Wednesday , April 24 2024

Sucevencele nu mai au unde face întreruperi de sarcină

Un ordin de ministru interzice intervențiile chirurgicale non-ugențe, atât în clinicile de stat cât și în cele private. ”La Spitalul Municipal Rădăuți nu au fost până acum solicitări pentru întreruperi de sarcină, dar dacă vor fi, le vom refuza”, a declarat Traian Andronachi, managerul spitalului rădăuțean.  De la începutul acestui an, la nivelul județului Suceava s-au înregistrat aproximativ 200 de întreruperi de sarcină

 

După ce sunt refuzate să nască la unitățile spitalicești din zonă, sucevencele nu mai pot face nici înrerupere de sarcină, după ce un ordin emis de către autorități, interzic orice intervenții chirurgicale, non-urgențe, atât în clinicile de stat cât și în cele private, iar o întrerupere de sarcină la cerere, trece drept non-ugență. Cadrele medicale sucevene le sfătuiesc pe femei să folosească metode de contracepție, iar în eventualitatea unei sarcini nedorite, să opteze pentru înreruperea sarcinei cu ajutorul medicației de specialitate.

Această decizie va aduce un val de sarcini nedorite și probabil va încuraja avorturile clandestine, punând serios în pericol viața mamei. Secția de Ginecologie a Spitalului Județean este închisă iar la Spitalul din Rădăuți nu se vor face avorturi în perioada următoare. ”La Spitalul Municipal Rădăuți nu au fost până acum solicitări pentru înreruperi de sarcină dar dacă vor fi, le vom refuza”, a declarat managerul unității spitalicești rădăuțene, Traian Andronachi.

Anual, mii de sucevence renunță la sarcinile nedorite. De la începutul acestui an, la nivelul județului Suceava s-au înregistrat aproximativ 200 de întreruperi de sarcină și, conform datelor statistice ale Direcției de Sănătate Publică Suceava, s-au născut peste 200 de copii, ceea ce înseamnă că jumătate dintre copiii concepuți sunt avortați. Marea majoritate a medicilor ginecologi suceveni care administrează și cabinete private făceau până la debutul pandemiei, câte trei-patru avorturi pe săptămână. Cea mai ieftină plachetă de anticoncepționale care se găsește în farmaciile sucevene costă zece lei, iar cea mai scumpă ajunge la 50 de lei. Cert este faptul că niciuna nu se regăsește pe lista de medicamente compensate, femeile nebeneficiind de niciun fel de reducere.

Statisticile alarmante sunt confirmate de reticența sucevencelor de a merge periodic la ginecolog. Datele existente arată că un sfert dintre ele nu se adresează medicului ginecolog decât atunci când resimt diverse simptome supărătoare sau când suspectează o sarcină, iar peste 20% nu obișnuiesc să meargă la controale ginecologice anuale. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …