , românce și câteva polonce. Condițiile sunt ca acasă , sau poate și mai bune, dar cu strictețe. Primești casa sau camera, bucatăria. baie, în condiții bune iar când pleci faci curățenie lună și te verifică nemțoaica ca la carte. Deci ordine și disciplină. Locuiesc câte două femei într-o cameră. Însă munca e muncă, trebuie să faci treabă că altfel, dacă te prinde că fentezi, te trimite acasă. Atât neamțul cât și nemțoaica cunoaște fiecare persoană după cum e îmbrăcată. Dacă se uită cu binoclul din capătul serei, vede pe fiecare după pantaloni dacă muncește sau nu. Fiecare persoană, când începe lucrul are un cip cu care se scanează când începe lucrul și când termina dar și fiecare primește niste etichete cu un număr. De exemplu, soția a primit numărul trei. În fiecare lădiță, trebuie să pună o etichetă cu numărul, iar dacă la magazine cineva refuză o lădiță, se verifică numărul”, a completat Aurel G. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …